Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Čína kritizuje stretnutia Faymanna a Spindeleggera s dalajlámom

Foto: TASR/AP

Tibetský duchovný líder, ktorý je od 17. mája na doteraz najdlhšej návšteve Rakúska, sa v piatok stretol vo Viedni s ministrom zahraničných vecí, vicekancelárom a dnes s kancelárom.

Peking 26. mája (TASR) - Za vážny zásah do vnútorných záležitostí Číny, za urážku tamojších občanov a za chybný signál bojovníkom za nezávislosť Tibetu označil dnes v Pekingu hovorca tamojšieho ministerstva zahraničných vecí Chung Lej stretnutia rakúskych vládnych činiteľov s dalajlámom.

Tibetský duchovný líder, ktorý je od 17. mája na doteraz najdlhšej návšteve Rakúska, sa v piatok stretol vo Viedni s ministrom zahraničných vecí, vicekancelárom Michaelom Spindeleggerom a dnes aj s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom.

Podľa hovorcových slov pre agentúru Sinchua bude proti schôdzkam vo Viedni, ktoré sa uskutočnili napriek opakovaným námietkam čínskej strany, protestovať v Pekingu čínske ministerstvo zahraničných vecí a v rakúskej metropole tamojšie čínske veľvyslanectvo.

Hovorca zopakoval že čínska strana je naďalej proti akémukoľvek prijatiu dalajlámu zahraničnými lídrami, ako aj proti zasahovaniu do vnútorných záležitostí krajiny jeho prostredníctvom.

Čína považuje duchovného lídra Tibeťanov naďalej za politického utečenca, ktorý je v mene náboženstva po dlhý čas súčasťou protičínskych, separatisticky motivovaných aktivít, podčiarkol Chung Lej.