Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS ÚRADUJE: Ďalšie obete, poplach v Rakúsku aj na Tenerife

Policajt umiestňuje zátarasy na cestu, ktorá vedie do Hotela H10 Costa Adeje Palace v letovisku Adeje na juhozápade španielskeho ostrova Tenerife v utorok 25. februára 2020. Foto: TASR/AP

Ochorenie sa rozširuje v Európe. Potvrdený koronavírus najnovšie hlásia z Talianska, Rakúska aj z Chorvátska. Už predtým potvrdili nákazu v Nemecku, Británii, Francúzsku, Belgicku, Fínsku a Švédsku.

Budapešť 25. februára (TASR) - Dvaja maďarskí kamionisti sa dostali do karantény pre podozrenie z nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Jeden z nich je v talianskom regióne Lombardsko a jeho stav je dobrý, druhý sa vrátil pred niekoľkými dňami domov z Talianska, ale sťažoval sa na nevoľnosť, preto ho hospitalizovali.

Podľa spravodajského servera Index.hu o tom v utorok v Budapešti informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer, podľa ktorého vodič nákladného auta, ktorý je v uzavretej oblasti v Taliansku, sa nachádza v karanténe v kabíne svojho vozidla. Nemá horúčku, a ani žiadne zdravotné problémy.

Druhý kamionista sa vrátil z Lombardska ešte pred nariadením karantény. Horúčku nemá, ale pre sťažnosť na nevoľnosť ho sanitkou previezli do Nemocnice sv. Ladislava.

V súvislosti s hotelom na ostrove Tenerife patriacom k španielskym Kanárskym ostrovom, ktorý dali v utorok tamojšie úrady do karantény pre pozitívny test talianskeho lekára na nový koronavírus, hovorca potvrdil, že sú v ňom aj maďarskí občania. Ich presný počet však zatiaľ nie je známy. Na Tenerife už vycestoval maďarský konzul z Madridu.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Počet nakazených koronavírusom stúpol v Taliansku na 324, jedenásť osôb zomrelo



Počet obeti nákazy spôsobenej novým koronavírusom v Taliansku stúpol v utorok večer na 11, keď infekcii podľahla 76-ročná žena v regióne Benátsko. Počet infikovaných sa zvýšil na 324. Informovala o tom BBC.

Deväť z desiatich úmrtí sa vyskytlo v regióne Lombardsko a dve v Benátsku. Z 322 nakazených je 240 v Lombardsku.

Niektoré z nových prípadov sa objavili aj v častiach Talianska nachádzajúcich sa mimo dvoch najviac postihnutých severných regiónov Lombardsko a Benátsko. Traja infikovaní boli hlásení zo Sicílie, dvaja z Toskánska a jeden z Ligúrie.

Napriek vysokému počtu nakazených sa Taliansko a s ním susediace štáty rozhodli, neuzavrieť hranice, napísala agentúra AFP. Ministri zdravotníctva Talianska, Rakúska, Chorvátska, Francúzska, Nemecka a Slovinska a Švajčiarska to odôvodnili tým, že by išlo o neprimerané a neefektívne opatrenie.

Rozhodnutie prijali na krízovom stretnutí v Ríme, kde ministrov privítal šéf talianskeho rezortu zdravotníctva Roberto Speranza.

V Innsbrucku zatvorili hotel, kde pracovala Talianka nakazená koronavírusom



Hotel neďaleko centra rakúskeho mesta Innsbruck, v ktorom ako recepčná pracovala Talianka nakazená koronavírusom, v utorok dočasne zatvorili. Toto opatrenie sa týka aj ženinho bydliska v Innsbrucku, informovala agentúra APA.

Dvadsaťštyriročná žena, ktorá pracovala v hoteli Grand Hotel Europa, sa spolu so svojím takisto nakazeným priateľom nachádza v nemocnici v Innsbrucku. Ich zdravotný stav je dobrý. Dvojica pochádzajúca z okolia talianskeho mesta Bergamo ležiaceho v najviac postihnutom regióne Lombardsko pricestovala do Innsbrucku v piatok a v pondelok ju hospitalizovali.

