Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS: Počet nakazených ľudí prekročil 100 000

Muž s ochranným rúškom na tvári kráča po prázdnom Námestí sv. Petra vo Vatikáne v piatok 6. marca 2020.Vo Vatikáne v piatok potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Oznámil to podľa televízie Sky Tg24 hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Foto: TASR/AP

Ambulancie vo vatikánskych klinikách dočasne neprijímajú pacientov, aby mohli dezinfikovať svoje priestory.

Londýn 6. marca (TASR) – Celkový počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete prekročil hranicu 100 000. Dnes o tom informovala televízia Sky News, ktorá sa odvolala na bilanciu Johns Hopkins University sídliacu v americkom štáte Maryland. Podľa nej koronavírusu celkovo podľahlo 3398 ľudí a vyliečilo sa 55 991 osôb.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vo štvrtok varoval, že príliš veľa krajín neprijíma všetky potrebné kroky v boji proti šíreniu nového typu koronavírusu.

Tedros pred novinármi v Ženeve uviedol, že sa obáva, že veľa krajín nepreukazuje také politické úsilie, ktoré by "zodpovedalo rozsahu hrozby, ktorej všetci čelíme". "Toto nie je cvičenie," povedal Tedros.

Vyzval vedúcich predstaviteľov všetkých krajín, aby koordinovali všetky súčasti vlády, nielen ministerstvo zdravotníctva, ale aj bezpečnostné zložky, diplomaciu, financie, obchod, dopravu, obchod, informácie a ďalšie. "Mala by byť zapojená celá vláda," uviedol.

Najviac obetí a nakazených evidujú v Číne, kde sa vírus prvýkrát objavil koncom decembra 2019 a odkiaľ sa postupne rozšíril do viac ako 90 krajín sveta.

Odborníci pre oblasť verejného zdravia sa domnievajú, že novovznikajúce centrá nákazy v Európe a na Strednom východe by mohli urýchliť globálne šírenie choroby. India doteraz identifikovala 31 prípadov nákazy, pričom najmenej 17 z nakazených bolo v kontakte s ľuďmi cestujúcimi z Talianska. Táto situácia vedie k obavám, že druhá najľudnatejšia krajina na svete by v najbližších dňoch mohla zaznamenať prepuknutie choroby COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-19. V iných krajinách sveta sa zasa objavili prípady nakazenia súvisiace s Iránom.

Togo potvrdilo prvý prípad nákazy novým koronavírusom


Západoafrická krajina Togo zaznamenala svoj prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Podľa tlačovej agentúry Reuters to v piatok oznámila tamojšia vláda.

Pacientkou je 42-ročná obyvateľka togského hlavného mesta Lomé, ktorá na prelome februára a marca navštívila Benin, Nemecko, Francúzsko a Turecko. Žena je liečená v karanténe a jej zdravotný stav je stabilizovaný. Všetky osoby, ktoré prišli s infikovanou ženou do kontaktu, boli identifikované a izolované, uvádza vláda vo vyhlásení.

Podľa tlačovej agentúry AFP zo subsaharských krajín predtým zaregistrovali prípady nákazy novým koronavírusom Senegal (štyri prípady, všetko cudzinci) a po jednom prípade Juhoafrická republika, Nigéria a Kamerun. Celkový počet prípadov nákazy na africkom kontinente je 30.

Epidémia vypukla koncom minulého roka v čínskom priemyselnom meste Wu-chan. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v tejto súvislosti globálnu pohotovosť. Prípady infekcie novým koronavírusom boli nahlásené z viac než 80 krajín sveta.

Celkový počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete prekročil hranicu 100.000, informovala Univerzita Johnsa Hopkinsa v USA. Podľa nej koronavírusu celkovo podľahlo 3398 ľudí a vyliečilo sa 55.991 osôb.

Trump podpísal núdzové výdavky vo výške 8,3 mld. USD, dôvodom je koronavírus


Americký prezident Donald Trump v piatok podpísal núdzový balík výdavkov vo výške 8,3 miliardy dolárov na zvládnutie výskytu nového koronavírusu. Trump zároveň vyhlásil, že nevidí dôvod na to, aby mala verejnosť paniku zo šírenia vírusu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Musíte byť pokojní. Odznie to," uviedol Trump a dodal, že krajina a ekonomika sú vo "vynikajúcom stave". Šéf Bieleho domu vyjadril presvedčenie, že trhy sa rýchlo spamätajú, dokonca aj napriek tomu, že sa naďalej ponárajú hlbšie do pásma korekcie.

Prezident vyzval americkú centrálnu banku Fed (Federálny rezervný systém), aby ďalej znižovala úrokové sadzby po mimoriadnej intervencii z tohto týždňa, keď znížila základnú úrokovú sadzbu.

"Je to veľmi konzervatívny prístup, ale nie je to dobrý prístup," povedal Trump o politike centrálnej banky. Vyhlásil, že ostatné krajiny v Európe a Ázii už sadzby znížili, a to postavilo Spojené štáty do "konkurenčnej nevýhody".

Vo Vatikáne potvrdili prvý prípad nákazy



Vo Vatikáne v piatok potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Oznámil to podľa televízie Sky Tg24 hovorca Vatikánu Matteo Bruni.



Bruni podľa agentúry Reuters spresnil, že nákaza bola zistená včera. Ambulancie vo vatikánskych klinikách dočasne neprijímajú pacientov, aby mohli dezinfikovať svoje priestory. Bruni dodal, že rýchla záchranná zdravotná služba pracuje v obvyklom režime.

Taliansko oznámilo vo štvrtok 41 nových prípadov úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom. Celkový počet mŕtvych v krajine sa zvýšil na 148. Ide o najvyšší počet úmrtí za jediný deň od vypuknutia nákazy v Taliansku. Počet nakazených vo štvrtok vzrástol o 769. Celkový počet nakazených v Taliansku je 3858.

Z akútneho respiračného ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 414 ľudí, uviedla televízia Sky Tg24. Nový koronavírus SARS-CoV-2 si v Číne, kde koncom decembra 2019 potvrdili prvé prípady, vyžiadal už viac než 3000 obetí na životoch a počet nakazených sa vyšplhal na viac ako 80 500.

Vírus sa už rozšíril do viac ako 80 krajín a teritórií sveta a globálne si vyžiadal približne 3300 obetí. Počet nakazených je viac ako 98 000.

Česko potvrdilo prvý prípad šírenia nákazy koronavírusom na území krajiny


Pacientka v Ústí nad Labem je preukázateľne prvou osobou, ktorá sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazila na území Českej republiky.

Žena hospitalizovaná v ústeckej Masarykovej nemocnici sa nakazila od svojho syna, ktorý bol na lyžovačke v Taliansku. Jej syn je hospitalizovaný v pražskej Nemocnici na Bulovke.

