Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína kritizuje účasť taiwanského viceprezidenta na pohrebe Abeho

Ľudia kladú kvety a modlia sa za bývalého premiéra Šinzó Abeho v chráme Zojoji pred jeho pohrebom v utorok 12. júla 2022 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Taiwanské úrady podľa hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pina využili Abeho neočakávanú smrť ako príležitosť na politickú manipuláciu.

Peking 12. júla (TASR) - Čína v utorok obvinila Taiwan z politickej manipulácie po tom, ako sa taiwanský viceprezident Laj Čching-te (William Lai) zúčastnil na pohrebe bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Laj je najvyššie postavený predstaviteľ Taiwanu, ktorý navštívil Japonsko za celé desaťročia, píše AFP. Peking tento fakticky nezávislý ostrov považuje za súčasť svojho územia a krajiny, ktoré majú s Čínou diplomatické vzťahy, sa obyčajne vyhýbajú oficiálnym stykom s Taiwanom.

Taiwanské úrady podľa hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pina využili Abeho neočakávanú smrť ako príležitosť na politickú manipuláciu. "Taiwan je súčasťou Číny, žiaden takzvaný viceprezident neexistuje," povedal Wang. Čínska vláda podľa jeho slov už podala sťažnosť prostredníctvom japonského veľvyslanectva v Pekingu aj čínskeho zastúpenia v Tokiu.

Japonsko oficiálne neuznáva nezávislosť Taiwanu, no vzťahy medzi týmito dvomi krajinami sa v posledných rokoch zlepšili, píše AFP. V súvislosti s Lajovou účasťou na pohrebe Abeho povedal japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši, že sa tam zúčastnil ako súkromná osoba.

Taiwanské médiá Abeho označovali za "najpriateľskejšieho" japonského premiéra voči Taiwanu a on sám vyjadroval podporu tomuto ostrovu aj po tom, ako v roku 2020 odstúpil z funkcie, píše AFP. S Čínou však mal podľa tejto agentúry zmiešané vzťahy.