Podľa informácií denníka Kurier je riziko, že by sa hoteloví hostia vírusom nakazili, nízke. Kolegovia recepčnej napriek tomu majú neplánované voľno.

Uzatvorenie hotela a bydliska ženy nariadil tirolský hajtman Günther Platter po dohode s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ministrom vnútra Karlom Nehammerom a starostom Innsbrucku Georgom Willim.

Spolková krajina Tirolsko oznámila, že pripravuje zavedenie viacerých opatrení. Ich cieľom je nájsť osoby, ktoré mohli prísť s nakazenými do kontaktu.

Podľa ministra vnútra Nehammera je v nasadení 15 policajtov, ktorí zdravotníckym orgánom pomáhajú "rýchlo a efektívne" zaviesť karanténne opatrenia. "Musíme spoločne spraviť všetko, aby sme zastavili šírenie (koronavírusu)," povedal.

Miestne úrady sú v úzkom kontakte so zdravotníckymi zariadeniami, ako aj pracoviskom infikovanej ženy, uviedol Platter.

Prvý prípad koronavírusu v Švajčiarsku zaznamenali u muža, ktorý bol v Taliansku



Prvou osobou, u ktorej sa vo Švajčiarsku potvrdil výskyt koronavírusu, je 70-ročný muž z kantónu Ticino (Tessin), ktorý nedávno navštívil Taliansko. Informoval o tom na utorňajšej tlačovej konferencii riaditeľ úradu pre zdravotníctvo (BAG) Pascal Strupler.

Muž sa vírusom SARS-CoV-2 podľa šéfa BAG nakazil 15. februára v talianskom meste Miláno, píše portál blick.ch. V pondelok ho testovali na vírus, v utorok boli známe pozitívne výsledky. Pacienta hospitalizovali v nemocnici v Lugane. V 14-dňovej karanténe sa nachádza aj rodina infikovaného. Strupler však nespresnil, či sú jeho rodinní príslušníci takisto nakazení.

Epidemiologická situácia vo Švajčiarsku je podľa šéfa BAG zatiaľ normálna. Ak sa však objavia ďalší infikovaní a nebude možné zistiť, kde sa tieto osoby nakazili, budú prijaté ďalšie opatrenia.

Keďže sa muž nakazil v Taliansku, Švajčiarsko upovedomí aj tamojšie úrady, dodal. Švajčiarsky minister zdravotníctva Alain Berset sa v utorok zúčastňuje na krízovom stretnutí v Ríme, kde bude spolu s predstaviteľmi Talianska a susedných štátov rokovať o postupe v boji proti koronavírusu.

Daniel Koch z BAG uviedol, že prípady nákazy koronavírusom vo Švajčiarsku sa očakávali a nie sú prekvapením. Referenčné laboratórium v Ženeve momentálne analyzuje 70 vzoriek od ľudí s podozrením na prítomnosť vírusu.

Dvojica nakazených z Talianska zostane v karanténe do víkendu



Obe osoby v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, u ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom SARS-CoV-2, zostanú až do víkendu v karanténe. Oznámil to na utorňajšej tlačovej konferencii riaditeľ univerzitnej kliniky v Innsbrucku Günter Weiss, píše agentúra APA.

Ide o muža a ženu vo veku 24-rokov, ktorí do Innsbrucku pricestovali osobným autom v piatok z okolia talianskeho mesta Bergamo ležiaceho v najviac postihnutom regióne Lombardsko.

Podľa dostupných informácií mladá žena žije a pracuje v Innsbrucku a jej priateľ ju prišiel navštíviť. Do nemocnice v Innsbrucku prišli v pondelok večer. Ich zdravotný stav je dobrý a od utorka už nemajú ani zvýšenú teplotu, povedal Weiss.

S koľkými ľuďmi prišla dvojica do kontaktu, zatiaľ nie je známe a magistrát mesta Innsbruck sa to snaží zistiť.