Riaditeľka krajskej hygienickej stanice Lenka Šimůnková potvrdila, že žena je prvým pacientom, ktorý sa nakazil na území ČR. Jej zdravotný stav je podľa Šimůnkovej dobrý a chce zostať hospitalizovaná v Ústí nad Labem.

Česká republika má 18 prípadov nákazy koronavírusom



ČR eviduje 18 ľudí, ktorí sú nakazení novým koronavírusom SARS-CoV-2. O šiestich nových prípadoch informovali v piatok po rokovaní Bezpečnostnej rady štátu český premiér Andrej Babiš a hlavná hygienička Eva Gottvaldová, napísal spravodajský server Novinky.cz.

ČR zavádza plošné opatrenia, ktoré majú krajinu pripraviť na návrat 16.500 Čechov z Talianska, ktorí sú tam na dovolenke.

Rizikovým regiónom, kde hrozí nákaza chorobou COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje, je celé Taliansko - nielen štyri regióny na severe krajiny, povedal po rokovaní s námestníkom ministra zdravotníctva Romanom Prymulom premiér Babiš a vyzval na zrušenie ciest do Talianska.

Na tlačovej konferencii po piatkovom rokovaní Bezpečnostnej rady štátu, na ktorom sa zúčastnili aj hajtmani jednotlivých krajov, Babiš uviedol, že v ČR je 15 osôb nakazených koronavírusom. Ešte počas tlačovky ho doplnila hlavná hygienička Eva Gottvaldová s tým, že sa objavili ďalšie tri prípady, takže celkovo je v ČR 18 prípadov nákazy koronavírusom.

Holandsko oznámilo prvé úmrtie na nákazu



Holandsko v piatok oznámilo prvé úmrtie v súvislosti s nákazou novým typom koronavírusu SARS-CoV-2. Ide o 86-ročného muža, ktorý zomrel v nemocnici v Rotterdame. Informovala o tom stránka nos.nl.

Národný inštitút pre verejné zdravie uviedol, že nie je známe, kde sa muž nakazil. V nedeľu večer sa sťažoval na problémy s močením, neskôr sa pridalo dýchacie ťažkosti. Následne bol pozitívne testovaný na koronavírus.

Prvý prípad nákazy v Holandsku zaznamenali 27. februára. Celkový počet nakazených je momentálne 82, uvádza na svojej stránke Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb.

Británia zaznamenala najväčší nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom



Británia má 163 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, pričom za posledných 24 hodín ich pribudlo 47. Dvaja ľudia infekcii podľahli. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Hlavný poradca Britskej vlády Patrick Vallance v oblasti vedy v súvislosti so šíriacou sa nákazou SARS-CoV-2 povedal, že vláda zvažuje zavedenie "extrémnych" opatrení vrátane izolácie celých domácností.

Doposiaľ najvyšší denný nárast v počte nových prípadov nákazy koronavírusom v Británii prišiel v čase, keď podľa vedeckého tímu z Univerzity Johna Hopkinsa, ktorý epidémiu sleduje od jej vypuknutia, prekročil počet prípadov nákazy na celom svete 100 000. Infekcii doposiaľ podľahlo viac ako 3400 ľudí.

V Srbsku potvrdili prvý prípad nákazy koronavírusom nového typu



V Srbsku v piatok potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Informovala o tom srbská spravodajská televízna stanica N1.

Srbský minister zdravotníctva Zlatibor Lončar uviedol, že pozitívne testovaný muž z mesta Subotica bol v kontakte so svojou sestrou v Budapešti, ktorá má dýchacie problémy. Muž sa sám izoloval a teraz je v izolácii v nemocnici v Subotici.

Podľa ministra nie je dôvod na paniku. "Srbsko je na toto absolútne pripravené," uviedol na tlačovej konferencii s tým, že sa urobí všetko potrebné a verejnosť bude informovaná tým "najtransparentnejším spôsobom". Dodal, že všetci ministri zdravotníctva v Európe, či už v Európskej únii alebo mimo nej, by sa mali stretnúť, aby sa dohodli, ako bojovať s týmto globálnym problémom.

Koronavírusu SARS-CoV-2 podľahol aj poradca šéfa iránskej diplomacie



Koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, podľahol v Iráne aj poradca ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa. Informovala o tom v piatok iránska tlačová agentúra IRNA.

Hosejn Šejcholeslám, "veterán a diplomat revolúcie" zomrel vo štvrtok večer, dodala IRNA.

Irán bojuje proti rýchlemu šíreniu koronavírusu, ktorým sa doteraz nakazilo 3313 ľudí a najmenej 107 ich zomrelo.

Šejcholeslám, ktorý naposledy pôsobil ako poradca ministra zahraničných vecí Zarífa, bol v rokoch 1981 - 1997 námestníkom ministra zahraničných vecí a bol aj iránskym veľvyslancom v Sýrii.

Šejcholeslám patril tiež v roku 1979 k študentom zapojeným do rukojemníckej krízy, keď necelých deväť mesiacov po zvrhnutí Spojenými štátmi podporovaného šacha Mohammada Rezá Pahlavího zaútočili na americkú ambasádu v Teheráne a zajali ako rukojemníkov 52 Američanov. Táto rukojemnícka dráma mala v roku 1980 za následok prerušenie diplomatických vzťahov Spojených štátov s Iránom.

Rukojemníci sa dostali na slobodu v januári roku 1981 - po 444 dňoch v zajatí.

Medzi obeťami koronavírusu v Iráne je aj šesť politikov alebo vládnych úradníkov: podľahol mu aj Mohammad Mírmohammadí, ktorý bol poradcom najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Zomrel aj poslanec z regiónu Gílán, ktorý patrí k najviac postihnutým provinciám v Iráne. Podľa spravodajskej agentúry ISNA nakazená je aj poslankyňa parlamentu za Teherán Fáteme Rahbarová. Jej stav je kritický, podľa dostupných informácií je v kóme.

Hasič dezinfikuje mešitu v rámci preventívnych opatrení, ktoré majú zamedziť šírenie nového koronavírusu v Teheráne v piatok 6. marca 2020. Irán vo štvrtok oznámil 17 ďalších úmrtí v dôsledku nákazy novým typom koronavírusu, čím sa celkový počet obetí v tejto krajine zvýšil na 124.
Foto: TASR/AP


V snahe zastaviť rýchle šírenie koronavírusu, ktorý bol zistený už vo všetkých 31 provinciách, Irán zatvoril školy a univerzity, pozastavil významné kultúrne a športové podujatia a skrátil pracovný čas v celej krajine.

