Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Čína je znepokojená zhoršujúcou sa situáciou na Ukrajine

Deti spolu s miestnymi obyvateľmi z Doneckého regiónu sedia vo vlaku na železničnej stanici počas ich evakuácie do Ruska v meste Nižnyj Novgorod, v oblasti kontrolovanej pro-ruskými separatistami na východe Ukrajiny 22. februára 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Wanga ostane Čína v kontakte so všetkými zúčastnenými stranami, uvádza sa vo vyhlásení čínskeho rezortu diplomacie.

Peking/Washington 22. februára (TASR) - Čína je znepokojená "zhoršujúcou sa" situáciou na Ukrajine. Vyhlásil to v utorok čínsky minister zahraničných vecí Wang I, ktorý zároveň opätovne vyzval všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť a vyriešenie svojich rozporov prostredníctvom dialógu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa šéfa čínskej diplomacie by mali byť rešpektované bezpečnostné obavy každej krajiny.

"Situácia na Ukrajine sa zhoršuje. Čína opäť vyzýva všetky strany na zdržanlivosť," uviedol Wang I počas utorkového telefónneho rozhovoru s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

Podľa Wanga ostane Čína v kontakte so všetkými zúčastnenými stranami, uvádza sa vo vyhlásení čínskeho rezortu diplomacie.

Blinken počas telefonátu poukázal na potrebu zachovania ukrajinskej zvrchovanosti a územnej celistvosti v súvislosti s ruskou "agresiou", uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Kríza na Ukrajine, pri ktorej má Západ obavy, že vyústi do vojny, eskalovala v pondelok po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin príkazom vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, ruských vojakov. Spravil tak krátko po tom, ako v televíznom vysielaní oznámil uznanie separatistických oblastí na východe Ukrajiny.

Obyvatelia mesta Doneck mávajú ruskými vlajkami a oslavujú uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska, ktorého prezident Vladimir Putin podpísal príslušné výnosy v pondelok 21. februára 2022.
Foto: TASR/AP




Blinken a Wang okrem Ukrajiny hovorili aj vývoji situácie v Severnej Kórei, a to najmä v súvislosti s jadrovými zbraňami.

Šéf čínskej diplomacie okrem toho varoval Blinkena pred zahrnutím Taiwanu, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia, do stratégie Spojených štátov zameranej na zdržanie nárastu čínskeho vplyvu v indo-pacifickom regióne.

Podľa Wanga je Čína ochotná zapracovať na záležitostiach, ktoré ju a USA rozdeľujú, ako i stabilizovať bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi.