Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína darovala Sýrii 500.000 ďalších dávok vakcíny proti covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vďaka najnovšej zásielke stúpol počet takto doručených dávok do Sýrie za týždeň na takmer dva milióny.

Damask 14. novembra (TASR) - Čína darovala v nedeľu 500.000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 Sýrii poznačenej vojnou. Táto krajina patrí k najmenej zaočkovaným proti koronavírusu na svete a podľa OSN tam alarmujúco prudko stúpa počet nakazených. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Vďaka najnovšej zásielke stúpol počet takto doručených dávok do Sýrie za týždeň na takmer dva milióny.

V Sýrii sú zaočkované necelé dve percentá obyvateľov a prípady infekcie koronavírusom prudko stúpajú, varoval minulý mesiac námestník generálneho tajomníka OSN Martin Griffiths.

Damask dostal minulý týždeň vyše 1,3 milióna dávok vakcíny čínskej výroby Sinovac, a to v rámci globálneho programu Covax, ktorý sa snaží zaistiť spravodlivé dodávky vakcín vo svete.

Sýrsky minister zdravotníctva Hasan Ghabaš ocenil pred novinármi najnovšiu zásielku ďalšie čínskej vakcíny s názvom Sinopharm.

Čínsky veľvyslanec Feng Piao, ktorého krajina je spojencom sýrskeho režimu, vyhlásil, že nedeľná zásielka zvýšila počet dávok vakcíny Sinopharm poskytnutých Pekingom Sýrii na 800.000.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Minister Ghabaš povedal, že zdravotníci zaočkovali vyše 600.000 ľudí, a vyzval ďalších Sýrčanov, aby si prišli dať aplikovať vakcínu.

V oblastiach kontrolovaných vládou bolo dosiaľ oficiálne zaznamenaných vyše 46.000 prípadov nákazy koronavírusom vrátane 2661 úmrtí, ale zdravotnícke a aktivistické organizácie sú presvedčené, že skutočné čísla sú oveľa vyššie.

V oblasti Idlib na severozápade Sýrie, ovládanej povstalcami, zaznamenali vyše 90.000 prípadov infekcie vrátane 2000 úmrtí. Vedenie Idlibu uvádza, že v rámci programu Covax dostali takmer 690.000 dávok vakcín a zaočkovali 77.000 ľudí.

Kurdská administratíva na severovýchode Sýrie, ktorá dostáva vakcíny prostredníctvom Damasku, zaznamenala 1500 úmrtí na covid spomedzi 37.000 prípadov nákazy a zaočkovala približne 40.000 obyvateľov.