Irán má po Číne, ktorá je epicentrom šírenia nákazy, najvyšší počet obetí na následky infekcie týmto koronavírusom.

Experti sa obávajú, že vzhľadom na neobvykle vysokú mieru úmrtnosti na nový koronavírus v Iráne je skutočná miera rozšírenia nákazy v tejto blízkovýchodnej krajine omnoho vyššia, ako uvádzajú oficiálne štatistiky.

Počet obetí koronavírusu v Iráne sa zvýšil na 124



Irán vo štvrtok oznámil 17 ďalších úmrtí v dôsledku nákazy novým typom koronavírusu, čím sa celkový počet obetí v tejto krajine zvýšil na 124. Informovala o tom agentúra AFP.

Počet nakazených sa zvýšil zo 3513 na 4747. Takýto nárast za jeden deň je podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva rekordom za posledné dni. Nový prípadmi sú pravdepodobne ľudia, "ktorí sa nakazili vírusom pred dvoma týždňami a teraz k nám prišli s príznakmi," uviedol hovorca.

Úrady tiež varovali, že by mohli použiť "silu" s cieľom obmedziť medzimestské cestovanie. Hovorca ministerstva zdravotníctva nepovedal podrobnosti o tejto hrozbe použitia sily.

Podľa agentúry AP by táto hrozba mala odstrašiť ľudí pred cestou ku Kaspickému moru alebo do iných iránskych dovolenkových oblastí. Obyvatelia zrejme využívajú fakt, že školy a univerzity sú zatvorené a polooficiálne tlačové agentúry priniesli v piatok zábery na dlhé kolóny vozidiel smerujúcich z Teheránu k pobrežiu Kaspického mora.

Irán vo štvrtok oznámil zriadenie kontrolných stanovíšť, aby sa obmedzilo cestovanie medzi veľkými mestami.

V snahe zastaviť rýchle šírenie koronavírusu, ktorý bol zistený už vo všetkých 31 provinciách, Irán pozastavil konanie významných kultúrnych a športových podujatí, zatvoril školy a univerzity a skrátil pracovný čas v celej krajine.

Irán má po Číne, ktorá je epicentrom šírenia nákazy, najvyšší počet obetí na následky infekcie týmto koronavírusom.

Experti sa obávajú, že vzhľadom na neobvykle vysokú mieru úmrtnosti na nový koronavírus v Iráne je skutočná miera rozšírenia nákazy v tejto blízkovýchodnej krajine omnoho vyššia, ako uvádzajú oficiálne štatistiky.

Novozvolená poslankyňa iránskeho parlamentu podľahla koronavírusu



Poslankyňa iránskeho parlamentu za Teherán Fáteme Rahbarová v piatok podľahla nákaze koronavírusom nového typu. Informovala o tom v piatok agentúra Tasnim.

Rahbarová sa v nedávnych voľbách stala poslankyňou parlamentu za mesto Teherán.

V správach o epidemiologickej situácii v Iráne sa ešte v piatok ráno uvádzalo, že jej zdravotný stav je kritický a musí by napojená na dýchací prístroj.

Koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, podľahol vo štvrtok večer aj poradca ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa či Mohammad Mírmohammadí, ktorý bol poradcom najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Rahbarová je podľa všetkého prvou ženou-političkou v Iráne, ktorá nákaze podľahla.

Irán bojuje proti rýchlemu šíreniu koronavírusu, ktorým sa doteraz podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva nakazilo vyše 4700 a najmenej 124 ich zomrelo.

Maďarsko pozastavili vydávanie víz občanom Iránu pre hrozbu nákazy



Maďarsko pozastavilo na neurčitú dobu vydávanie víz občanom Iránu s ohľadom na skutočnosť, že prví dvaja nakazení novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorých diagnostikovali v Maďarsku, pricestovali z tejto krajiny.

Podľa spravodajského servera 24.hu o tom v piatok v Budapešti informoval krízový štáb, ktorý potvrdil, že doposiaľ evidujú štyri prípady nákazy, pričom všetci infikovaní sú cudzinci.

Traja pacienti, ktorí sú hospitalizovaní a umiestnení v karanténe v budapeštianskej nemocnici, sú občanmi Iránu a jeden pacient hospitalizovaný v Debrecíne je britským občanom.

Francúzsko sa pripravuje na epidémiu,nakazil sa aj poslanec



Francúzsko, kde evidujú 423 prípadov nakazenia koronavírusom nového typu a sedem úmrtí, sa pripravuje na možnosť, že vzhľadom na mieru nákazy a chorobnosti bude nutné vyhlásiť stav epidémie.

Medzi nakazenými je aj poslanec Národného zhromaždenia za pravicovú stranu Republikáni (LR) Jean-Luc Reitzer, ktorého vo štvrtok hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti. Vírus SARS-CoV2 sa potvrdil i u jedného zamestnanca parlamentu, kde evidujú aj jedno podozrenie na nákazu.

Francúzske médiá vo štvrtok informovali o prípade nakazenia vodiča autobusu mestskej hromadnej dopravy v Paríži. Ide už o druhý prípad nákazy zamestnancov parížskeho dopravného podniku RATP — prvou infikovanou je žena pracujúca na jednej zo staníc metra.

Francúzsky odborník na nákazlivé choroby Jean-François Delfraissy, ktorý sa vo štvrtok zúčastnil na stretnutí vedcov v Elyzejskom paláci venovanom koronavírusu, podľa Le Monde uviedol, že vyhlásenie stavu epidémie vo Francúzsku je "otázkou dní či jedného alebo dvoch týždňov".

Ak by bol vo Francúzsku vyhlásený stav epidémie, malo by to okrem iného za následok dočasné prerušenie verejnej dopravy, zrušenie verejných akcií a zatvorenie škôl.

Tieto opatrenia však nebudú vyhlásené na celoštátnej úrovni, ale vedením jednotlivých regiónov či departementov, a to v závislosti od situácie. "Ekonomický a sociálny život v krajine sa nezastaví," ubezpečil v piatok minister zdravotníctva Olivier Véran v rozhovore pre denník Libération. "Keď nastane epidémia, treba v prvom rade zorganizovať výstražný systém a starostlivosť (o chorých) a zabezpečiť kontinuitu služieb štátu bez toho, aby to ľuďom bránilo žiť," vyhlásil Véran.

Koronavírusom je zasiahnutých všetkých 13 metropolitných regiónov Francúzska, ako aj dva zámorské (Guadeloupe a Guyane). Nákaze sa zatiaľ vyhli ostrovy Martinik, Mayotte a Réunion.