Dve nové podozrenia na nákazu koronavírusom sa vskytli v spolkovej krajine Vorarlbersko. Výsledky testov však boli negatívne.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v utorok počas návštevy Londýna ubezpečil, že budú prijaté všetky opatrenia potrebných na zabránenie šíreniu koronavírusu. "Usilujeme sa zaistiť čo najlepšiu spoluprácu úradov a to, aby občania dostali transparentné informácie. Nič nezamlčiavame, ale všetky fakty transparetne odkomunikujeme," vyhlásil Kurz. Poznamenal, že je dôležité, aby Rakúsko aj Európska únia vedeli aktuálnu situáciu v súvislosti s koronavírusom realisticky odhadnúť.

Pompeo vyzval Irán, aby povedal pravdu o vypuknutí nákazy koronavírusom



Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval v utorok Irán, aby "povedal pravdu" o vypuknutí epidémie spôsobenej koronavírusom na svojom území.

"Spojené štáty sú hlboko znepokojené informáciami naznačujúcimi, že iránsky režim mohol ututlať dôležité podrobnosti o vypuknutí nákazy (spôsobenej koronavírusom) v tejto krajine," povedal vo Washingtone Pompeo, ktorého citovala agentúra AFP.

"Všetky štáty vrátane Iránu by mali povedať pravdu o koronavíruse a spolupracovať s medzinárodnými organizáciami poskytujúcimi pomoc," dodal šéf americkej diplomacie.

V Iráne potvrdili v utorok ďalšie tri úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne podľa štátnych médií stúpla na 15 mŕtvych. V celej krajine zatiaľ potvrdili 61 prípadov nákazy koronavírusom.

Miestny zákonodarca Ahmad Amírabádí Faráhání v pondelok uviedol, že počet úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v meste Kom stúpol až na 50. Faráhání obvinil iránsku vládu, že sa snaží ututlať rozsah šírenia koronavírusu v Kome a jeho okolí.

Koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, sa v Číne od začiatku jeho šírenia v decembri nakazilo vyše 77.600 ľudí a 2663 mu podľahlo.

Čína hlásila v utorok 508 nových prípadov nákazy koronavírusom



Čína hlásila v utorok 508 nových prípadov nákazy koronavírusom, ktorá sa šíri na Blízkom východe a v Európe.

Čína hlásila aj 71 ďalších úmrtí na koronavírus, pričom 68 z nich zaznamenali v meste Wu-chan, kde sa epidémia začala a kde je aj najväčší výskyt prípadov. Ide však o najnižší denný počet úmrtí v Číne za posledné dva týždne, napísala tlačová agentúra AFP.



Po zverejnení týchto aktuálnych údajov je v pevninskej Číne celkovo 77.658 prípadov nákazy a 2663 úmrtí.

Mnohé provincie v Číne hlásili nulový počet nových nakazených niekoľko dní po sebe, takže Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že epidémia koronavírusu v Číne už "dosiahla vrchol".

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, že vrchol v Číne nastal medzi 23. januárom a 2. februárom a počet nových prípadov "odvtedy plynulo klesá".

Avšak odborník WHO Bruce Aylward, líder spoločnej misie expertov WHO a Číny, však v pondelok varoval, že v ďalších krajinách sveta "pribúdajú prípady veľkou rýchlosťou".

Keďže nastalo veľké zvýšenie prípadov nákazy v ďalších krajinách, WHO vyhlásila, že vírus má potenciál spôsobiť pandémiu, ale tá ešte nenastala.

"Posledných niekoľko týždňov ukázalo, ako rýchlo sa môže nový vírus šíriť po svete, vyvolať všeobecný strach a narušiť kolobeh života," povedal aj šéf WHO a etiópsky politik a vedec Ghebreyesus.

Prvý prípad nákazy koronavírusom hlásia aj zo Švajčiarska


Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom ohlásilo v utorok aj Švajčiarsko. Na vírus SARS-CoV-2 bola pozitívne testovaná jedna osoba.

Prípad sa podľa portálu blick.ch objavil v juhošvajčiarskom talianskojazyčnom kantóne Ticino (Tessin). Tamojší zdravotnícky úrad oznámil, že pozitívnu vzorku potvrdilo laboratórium v Ženeve, ktoré analyzuje všetky vzorky osôb podozrivých z nákazy.

