Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína je znepokojená ohľadom protestov na Šalamúnových ostrovoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výtržníci v hlavnom meste Honiara na ostrove Guadalcanal podpálili a vyrabovali vo štvrtok niekoľko budov vrátane policajnej stanice a obchodov v čínskej štvrti.

Peking 25. novembra (TASR) - Čína vyjadrila vo štvrtok "veľké znepokojenie" v súvislosti s protivládnymi protestami na Šalamúnových ostrovoch, kde došlo i k zapáleniu budov v čínskej štvrti. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyjadrujeme veľké znepokojenie z útokov na niektorých čínskych občanov a organizácie," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. Dodal, že Peking vyzval tamojšiu vládu, aby "prijala všetky potrebné opatrenia" na ochranu čínskych občanov.

Na tichomorskom súostroví Šalamúnove ostrovy už druhý deň pokračujú násilné protesty proti vláde tamojšieho premiéra Manasseha Sogavareho.

Výtržníci v hlavnom meste Honiara na ostrove Guadalcanal podpálili a vyrabovali vo štvrtok niekoľko budov vrátane policajnej stanice a obchodov v čínskej štvrti. Polícia musela proti demonštrantom použiť slzotvorný plyn a gumové projektily.

Väčšina demonštrantov v Honiare pochádza údajne zo susedného ostrova Malaita, ktorý je súčasťou Šalamúnových ostrovov. Miestna vláda ostro kritizovala i predvlaňajšie rozhodnutie vlády v Honiare prerušiť diplomatické vzťahy s Taiwanom a odkloniť zahraničnopolitickú orientáciu pacifického súostrovia smerom k Číne, čo bol krok zrežírovaný Sogavarem. Premiér Sogavare má totiž podľa kritikov s Pekingom veľmi blízke vzťahy.