Cestujúca má na tvári masku počas jazdy vo vlaku metra v Paríži 6. marca 2020. Francúzsko, kde evidujú 423 prípadov nakazenia koronavírusom nového typu a sedem úmrtí, sa pripravuje na možnosť, že vzhľadom na mieru nákazy a chorobnosti bude nutné vyhlásiť stav epidémie.
Foto: TASR/AP


Na nílskej výletnej lodi sa nakazilo koronavírusom 12 ľudí



Egyptské úrady potvrdili v piatok 12 nových prípadov nákazy novým koronavírusom medzi pracovníkmi na výletnej lodi, ktorá plavila po Níle z Asuánu do Luxoru. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie egyptského ministerstva zdravotníctva.

"V dvanástich nových prípadoch testy potvrdili koronavírus u egyptského personálu na výletnej lodi," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministerstva zdravotníctva a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). U nakazených sa podľa neho neprejavili žiadne príznaky.

Úrady spozorneli po tom, ako vyšlo najavo, že na predmetnej lodi sa plavil taiwanský turista, ktorý bol šíriteľom nového koronavírusu.

Koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, sa objavil v Egypte ešte v polovici februára ako v prvej africkej krajine.

Čína hlási 30 ďalších úmrtí na koronavírus a 143 nových prípadov nákazy



Čína v piatok ohlásila 30 nových úmrtí na koronavírus. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že 29 z nich bolo zaznamenaných v najviac postihnutej provincii Chu-pej a jedna osoba zomrela v ostrovnej provincii Chaj-nan.

Celkovo prišlo o život v súvislosti s koronavírusom v Číne doteraz 3042 osôb, uviedla čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC). Počet nakazených v Číne sa do piatku zvýšil o 143 a dosiahol tak už 80.552.

Hoci krajina v boji proti šíreniu nákazy množstvo zaviedla opatrení, aktuálne narastá počet prípadov nakazených ľudí prichádzajúcich do Číny zo zahraničia. Tých je momentálne 36, pričom ich od štvrtku pribudlo 16, dodala NHC.

Viac ako 53.000 ľudí sa už z ochorenia COVID-19 podľa oficiálnych údajov vyliečilo a boli prepustení z nemocníc.

Hoci je v Číne stále najviac úmrtí aj nakazených, počet infikovaných rýchlejšie narastá v zahraničí - najviac postihnutými krajinami sú Južná Kórea, Irán a Taliansko.

Kostarika oznámila prvý prípad nákazy koronavírusom


Prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 oznámila vo štvrtok stredoamerická Kostarika. Infikovanou osobou je žena, ktorá sa nedávno vrátila z Talianska a Tuniska.

Ako uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, 52-ročná sa späť do krajiny vrátila 29. februára a nemala žiadne príznaky ochorenia COVID-19. Agentúra DPA pripomenula, že počet nakazených v juhoamerickej Brazílii sa medzičasom zvýšil na osem. Celkový počet nakazených v Latinskej Amerike tým stúpol na 36, pričom vírus sa už objavil v siedmich krajinách a v dvoch francúzskych teritóriách v Karibiku.

Francúzsky regionálny zdravotnícky úrad tento týždeň oznámil, že tri prípady koronavírusu boli zaznamenané na francúzskych zámorských územiach v Latinskej Amerike - dva na ostrove Svätý Martin a jeden na ostrove Svätý Bartolomej.

Ekvádor potvrdil doteraz 13 prípadov nákazy, Mexiko päť, Čile štyri a Argentína ohlásila v utorok prvý prípad. Jednu infikovaná osobu má aj Dominikánska republika.

Muž z Debrecína pracujúci v Miláne je tretím nakazeným v Maďarsku


Muž z východomaďarského Debrecína, ktorý pracuje v Miláne, je tretím infikovaným novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku. Uviedla to vo štvrtok informačná stránka vlády koronavirus.gov.hu, podľa ktorej Maďar pricestoval z Talianska domov 29. februára, pričom kontrolou na debrecínskom letisku ešte prešiel bez teploty.

Neskôr však dostal horúčku a sanitkou ho vzali do nemocnice, kde ho dali do karantény a odobrali mu vzorky. Tie potvrdili nákazu novým koronavírusom.

Vedúci Národného ústavu hematológie a infektológie budapeštianskej Nemocnice sv. Ladislava János Szlávik reční na tlačovej konferencii v Budapešti 4. marca 2020. V Maďarsku zaznamenali prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa Lakatosa ide o dvoch občanov Iránu študujúcich v Maďarsku. Dvojicu previezli do budapeštianskej Nemocnice sv. Ladislava.
Foto: TASR/DUNA/MTI - Attila Kovács


Južná Kórea: Počet nakazených koronavírusom sa zvýšil na 6284


Počet ľudí nakazených novým typom koronavírusu v Južnej Kórei stúpol o 518 a v piatok dosiahol číslo 6284. Informovala o tom agentúra Jonhap s tým, že väčšina infikovaných osôb sa vyskytuje v juhovýchodnom meste Tegu, ktoré je tamojším ohniskom nákazy a v susednej provincii Severný Kjongsang.

Nový koronavírus SARS-CoV-2 si v Južnej Kórei podľa Kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) vyžiadal doteraz 42 obetí - išlo prevažne o starších pacientov, ktorí sa už liečili aj na iné ochorenia.

Pracovníci v ochranných odevoch dezinfikujú proti koronavírusu autobusové parkovisko v juhokórejskom Soule.
Foto: TASR/AP


Bhután oznámil prvý prípad nákazy koronavírusom, je ním americký turista


Prvý prípad nákazy novým koronavírusom bol zaznamenaný v izolovanom himalájskom kráľovstve Bhután. Na vírus bol v krajine pozitívne testovaný americký turista, informoval v piatok na Facebooku tamojší predseda vlády Lotaj Čering.

Američan vo veku 76 rokov pricestoval do Bhutánu z Indie 2. marca a 5. marca ho prijali do nemocnice s horúčkou. Výsledky testov potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Nemenovaný pacient odletel z Washingtonu 10. februára a od 21. februára do 1. marca sa nachádzal Indii.

Zdravotnícki predstavitelia uviedli, že vystopovali približne 90 ľudí, ktorí boli s infikovaným mužom v kontakte. Boli medzi nimi aj mužova 59-ročná partnerka, vodič a turistický sprievodca. Včetci boli umiestnení do karantény a aktuálne nejavia žiadne príznaky ochorenia Covid-19. V karanténe je aj osem indických občanov, ktorí cestovali s nakazeným mužom do Bhutánu v tom istom lietadle.

Koronavírus môže spôsobiť globálnej ekonomike straty až 347 miliárd dolárov



Epidémia koronavírusu môže spôsobiť globálnej ekonomike straty až 347 miliárd dolárov (310,18 miliardy eur). Dôvodom je prudký pokles domáceho dopytu a turizmu, narušenie dodávateľských a výrobných reťazcov a zdravotné vplyvy, uviedla vo svojej správe Ázijská rozvojová banka (Asian Development Bank, ADB).