Švajčiarske orgány ani úrady v Ticine napriek rýchlemu nárastu počtu nakazených v neďalekom severnom Taliansku zatiaľ nepodnikli radikálne opatrenia. Na pondelňajšej tlačovej konferencii úrady v Ticine oznámili, že na rozdiel od Talianska neplánujú obmedziť verejné podujatia či zatvoriť školy, bary alebo reštaurácie.

Švajčiarsko je v stave zvýšenej pohotovosti a vláda situáciu pozorne sleduje, povedal v pondelok minister zdravotníctva Alain Berset.

Odborník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Bruce Aylward, líder spoločnej misie expertov WHO a Číny, hovorí počas tlačovej konferencie o koronavíruse COVID-19 po návrate z Číny v sídle WHO 25. februára 2020 v Ženeve.
Foto: TASR/AP


Zdravotníctvo i vojsko v Maďarsku sú pripravené pre prípad výskytu koronavírusu


Maďarské zdravotníctvo i ozbrojené sily sú pripravené na možnosť, že by sa na území Maďarska objavila nákaza novým koronavírusom, povedal v utorok v relácii Start komerčnej televíznej stanice ATV riaditeľ Inštitútu pre národnú bezpečnosť (NI) István Resperger.

Vláda podľa Respergera pripravila 28-bodový program, ktorého súčasťou sú úlohy pre poriadkové sily, zdravotníctvo, rezort diplomacie, vojsko a tajné služby. "Maďarsko je v súčasnosti v štatúte pozorovateľa, pripravuje sa na úlohy, pričom dôraz kladie na medzinárodnú spoluprácu," dodal.

V Chorvátsku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom na Balkáne


Chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beroš informoval, že chorvátsky pacient, ktorého pozitívne testovali na koronavírus, preukazuje mierne príznaky choroby. Mladý muž sa zdržiaval od 19. do 21. februára v talianskom Miláne, uviedol minister. Pacienta hospitalizovali v nemocnici v Záhrebe a izolovali ho.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič konštatoval, že jeho krajina je pripravená prijať akékoľvek opatrenia na zabránenie šírenia tohto koronavírusu a bude koordinovať svoje aktivity s talianskou vládou.

V Rakúsku potvrdili dva prípady nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2
V rakúskej spolkovej krajine Tirolsko potvrdili dva prípady nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Jedna osoba pochádza pravdepodobne z talianskeho regiónu Lombardsko.

Podľa agentúry zatiaľ nie je známe, kde sa obe osoby nakazili. Pacienti vo veku 24 rokov, ktorí sa so svojimi symptómami sami obrátili na zdravotnícke orgány, majú horúčku, avšak "nie sú v ohrození života".

Podľa informácií rakúskeho denníka Der Standard zaznamenali jeden prípad podozrenia na nákazu novým koronavírusom aj v Linzi, hlavnom meste Horného Rakúska.

Platter v tejto súvislosti oznámil, že vláda bude o situácií okolo koronavírusu informovať verejnosť podrobnejšie v priebehu dnešného dňa.

"Zatiaľ však nie sme svedkami neovládateľného celosvetového šírenia tohto vírusu," dodal.

Pre obavy z koronavírusu umiestnili do karantény hotel na Tenerife


Hotel na ostrove Tenerife patriacom k španielskym Kanárskym ostrovom dali v utorok tamojšie úrady do karantény, keďže taliansky lekár, ktorý sa v ňom ubytoval, mal pozitívne testy na smrtiaci koronavírus.

V komplexe Hotela H10 Costa Adeje Palace v letovisku Adeje na juhozápade ostrova sa momentálne nachádza približne 1000 turistov, uviedli španielske médiá.

Policajné autá parkujú pred Hotelom H10 Costa Adeje Palace v letovisku Adeje na juhozápade španielskeho ostrova Tenerife v utorok 25. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Podľa médií je nakazeným mužom lekár zo severotalianskeho regiónu Lombardsko, kde úrady izolovali viacero obcí a miest a zaviedli aj bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu vírusu.

