Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Čína chce zrušiť skúšky pre školákov, očakáva zmiernenie nátlaku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo školstva začiatkom tohto roka zakázalo zadávanie písomných domácich úloh prvákom a druhákom.

Peking 30. augusta (TASR) - Čína v pondelok oznámila, že v v rámci rozsiahlej školskej reformy ruší písomné skúšky pre šesť- a sedemročných žiakov. Zo strany Peking ide o snahu zmierniť tlak na školákov a ich rodičov v tamojšom vzdelávacom systéme kladúcom na študentov vysoké nároky, píše agentúra AFP.

V Číne doteraz museli žiaci absolvovať skúšky od prvej triedy, pričom za najdôležitejšiu skúšku sa považujú prijímacie testy na univerzity známe ako kao-kchao. Ich výsledok môže študentom vo veku 18 rokov predurčiť ich ďalšie smerovanie, približuje AFP.

"Príliš časté skúšky... v dôsledku ktorých sú študenti preťažení a pod veľkým tlakom, ministerstvo školstva zrušilo," píše sa v novej smernici zverejnenej v pondelok. Podľa rezortu školstva takýto nátlak od skorého veku študentom poškodzuje ich duševné a fyzické zdravie.

Nové pokyny tiež obmedzujú počet skúšok vo vyšších ročníkoch počas povinnej školskej dochádzky či zakazujú zriaďovanie tried pre nadaných žiakov. Tieto opatrenia sú súčasťou rozsiahlych reforiem čínskeho systému vzdelávania, ktoré okrem iného zahŕňajú aj zrušenie škôl špecializujúcich sa prípravu študentov na kao-kchao. Cieľom je znížiť nerovnosť v oblasti vzdelávania, keďže v Číne niektorí rodičia zo strednej triedy vyčlenia na súkromné doučovanie ročne aj vyše 100.000 jüanov (15.400 dolárov) v snahe dostať svoje deti na tie najlepšie školy.

Ministerstvo školstva tiež začiatkom tohto roka zakázalo zadávanie písomných domácich úloh prvákom a druhákom. Obmedzilo tiež množstvo domácich úloh pre mladších študentov stredných škôl.