Najlepší prognózovaný scenár počíta s tým, že sa epidémiu podarí rýchlo dostať pod kontrolu, pričom prijaté reštrikcie sa zrušia niekedy koncom marca (dva mesiace od konca januára). Najhorší scenár predpokladá dlhšie šírenie epidémie, pričom opatrenia na jej zastavenie by mali platiť 6 mesiacov.

Straty dosiahnu minimálne 77 miliárd dolárov alebo 0,1 % globálneho hrubého domáceho produktu, uviedla ADB. Maximálne straty predstavujú 0,4 % globálneho HDP. "Dve tretiny dosahov sa týkajú Číny, kde sa epidémia doteraz koncentrovala."

Straty Číny môžu v prípade najhoršieho scenára dosiahnuť až 237 miliárd dolárov alebo 1,7 % jej HDP, pričom straty zvyšku rozvíjajúcich sa ázijských ekonomík by predstavovali 42 miliárd dolárov alebo 0,5 % HDP regiónu.

Moskovské úrady kontrolujú ľudí, ktorí sú v karanténe pre koronavírus



Moskovské úrady dnes oznámili, že majú nástroje na monitorovanie ľudí podozrivých z nákazy koronavírusom, ktorí majú byť v karanténe. Vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy to uviedol vedúci úradu verejného zdravotníctva pre Moskvu Alexej Chripun.

Dodal, že okrem toho, že ľudí v karanténe navštevujú lekári, "máme aj technické prostriedky, ako monitorovať pohyb" ľudí v karanténe.

Ako informoval spravodajský portál Novaja gazeta, vďaka záznamu bezpečnostnej kamery z vchodu do bytového domu takto úrady zistili, že karanténu porušil mladý Moskovčan, keď šiel vyniesť odpadky do kontajnera na dvore.

Zakrátko ho navštívila polícia, ktorá s ním zostavila protokol o neplnení zákonom stanovenej požiadavky. Polícia ho upozornila, že v prípade, že sa prehrešok zopakuje, bude izolovaný násilím.

Moskovčan potom zistil, že policajti sa o jeho konaní dozvedeli zo záznamu z bezpečnostnej kamery nainštalovanej pri vchode do bytového domu.

"Polícia ani nevedela, že záznam z kamery vôbec môže získať. Všetko jej posúvajú z Rospotrebnadzoru (Úradu na ochranu spotrebiteľov)," dodal mladík, ktorý je v karanténe pre to, že 29. februára cestoval z Talianska rovnakým lietadlom ako neskôr pozitívne testovaný zamestnanec Ruského futbalového zväzu.

Počet prípadov nákazy dosiahol v Nemecku 534



Počet prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Nemecku sa od štvrtkového popoludnia zvýšil o 134. Celkovo bolo v piatok o siedmej hodine ráno registrovaných 534 infikovaných, informoval na svojej stránke Inštitút Roberta Kocha.

Najviac prípadov hlási naďalej spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko. Školy a škôlky v okrese Heinsberg v Severnom Porýnii-Vestfálsku zostanú podľa denníka Die Welt najmenej do 15. marca zatvorené. Z dôvodu šírenia nákazy úrady zatvorili niektoré školy aj v ďalších spolkových krajinách.

V spolkovej krajine Bádensko-Württembersko zaznamenali 91 prípadov a v Bavorsku 79. V hlavnom meste Berlín je infikovaných 15 osôb.

V Kamerune potvrdili prvý prípad nákazy



V Kamerune v piatok potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kamerunské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že ide o 58-ročného francúzskeho občana, ktorý pricestoval do hlavného mesta Yaoundé 24. februára.

Muža izolovali v miestnej nemocnici. "Vláda prijala všetky opatrenia na zvládnutie rizík spojených so šírením vírusu," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Kamerun je štvrtou subsaharskou krajinou s výskytom koronavírusu po Nigérii, Senegale a Juhoafrickej republike. Celkový počet prípadov nákazy na tomto kontinente je 29.

Nový koronavírus SARS-CoV-2 si v Číne, kde koncom decembra 2019 potvrdili prvé prípady, vyžiadal už viac než 3000 obetí na životoch a počet nakazených sa vyšplhal na viac ako 80 500.

Vírus sa už rozšíril do viac ako 80 krajín a teritórií sveta a globálne si vyžiadal približne 3300 obetí. Počet nakazených je viac ako 98 000.

Saudská Arábia po sterilizácii opäť otvorila posvätné miesta Islamu



Saudskoarabské úrady opäť otvorili Veľkú mešitu v Mekke a Prorokovu mešitu v Medine po tom, ako ich uzavreli z dôvodu sterilizácie v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu. Informovala o tom v piatok štátna televízna stanica al-Ichbáríja, ktorej správu prevzala tlačová agentúra Reuters.

Obe mešity, patriace medzi najposvätnejšie miesta islamu, v súvislosti s koronavírusom zneprístupnili pre zahraničných pútnikov aj bežných turistov z približne 25 krajín. Obyvatelia krajín šesťčlennej Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu musia s návštevou počkať 14 dní, pokiaľ predtým cestovali mimo tohto regiónu, uviedol Reuters.

Zo zverejnenej správy nie je jasné, pre koho budú mešity v Mekke a Medine opäť prístupné. Saudskoarabské ministerstvo vnútra len v stredu oznámilo, že v súvislosti s koronavírusom je celoročná moslimská púť do Mekky pozastavená aj pre "občanov a obyvateľov" tohto kráľovstva.

Saudská Arábia dosiaľ hlásila päť prípadov nakazenia novým koronavírusom.

Takzvanú malú púť do Mekky, v arabčine nazývanú umra, je možné vykonať počas celého roka. V rámci nej prichádzajú do tohto posvätného mesta každý mesiac tisíce moslimských pútnikov z celého sveta. Mnohí z nich zároveň navštevujú aj Prorokovu mešitu v Medine.

Počet infikovaných osôb koronavírusom už prekročil v Belgicku hranicu sto osôb



V Belgicku pribudlo za uplynulých 24 hodín 59 ďalších prípadov infikovania osôb novým koronavírusom SARS-CoV2. Celkový počet nakazených tak stúpol na 109, informovalo v piatok federálne ministerstvo zdravotníctva.

Ide o doteraz najväčší počet prípadov zistených za jeden deň v Belgicku. Vo štvrtok a v noci na piatok bolo vykonaných celkovo 441 testov osôb s podozrením na prítomnosť koronavírusu.