Turecké úrady umiestnili do karantény vyše 130 cestujúcich z Iránu


Vyše 130 Turkov, ktorí sa vrátili z Iránu postihnutého novým, potenciálne smrtiacim koronavírusom, skončilo v 14-dňovej karanténe. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie tureckého ministra zdravotníctva Fahrettina Kocu.

V rámci operácie tureckej vlády evakuovali letecky z Teheránu do Ankary 132 osôb. Pasažierov spolu s posádkou presunuli do nemocnice v Ankare, kde sa podrobia ďalšej zdravotnej prehliadke, kým budú v karanténe, dodal Koca.

Conte viní z prepuknutia nákazy koronavírusom nemocnicu


Taliansky premiér Giuseppe Conte obvinil vedenie nemocnice na severe krajiny z prepuknutia nákazy novým koronavírusom.

"V tejto chvíli vieme, že spôsob, akým bolo jedno nemocničné zariadenie riadené, nebol úplne primeraný," uviedol Conte pre taliansku televíziu v pondelok večer. "Určite to prispelo k šíreniu," konštatoval bez toho, aby túto inštitúciu menoval.

Agentúra AP pripomína, že hlavným centrom nákazy je mesto Codogno, približne 50 kilometrov juhovýchodne od Milána. V Codogne a niekoľkých ďalších mestách v severnom Taliansku platia karanténne opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu nákazy.

Zamestnanci nesú nové postele do nemocnice v talianskom meste Codogno 21. februára 2020. Talianske úrady v sobotu 22. februára oznámili, že nákaze spôsobenej novým koronavírusom podľahol už druhý človek. Po 78-ročnom mužovi, ktorý zomrel v piatok v Lombardsku, podľahla nákaze novým koronavírusom v tom istom regióne aj žena, ktorej vek úrady nezverejnili.
Foto: TASR/AP


Irán potvrdil ďalšie tri úmrtia spôsobené koronavírusom


V Iráne potvrdili v utorok ďalšie tri úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne podľa štátnych médií stúpla na 15 mŕtvych.

Štátna tlačová agentúra IRNA uviedla, že dve staršie ženy zomreli v centrálnej provincii Markazí a jeden pacient v severnej provincii Alborz. V celej krajine zatiaľ potvrdili 61 prípadov nákazy koronavírusom.

Nákaza sa v Iráne šíri najmä v meste Kom a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny. Miestny zákonodarca Ahmad Amírabádí Faráhání v pondelok uviedol, že počet úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v meste Kom stúpol až na 50. Faráhání obvinil iránsku vládu, že sa snaží ututlať rozsah šírenia koronavírusu v Kome a jeho okolí.

Na snímke ženy s ochrannými rúškami na tvári kráčajú po ulici 23. februára 2020 v Teheráne.
Foto: TASR/AP


Južná Kórea hlási desiate úmrtie na koronavírus a už takmer 1000 prípadov nákazy


Južná Kórea oznámila v utorok popoludní miestneho času 84 ďalších nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 977. Úrady tiež potvrdili úmrtie ďalšieho pacienta, v krajine tak vírusu podľahlo dosiaľ desať ľudí.

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciou chorôb (KCDC) uviedlo, že zomrel 58-ročný muž spájaný s rozšírením nákazy v nemocnici v meste Čchongdo a okolí. V tejto nemocnici podľa KCDC zomrelo sedem z desiatich nakazených pacientov.

Juhokórejské úrady už predtým v utorok oznámili 60 nových prípadov nákazy koronavírusom.

Nárastom počtu nakazených sa Južná Kórea stala druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Väčšina nakazených v krajine sa spája s novým náboženským hnutím Ježišova cirkev Sinčchondži v južnom meste Tägu, ktoré často označujú za sektu.

Japonské médiá: Zomrel štvrtý človek z výletnej lode Diamond Princess


Štvrtý človek z výletnej lode Diamond Princess zomrel po prevoze do japonskej nemocnice. Loď zakotvenú pri pobreží Japonska dali tamojšie úrady do karantény, keďže sa na jej palube objavil nový smrtiaci koronavírus. Informácie priniesli v utorok miestne médiá a následne tlačová agentúra AFP.

