Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Čína kritizuje vlastný regulačný úrad v oblasti životného prostredia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že parlament na schôdzi v Pekingu schváli nový päťročný plán, ktorého súčasťou bude aj energetická politika krajiny.

Peking 2. februára (TASR) – Čínska vláda ostro kritizovala vlastný regulačný úrad za nedostatočnú ochranu životného prostredia a klímy. Vyplýva to z utorkovej správy tamojšieho kontrolného orgánu, informovala agentúra DPA.

Vyšetrovacia skupina štátnej rady pre ochranu životného prostredia kritizuje vo svojej správe neefektívnosť a zlyhanie Národnej správy energie (NEA).

"Ochrane životného prostredia nebola pripísaná správna priorita," píše sa v správe. Národná správa energie má podľa DPA dlhodobo problémy s korupciou.

Niektorí zamestnanci NEA vnímali ochranu životného prostredia ako príliš nákladnú a zamerali sa skôr na dodávky energie. Výsledkom je rastúci podiel uhoľnej energie v 12-tich provinciách a metropolitných oblastiach, ako aj zvýšená miera znečistenia ovzdušia, pokračuje správa.

Regulačný úrad sa zároveň podľa vyšetrovacej skupiny neriadil politickými smernicami čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Prebiehajúce rozširovanie existujúcich a stavba nových uhoľných elektrární je totiž v rozpore s verejným záväzkom čínskeho lídra, že krajina bude do roku 2060 uhlíkovo neutrálna.

Predstaviteľ organizácie Greenpeace Li Šuo tvrdí, že tón tejto správy je neobvykle prísny a kritický. Zlé plánovanie v oblasti uhoľnej energie viedlo k výstavbe nových elektrárni, čo viedlo k produkcii väčšieho množstva energie, než dané regióny potrebovali.

Toto verejné napomenutie Národnej správy energie prichádza len mesiac pred výročným zasadnutím parlamentu, Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, ktoré sa začne 5. marca, pripomína DPA.

Očakáva sa, že parlament na schôdzi v Pekingu schváli nový päťročný plán, ktorého súčasťou bude aj energetická politika krajiny.