Ministerstvo zdravotníctva spresnilo, že v piatok doobeda bolo 65 prípadov infekcie vo Flámsku, 31 hlásilo Valónsko a bruselský región mal 12 pacientov s pozitívnym nálezom.

Nárast infikovaných osôb sa premieta aj do verejného života, keď mnohé inštitúcie a firmy odporúčajú zamestnancom prácu z domu. Šírenie koronavírusu má dopad aj na verejné či kultúrne podujatia. Televízna stanica RTBF v piatok informovala, že koncert talianskeho speváka Andreu Bocelliho, pôvodne naplánovaný na 21. marca v Športovej hale v Antverpách, sa pre riziko spojené so šírením koronavírusu odkladá na 9. júna.

Bacheletová: Opatrenia proti koronavírusu musia byť v súlade s ľudskými právami



Opatrenia, ktoré krajiny sveta prijímajú v boji proti koronavírusu nového typu, musia byť v súlade s ľudskými právami a primerané vyhodnotenému riziku. Uviedla to v piatok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová.

Epidémia akútneho respiračného ochorenia COVID-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, je "pre nás skúškou," uviedla Bacheletová, pričom zdôraznila, že aj v tejto situácii je nutné, aby "v centre všetkých snáh bola dôstojnosť človeka a ľudské práva."

"Blokády, karantény a iné podobné opatrenia na zastavenie šírenia choroby COVID-19 a boj proti nej by sa mali vždy vykonávať v prísnom súlade s normami ľudských práv a spôsobom, ktorý je potrebný a primeraný vyhodnotenému riziku," uviedol Bacheletovej úrad vo svojom vyhlásení.

Komisárkino vyhlásenie sa objavilo v čase, keď sa počet nakazených ľudí na celom svete blíži k hranici 100.000. Vírus zasiahol 85 krajín sveta a podľahlo mu viac ako 3300 ľudí.

Väčšinu úmrtí a nakazených hlási Čína, kde sa vírus prvýkrát objavil koncom minulého roka, čo tamojšie úrady viedlo k vyhláseniu karantény celých miest, dočasnému zatvoreniu tovární i škôl.

Koronavírus sa odvtedy rozšíril do takmer 90 krajín sveta a spôsobil zmätok v medzinárodnom obchode i cestovnom ruchu, mal za následok zrušenie športových podujatiach a vyučovania v školách. Nútené prázdniny má teraz takmer 300 miliónov žiakov a študentov.

Bacheletová pripomenula, že je potrebné chrániť najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, najmä ľudí s nízkymi príjmami alebo chorých, či seniorov a ľudí žijúcich v opatrovateľských zariadeniach.

Komisárkin úrad tiež upozornil, že rozhodnutia o zatvorení škôl môžu viesť k tomu, že rodičia budú musieť zostať so svojimi deťmi doma. Vyslovil tiež obavu, že dobrovoľná samoizolácia pri podozrení na nákazu môže mať za následok stratu mzdy či zamestnania a následne tak ovplyvniť živobytie i životy ľudí.

Hamburský festival Beatles odložili pre koronavírus na august



Festival na počesť britskej kapely Beatles odložili v Hamburgu z marca na august. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Organizátori z nemeckého prístavu, v ktorého baroch kedysi liverpoolska štvorica koncertovala, oznámili odklad v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

Beatles
Foto: TASR/AP Photo


Festival s názvom Come Together: The Hamburg Beatles Experience sa mal pôvodne konať v dňoch 27.-29. marca. Uskutoční sa však až 15.-16. augusta a bude kratší o jeden deň.

Odklad však priblíži festival k významnému výročiu týkajúceho sa začiatkov tejto legendárnej rockovej kapely. V polovici augusta pred 60 rokmi totiž vykročila za celosvetovou slávou svojím prvým vystúpením v hamburskom Indra Clube.

Peru potvrdilo prvý prípad nákazy



Latinskoamerická krajina Peru zaznamenala svoj prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Oznámil to v piatok tamojší prezident Martín Vizcarra v televíznom vysielaní.

Oznámenie prichádza v čase, keď sa choroba COVID-19 začína šíriť aj na juhoamerickom kontinente, informuje tlačová agentúra Reuters.

Pacientom je 25-ročný muž, ktorý nedávno cestoval do Španielska, Francúzska a Česka, dodal Vizcarra.

Svoje prvé prípady nákazy novým koronavírusom ohlásili v priebehu tohto týždňa aj ďalšie dve juhoamerické krajiny - Argentína a Čile, zatiaľ čo v Brazílii bolo potvrdených už množstvo prípadov.

Epidémia vypukla koncom minulého roka v čínskom priemyselnom meste Wu-chan. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila v tejto súvislosti globálnu pohotovosť. Prípady infekcie novým koronavírusom boli nahlásené z viac než 80 krajín sveta.

Celkový počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete prekročil hranicu 100 000. Informovala o tom Univerzita Johnsa Hopkinsa v USA. Podľa nej koronavírusu celkovo podľahlo 3398 ľudí a vyliečilo sa 55 991 osôb.

EÚ zvažuje dočasné pozastavenie pravidiel o štátnych dotáciách a pôžičkách


Európska komisia zvažuje rôzne kroky, ako pomôcť členským štátom Európskej únie (EÚ) s ekonomickými dôsledkami epidémie koronavírusu. Je medzi nimi aj návrh na dočasné pozastavenie pravidiel o štátnych dotáciách a pôžičkách. Informoval o tom v piatok zdroj z Bruselu.

Podľa neho predstavitelia Únie zvažujú dočasné pozastavenie uplatňovania pravidiel o štátnych dotáciách a pôžičkách pre tie odvetvia ekonomiky, ktoré najviac zasiahne epidémia.

„Je možné, že v niektorých oblastiach bude potrebná podpora, ktorá si môže vyžadovať zváženie pravidiel štátnej pomoci,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ EÚ a dodal, že diskusie sú vo "veľmi predbežnej fáze".

EÚ po globálnej finančnej kríze v roku 2008 dočasne pozastavila uplatňovanie niektorých pravidiel o štátnej pomoci s cieľom umožniť členským štátom záchranu bánk.

Medzi ďalšie kroky, o ktorých sa uvažuje, patrí mobilizácia existujúcich finančných nástrojov a fondov Európskej investičnej banky (EIB).

Nemenovaný predstaviteľ EÚ naznačil, že odvetviam, ktoré budú okamžite potrebovať pomoc, by mohla poskytnúť financie EIB. Tieto opatrenia by tak doplnili vnútroštátne systémy podpory. Mohlo by sa o nich diskutovať na stretnutí ministrov financií eurozóny 16. marca.

V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 49 ľudí



V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 ďalších 49 ľudí, čim sa počet úmrtí v tejto krajine zvýšil na 197. Informovala o tom agentúra AFP.