Verejnoprávna stanica NHK a ďalšie médiá uviedli, že zomrel muž osemdesiatnik, pričom denník Jomiuri šimbun napísal, že muž mal pozitívne testy na koronavírus a zomrel na zápal pľúc.

Na snímke autobus s pasažiermi z výletnej lode Diamond Princess odchádza z prístavu v sprievodne armádnych vozdiel v Jokohame 20. februára 2020. Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u ďalších 13 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess, ktorá od začiatku februára kotví v prístave japonského mesta Jokohama a do stredy bola v karanténe, archívna foto.
Foto: TASR/AP


Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nereagovalo na žiadosť AFP o potvrdenie informácií.

Predchádzajúce tri obete, všetko Japonci, zomreli po tom, čo ochoreli na lodi. Dvom potvrdili koronavírus, ale ministerstvo zdravotníctva sa odmietlo vyjadriť, či aj tretia obeť mala pozitívne testy.

Zatiaľ malo pozitívne výsledky testov najmenej 691 ľudí, ktorí sa nachádzali na palube Diamond Princess, oznámilo ministerstvo.

Po 14-dňovej karanténe mohlo z lode odísť okolo 1000 ľudí, podmienkou bol negatívny test a žiadne príznaky ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje práve nový koronavírus.

Avšak niekoľkým ľuďom, ktorým dovolili loď opustiť, potom testami zistili koronavírus. Ministerstvo zdravotníctva priznalo, že niektorým osobám umožnili vystúpiť na breh napriek tomu, že počas karantény im testy neurobili.

Na palube lode Diamond Princess, ktorá z japonského prístavu Jokohama vyplávala 20. januára a po svojom návrate začiatkom februára sa nachádzala 14 dní v karanténe, bolo pôvodne 3711 cestujúcich a členov posádky.

Japonsko má okrem toho potvrdených ešte najmenej 156 prípadov infekcie vírusom a jedno úmrtie.

Talian sa stal treťou osobou nakazenou koronavírusom v Španielsku


Talian na ostrove Tenerife patriacom k španielskym Kanárskym ostrovom mal pozitívne testy na smrtiaci koronavírus. V pondelok neskoro večer o tom vo vyhlásení informovali regionálne zdravotnícke úrady, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters.

Španielske médiá vrátane denníka El Mundo uviedli, že nakazeným mužom je taliansky lekár na dovolenke v Španielsku.

Muža v súčasnosti držia v izolácii a jeho výsledky testov pošlú do Madridu na druhú analýzu, ako to vyžaduje postup Španielska v prípadoch podozrenia z nákazy koronavírusom.

Ide o tretieho človeka s pozitívnym testom na tento vírus v Španielsku - po Britovi na ostrove Malorka z 9. februára a Nemcovi na ostrove La Gomera, druhom najmenšom z Kanárskych ostrovov, z 1. februára.

Vo svete, prevažne v Číne, podľahlo koronavírusu už viac ako 2600 ľudí. Podľa predpokladov sa začal šíriť z trhoviska s divými zvieratami v stredočínskom meste Wu-chan.

Počtom infikovaných ľudí sa dostalo na prvé miesto v Európe Taliansko (229) a je aj tretie vo svete za Čínou a Južnou Kóreou. Počet úmrtí na koronavírus sa v Taliansku v pondelok zvýšil na sedem po tom, ako v nemocnici v meste Como v Lombardsku zomrel 62-ročný muž. Oznámila to agentúra APA s odvolaním sa na talianske médiá.

Talianske úrady vyzvali na pokoj, prípady koronavírusu sa stabilizovali


Taliansko hlásilo v pondelok siedme úmrtie na nový koronavírus, ale predstavitelia krajiny vyzvali na pokoj. Zároveň hlásili, že po víkendovom prudkom náraste prípadov nákazy nasledoval nižší počet infekcií.

