Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Čína dúfa, že Taliban vytvorí umiernenú vládu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po nedávnom ovládnutí Afganistanu Taliban deklaroval, že jeho vláda bude inkluzívnejšia.

Kábul 3. septembra (TASR) – Čína sa rozhodla aj naďalej prevádzkovať svoju ambasádu v Afganistane a zároveň navýšiť humanitárnu pomoc pre túto krajinu. Dúfa pritom, že hnutie Taliban vytvorí v Afganistane otvorenú a inkluzívnu politickú štruktúru, informovala agentúra AFP.

„Dúfame, že Taliban zriadi otvorenú a inkluzívnu politickú štruktúru, bude vykonávať umiernenú a stabilnú domácu i zahraničnú politiku a nadobro preruší vzťahy so všetkými teroristickými skupinami," povedal v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Abdal Salám Hanafí, predstaviteľ politického úradu Talibanu v katarskej metropole Dauha „telefonoval s Wu Ťiang-chaom, námestníkom ministra zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky," napísal v piatok na Twitteri hovorca Talibanu Suhajl Šáhín.

„Námestník čínskeho ministra zahraničných vecí povedal, že zachovajú svoje veľvyslanectvo v Kábule, pričom dodal, že naše vzťahy sa v porovnaní s minulosťou posilnia. Afganistan môže hrať dôležitú úlohu (pri zaistení) bezpečnosti a rozvoja regiónu," dodal Šáhín.

„Čína bude tiež pokračovať v poskytovaní čoraz väčšej humanitárnej pomoci, najmä v oblasti liečby COVID-19," doplnil Šáhín.

Hovorca čínskeho rezortu diplomacie na piatkovej tlačovej konferencii zároveň uviedol, že ambasáda Pekingu v Kábule je „dôležitý kanál pre rozhovory medzi týmito dvoma krajinami" a je stále „v bežnej prevádzke".

Väčšina svetového spoločenstva sa rozhodla pred nadviazaním diplomatických vzťahov s Talibanom najprv počkať na avizovanú transformáciu tohto hnutia z islamistickej povstaleckej skupiny na vládnuci subjekt, pripomína AFP.

Čína, ktorá kritizuje USA za unáhlený a zle naplánovaný odchod z Afganistanu, však avizovala, že je pripravená prehĺbiť „priateľské a kooperatívne" vzťahy s Talibanom po tom, čo ovládol Kábul aj väčšinu krajiny.

„Čína je náš najdôležitejší partner a predstavuje pre nás zásadnú a mimoriadnu príležitosť, pretože je pripravená investovať a obnoviť našu krajinu," povedal hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid v rozhovore, ktorý vo štvrtok zverejnili talianske noviny La Repubblica.

Peking však doteraz vládu Talibanu oficiálne neuznal, pričom má aj obavy, že toho afganské militantné hnutie môže poskytnúť podporu separatistom z moslimskej menšiny Ujgurov žijúcej v čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, komentuje AFP.

Taliban už avizoval, že jeho vládnutie bude umiernenejšie ako v rokoch 1996-2001, keď ho k moci vyniesli roky konfliktu v krajine - najskôr sovietskej invázie v roku 1979 a potom občianskej vojny.

Režim Talibanu bol a je známy vlastnou interpretáciou islamského práva a ponižujúcim zaobchádzaním so ženami, ktoré sa svojho času nesmeli vzdelávať ani voľne pohybovať na verejnosti. Po nedávnom ovládnutí Afganistanu však Taliban deklaroval, že jeho vláda bude „inkluzívnejšia".