Ide o najvyšší denný prírastok počtu úmrtí v Taliansku od vypuknutia nákazy. Okrem počtu úmrtí zapríčinených koronavírusom sa na 4636 zvýšil v Taliansku aj počet infikovaných osôb, ktorých je v súčasnosti okrem Číny, Južnej Kórey a Iránu najviac na svete.

Celosvetovo je novým koronavírusom infikovaných viac ako 100.000 osôb, celkovo nákaze podľahlo 3398 ľudí a vyliečilo sa 55.991 osôb.

Najviac obetí a nakazených evidujú v Číne, kde sa vírus prvýkrát objavil koncom decembra 2019 a odkiaľ sa postupne rozšíril do viac ako 90 krajín sveta.

Rakúsko popri koronavíruse zápasí s miznutím zdravotníckeho materiálu a šmelinou



V čase pribúdania prípadov nakazenia novým koronavírusom musia nemocnice v rakúskom Salzburgu riešiť problém s miznutím značného množstva dezinfekčných prostriedkov a ochranných masiek z ich zásob. Ukradnutý zdravotnícky materiál sa často objavuje v internetovom predaji za prehnané ceny, uviedol v piatok portál verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF).

Podľa člena vedenia salzburskej Univerzitnej kliniky Jürgena Koehlera sa zatiaľ nepodarilo zistiť, či si dezinfekčné prostriedky a rúška berú domov a ďalej predávajú pacienti alebo zamestnanci.

"Museli by sme preverovať každého predávajúceho a pýtať sa, kto za tým je. To sme doteraz neurobili, pretože máme k našim zamestnancom určitú základnú dôveru," povedal s tým, že pri súčasnej potrebe tohto materiálu by nebolo na mieste "dopátravať sa po jednotlivých fľašiach", hoci ide o "povážlivú situáciu".

Podľa ORF nemocnice sprísnili pravidlá používania ochranných masiek pri operáciách, čo súvisí predovšetkým s tým, že takéto pomôcky sú vyrábané v Číne a v súčasnosti sú ťažko dostupné. Salzburským zdravotníkom má pomôcť armáda, ktorá poskytne zo svojich zásob 120.000 operačných masiek. Rakúska Všeobecná úrazová poisťovňa (AUVA) zároveň začala v piatok prvýkrát s rušením operačných termínov v prípadoch, ktoré nie sú naliehavé.

Problémy rakúskym zdravotníkom spôsobuje aj postup Nemecka, ktoré v súvislosti so šírením nového koronavírusu zakázalo vývoz zdravotníckych pomôcok, ako sú ochranné odevy.

Dopyt po dezinfekčných prostriedkoch a rúškach v Rakúsku od vypuknutia koronavírusovej epidémie prudko stúpa. Ľudia pritom tieto výrobky čoraz častejšie nenachádzajú v drogériách či lekárňach a hľadajú ich preto na internete, kde sa stávajú obeťami podvodníkov a šmelinárov. Výrobky sú na internetových burzách ponúkané aj za troj- až štvornásobok bežnej ceny, upozorňuje ORF.

Podľa údajov tlačovej agentúry APA Rakúsko zaznamenalo do piatku 56 potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobujúce respiračné ochorenie COVID-19, a to prevažne v hlavnom meste Viedeň a spolkovej krajine Dolné Rakúsko.

Počet úmrtí na koronavírus v Španielsku stúpol na 5, nakazených skokovo pribudlo



Piaty človek zomrel v piatok v Španielsku na ochorenie spôsobené novým koronavírusom. Úrady už zatvorili opatrovateľské centrá pre seniorov v celom Madride. Krajina zaznamenala za jeden deň skok v prípadoch nákazy na 374, informovali zdravotnícke úrady citované tlačovou agentúrou AFP.

Zatiaľ sú všetci nakazení ľudia z vysoko rizikových kategórií, staršie osoby alebo osoby trpiace už existujúcim zdravotným problémom, uviedol hlavný koordinátor núdzových situácií na ministerstve zdravotníctva Fernando Simón.

Za posledný deň potvrdili 111 nových prípadov infekcie, čo je najväčší nárast za jediný deň od začiatku epidémie.

Najväčšia koncentrácia prípadov - 137 - je v hlavnom meste Madrid a v okolitej oblasti, kde zdravotnícki predstavitelia oznámili zatvorenie všetkých centier starostlivosti o seniorov. Práve v nich totiž zistili najvyšší výskyt prípadov za posledných 24 hodín, dva z nich smrteľné.

Zdravotnícki predstavitelia najprv zatvorili dve denné centrá, keď zomreli 99-ročná žena a 76-ročný muž, ale neskôr zatvorenie rozšírili na všetky takéto zariadenia, denné aj celopobytové.

Španielsko zaznamenalo prvé úmrtie na koronavírus v utorok večer 3. marca s tým, že obeť zomrela 13. februára, ale ochorenie COVID-19 spôsobené vírusom jej diagnostikovali až posmrtnou analýzou, keď už vývoj situácie znepokojoval predstaviteľov krajiny.

Odvtedy stúpol počet úmrtí na päť.

Tieto úmrtia "ukazujú, že vírus sa dostal do Španielska skôr, ako sa myslelo", povedal šéf preventívnej medicíny a epidemiológie v Nemocnici s poliklinikou v Barcelone Antoni Trilla, ktorého citovali noviny El País.

ČR má 19 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom



Česká republika v piatok potvrdila nákazu novým koronavírusom u 19 ľudí, pričom za jeden deň tam pribudlo sedem nových prípadov. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva.

Ani jeden z pacientov nemá podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha vážny priebeh ochorenia. Medzi nakazenými je aj 12-ročné dievča a ročné dojča. Traja z nakazených sú v domácom liečení, medzi nimi aj ročné dieťa.

"Všetko sú to cestovateľské anamnézy s výnimkou jedného prípadu v Ústeckom kraji. Infikovaná žena sa ale nakazila v kruhu rodiny, ktorá cestovala v Taliansku," povedal Vojtěch. Sedemnásť z 19 pacientov bolo na území Talianska v posledných týždňoch. Jedna pacientka sa nakazila na konferencii v americkom Bostone.

Český premiér v piatok po zasadaní Bezpečnostnej rady štátu povedal, že pri porušení pravidiel karantény, ktoré pre návraty z Talianska vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva, hrozí pokuta až tri milióny korún.

Ľudia, ktorí sa od soboty vrátia z Talianska, sú povinní kontaktovať lekára, ktorý rozhodne, či budú umiestnení do dvojtýždňovej karantény. V Taliansku sa v súčasnosti nachádza približne 16.500.