Počet nakazených je teraz 229, uviedol v pondelok večer na tlačovej konferencii šéf civilnej ochrany Angelo Borelli. Tento počet je najvyšší v Európe, citovala ho tlačová agentúra AFP.

To však znamená, že k predchádzajúcemu celkovému počtu infikovaných z pondelka rána pribudlo iba desať nových prípadov, čo je oveľa pomalšie tempo šírenia než v predchádzajúcich niekoľkých dňoch.

Podľa názoru Borelliho tieto údaje z Talianska a zo sveta nenaznačujú blížiacu sa pandémiu.
Šesť mŕtvych bolo zo severotalianskeho regiónu Lombardsko, kde úrady izolovali viacero obcí a miest a zaviedli aj bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu vírusu.

Premiér Giuseppe Conte vyhlásil, že obyvateľov čaká niekoľkotýždňová izolácia.

Uzavretých je jedenásť miest - desať v Lombardsku a jedno v severovýchodnom regióne Benátsko. To znamená, že približne 50.000 obyvateľov má zákaz odtiaľ odísť.

Regionálne úrady takisto nariadili uzatvorenie miest zhromažďovania, ako sú školy, bary, reštaurácie, kiná či diskotéky.

Opatrenia zavedené na severe krajiny postihnú okolo 30 miliónov obyvateľov, napísal denník Repubblica.

Šírenie vírusu narušilo aj známe podujatia ako Milánsky týždeň módy a Benátsky karneval. V pondelok večer minister športu Vincenzo Spadafora takisto oznámil, že šesť futbalových zápasov Serie A sa bude hrať pred prázdnymi tribúnami, rovnako ako stretnutie Európskej ligy UEFA vo štvrtok 27. februára medzi Interom Miláno a Ludogorcom Razgrad.

Zrušené boli tiež predstavenia v slávnej opere La Scala v Miláne.

Bohoslužby v kostoloch v postihnutých regiónoch zrušili a pohrebov sa môžu zúčastniť len najbližší príbuzní.

Starosta Milána, nachádzajúceho sa v prosperujúcom Lombardsku, vyzval ľudí, aby zachovávali pokoj a "nehrnuli sa do supermarketov nakupovať potraviny".

"Mali by sme si nájsť čas a dohliadnuť na najzraniteľnejších, ako sú starí ľudia, lebo sú obzvlášť ohrození," dodal starosta Beppe Sala.

Podľa talianskeho národného štatistického úradu žije v krajine vyše sedem miliónov ľudí vo veku nad 75 rokov.

Taliansko bude v utorok v Ríme hostiť ministrov zdravotníctva zo susedných štátov - Rakúska, Chorvátska, Francúzska, Nemecka, Slovinska a Švajčiarka. Budú diskutovať o epidémii koronavírusu.

Nárast prípadov nákazy v Iráne, Taliansku a Južnej Kórei v posledných dňoch je "hlboko znepokojujúci", uviedla v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) so sídlom v Ženeve.

Pražské letisko zavedie pre lety z Talianska prísnejšie opatrenia


Pražské letisko zavedie o polnoci z pondelka na utorok pre prílety z Talianska v súvislosti so šírením nového koronavírusu mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktorých súčasťou bude cielený skríning, ako aj zvýšená hygiena. Podľa vyhlásenia letiska zverejneného na Twitteri je letisko v hlavnom meste Českej republiky prvým na svete, ktoré takéto opatrenia prijme.

Letisko Václava Havla Praha je podľa slov jeho hovorcu Romana Pacvoňa v úzkom kontakte so zdravotníckymi a hygienickými úradmi a riadi sa ich pokynmi. Navyše zaviedli aj ďalšie opatrenia týkajúce sa letov do Talianska a juhokórejského Soulu, priblížil spravodajský server iDNES.cz.

Už cez víkend začali platiť prísnejšie hygienické pravidlá - napríklad častejšia a dôkladnejšia dezinfekcia letiskových priestorov. Pre lety do Soulu bola vyhradená samostatná brána. Južná Kórea potvrdila minimálne 833 prípadov nákazy, čo je najviac mimo Číny. Ďalších osem ľudí ochoreniu podľahlo.