Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína kanadským úradom nepovolila účasť na súdoch s dvojicou Kanaďanov

Na videosnímke z 2. marca 2017 Michael Spavor počas rozhovoru v čínskom meste Jen-ťi. Foto: TASR/AP

Kovriga a Spavora zatkli čínske úrady v decembri 2018. Niekoľko dní predtým vo Vancouveri zadržali Meng Wan-čou, manažérku čínskej firmy Huawei – na základe zatykača vydaného americkými úradmi.

Toronto 19. marca (TASR) - Kanada vo štvrtok oznámila, že predstaviteľom kanadského konzulátu neudelili povolenia zúčastniť sa na súdnych pojednávaniach s dvojicou Kanaďanov, ktorí v Číne čelia obvineniam zo špionáže. Informovala o tom agentúra AP.

Na základe oficiálneho oznámenia od čínskych úradov sú pojednávania uzavreté pre verejnosť i médiá a kanadské úrady aj napriek úsiliu povolenie na účasť nedostali, uviedla hovorkyňa kanadského ministerstva zahraničných vecí Christelle Chartrandová.

Súdne pojednávanie s kanadským podnikateľom Michaelom Spavorom sa uskutoční v piatok 19. marca a pojednávanie s bývalým diplomatom Michaelom Kovrigom je naplánované na pondelok 22. marca, uviedol v stredu vo vyhlásení kanadský minister zahraničných vecí Marc Garneau. Kovriga a Spavora zatkli čínske úrady v decembri 2018. Niekoľko dní predtým vo Vancouveri zadržali Meng Wan-čou, manažérku čínskej firmy Huawei - na základe zatykača vydaného americkými úradmi. Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu.

Čína žiada okamžité a bezpodmienečné prepustenie Meng Wan-čou a tvrdí, že jej zadržanie je súčasťou úsilia USA vyvíjať nátlak na Peking. Kanadské úrady tvrdia, že Kovriga a Spavora Čína zadržala svojvoľne a taktiež žiadajú ich prepustenie.

Kanada sa naďalej usiluje o prepustenie svojich občanov zadržiavaných Čínou



Pred súdom v meste Tan-tung na severovýchode Číny sa v piatok konalo pojednávanie s jedným z dvoch kanadských občanov zadržiavaných Čínou už dva roky pre podozrenie zo špionáže. Pojednávanie trvalo menej ako tri hodiny. Verdikt v kauze Michaela Spavora bude oznámený neskôr, informovala agentúra AFP.

Kanadských občanov Michaela Spavora a Michaela Kovriga zatkli čínske úrady v decembri 2018. Niekoľko dní predtým bola vo Vancouveri zadržaná Meng Wan-čou, manažérka čínskej firmy Huawei. Stalo sa tak na základe zatykača vydaného americkými úradmi. Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu.

Čína žiada okamžité a bezpodmienečné prepustenie Meng Wan-čou a tvrdí, že jej zadržanie je súčasťou úsilia USA vyvíjať nátlak na Peking. Kanadské úrady deklarujú, že Čína zadržala Kovriga a Spavora svojvoľne a preto žiadajú ich prepustenie.

Na súdnom pojednávaní so Spavorom nesmeli byť prítomní ani kanadskí diplomati, ani zástupcovia médií.

Jim Nickel, chargé d'affaires kanadského veľvyslanectva, v rozhovore s novinármi pred budovou súdu uviedol, že kanadské úrady sú "sklamané nedostatkom transparentnosti a odmietnutím prístupu" na pojednávanie.

Nickel znovu odsúdil "svojvoľné" zadržanie kanadských občanov a dodal, že jeho krajina "úzko spolupracuje" s USA na dosiahnutí ich okamžitého prepustenia.

Súd s druhým Kanaďanom, bývalým diplomatom Michaelom Kovrigom, sa má začať v pondelok v Pekingu.

Obaja muži nemali od svojho zadržania takmer žiadny kontakt s vonkajším svetom. Virtuálne konzulárne návštevy boli obnovené až v októbri po deväťmesačnej prestávke, ktorú podľa úradov spôsobila pandémia koronavírusu.

AFP dodala, že čínsky justičný systém usvedčí väčšinu ľudí, ktorí sa dostanú pred súd - obom mužom hrozí doživotné väzenie, ak budú uznaní za vinných zo špionáže a poskytovania štátnych tajomstiev.

Peking trvá na tom, že zadržanie oboch Kanaďanov je zákonné, pričom prípad Meng označuje za "výlučne politický incident".

Meng - ktorej otcom je zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Huawei Žen Čeng-fej - už druhý rok bojuje proti svojmu vydaniu do USA. Jej súdny spor vo Vancouveri vstúpil do záverečnej fázy a záverečné pojednávanie je naplánované na polovicu mája.

AFP pripomenula, že súdne pojednávanie s Michaelom Spavorom sa konal v čase, keď sa na Aljaške v napätej atmosfére začalo stretnutie čínskych a amerických delegácií. Šlo o prvý priamy kontakt na tejto úrovni odvtedy, čo do úradu prezidenta USA nastúpil Joe Biden.