Na výletnej lodi Grand Princess pri pobreží USA potvrdili 21 prípadov vírusu


Prítomnosť nového typu koronavírusu sa v piatok potvrdila u 21 osôb nachádzajúcich sa na výletnej lodi Grand Princess, ktorá kotví pri brehoch Los Angeles. Informoval o tom americký viceprezident Mike Pence, píše agentúra AFP.

"Medzi tými, ktorým vyšli testy pozitívne, je 19 členov posádky a dvaja pasažieri," povedal Pence, ktorého americký prezident Donald Trump poveril koordináciou krízových aktivít v krajine v súvislosti so snahou zastaviť šírenie vírusu.

Pence doplnil, že loď cez víkend zakotví v prístave nepoužívanom na komerčné účely a všetkých 3533 osôb na palube - pasažierov i členov posádky - podrobia testom.

Výletná loď Grand Princess uviazla pri kalifornskom pobreží v stredu, kedy mala zakotviť v Los Angeles. Niekoľkým z predchádzajúcich pasažierov lode sa totiž potvrdila prítomnosť koronavírusu, pričom jeden z nich neskôr na následky ochorenia zomrel.


Čína hlási celkovo 3070 obetí koronavírusu, v USA zomreli dvaja ľudia


Čína v sobotu ohlásila 28 nových úmrtí na koronavírus a 99 ďalších prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

V súvislosti s koronavírusom prišlo v Číne o život doteraz celkovo 3070 osôb, uviedla čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC). Upozornila, že už tretí deň po sebe evidujú nárast prípadov mimo hlavného epicentra nákazy, provincie Chu-pej.

Hoci krajina v boji proti šíreniu nákazy zaviedla už množstvo opatrení, aktuálne narastá počet prípadov nakazených ľudí prichádzajúcich do Číny zo zahraničia.

V Číne je síce stále najviac úmrtí aj nakazených, počet infikovaných však čoraz rýchlejšie narastá i v zahraničí - najviac postihnutými krajinami sú Južná Kórea, Irán a Taliansko.

Úrady z amerického štátu Florida informovali v noci na sobotu o ďalších dvoch úmrtiach v dôsledku nového typu koronavírusu, píše agentúra AP.

Podľa floridského ministerstva zdravotníctva ide o dvoch sedemdesiatnikov, ktorí boli predtým vycestovaní mimo územia USA. Na Floride evidujú sedem prípadov nákazy. V Spojených štátoch je celkovo viac ako 338 prípadov a dovedna 15 úmrtí.

V piatok presiahol počet prípadov na celom svete 100.000. Koronavírusu z celosvetového hľadiska podľahlo 3493 ľudí a vyliečilo sa 57.436 osôb.


Čína v sobotu ohlásila 28 nových úmrtí na koronavírus a 99 ďalších prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

V súvislosti s koronavírusom prišlo v Číne o život doteraz celkovo 3070 osôb, uviedla čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC). Upozornila, že už tretí deň po sebe evidujú nárast prípadov mimo hlavného epicentra nákazy, provincie Chu-pej.

Hoci krajina v boji proti šíreniu nákazy zaviedla už množstvo opatrení, aktuálne narastá počet prípadov nakazených ľudí prichádzajúcich do Číny zo zahraničia.

V Číne je síce stále najviac úmrtí aj nakazených, počet infikovaných však čoraz rýchlejšie narastá i v zahraničí - najviac postihnutými krajinami sú Južná Kórea, Irán a Taliansko.

Úrady z amerického štátu Florida informovali v noci na sobotu o ďalších dvoch úmrtiach v dôsledku nového typu koronavírusu, píše agentúra AP.

Podľa floridského ministerstva zdravotníctva ide o dvoch sedemdesiatnikov, ktorí boli predtým vycestovaní mimo územia USA. Na Floride evidujú sedem prípadov nákazy. V Spojených štátoch je celkovo viac ako 338 prípadov a dovedna 15 úmrtí.

V piatok presiahol počet prípadov na celom svete 100.000. Koronavírusu z celosvetového hľadiska podľahlo 3493 ľudí a vyliečilo sa 57.436 osôb.


Duel francúzskej ligy Štrasburg - PSG odložili na neurčito


Sobotný zápas 28. kola francúzskej futbalovej ligy medzi Racingom Štrasburg a Parížom St. Germain (17.30) odložili pre epidémiu koronavírusu. Je to prvý duel v Ligue 1, ktorý museli presunúť pre šíriacu sa nákazu. Nový termín stretnutia nie je zatiaľ známy.

Hráči PSG tak prišli o generálku na stredajší odvetný osemfinálový súboj Ligy majstrov proti Borussii Dortmund. Úradujúci francúzsky majster prehral v prvom stretnutí na nemeckej pôde 1:2. Informáciu priniesla agentúra SID.

Českých vojakov v karanténe pribúda, ÚVN zakázala zamestnancom dovolenku v Taliansku


Karanténa v súvislosti s koronavírusom sa nevyhla ani českej armáde. Podľa generálneho štábu (GŠ) rastú počty vojakov, ktorí po dovolenke či služobnej ceste museli zostať v domácej izolácii. Minister obrany Lubomír Metnar preto zakázal služobné cesty do najviac nakazených oblastí, informoval v sobotu spravodajský server Novinky.cz.

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Prahe-Střešoviciach išla ešte ďalej a zakázala zdravotníckemu personálu dovolenku do rizikových krajín, píšu ďalej Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

Minister zamestnancom tejto kliniky síce len "odporúča" necestovať, ale v ÚVN to priamo nariadili z dôvodu udržania stavu personálu, povedala Právu hovorkyňa GŠ Magdalena Dvořáková.

Je to podľa nej predovšetkým preto, lebo lekári i sestry by po návrate z dovolenky museli ísť do 14-dennej karantény a bolo by potom málo ľudí do služieb.

"V karanténe sú ľudia, ktorí sa vrátili z dovoleniek a služobných ciest z rizikových oblastí, a vieme, že ich bude pribúdať, pretože boli jarné prázdniny a mnoho ľudí bolo v Taliansku," vyjadrila sa Dvořáková.

"Pokiaľ majú zaplatené zájazdy alebo letenku, tak im budú preplatené," poznamenala hovorkyňa, ako ju citovali Novinky.cz

Počet nakazených sa v Česku aktuálne vyšplhal na 19. V karanténe skončilo aj ročné dojča. Pre koronavírus sa česká vláda rozhodla sprísniť opatrenia - ľudia, ktorí sa vrátia z Talianska, musia zostať 14 dní v karanténe a ohlásiť sa u svojho praktického lekára. Ak by niekto karanténu prerušil, hrozí mu pokuta až tri milióny korún, sumarizuje na svojej webovej stránke televízia Nova.