Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čínske mesto Macao otestuje všetkých svojich obyvateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Macau sa darilo udržať počet prípadov infekcie na nízkej úrovni tým, že sa v čase pandémie uzavrelo pred zvyškom sveta a obmedzilo príchod osôb z pevninskej Číny.

Macao 4. augusta (TASR) - Macao v stredu nariadilo povinné testovanie všetkých svojich obyvateľov po tom, čo úrady zistili, že koronavírusovým variantom delta sa nakazili štyria členovia jednej rodiny. Mesto tak hlási prvé prípady nákazy po vyše 16 mesiacoch, informovala agentúra AFP.

V priebehu nasledujúcich troch dní plánujú úrady otestovať všetkých 680.000 obyvateľov v 41 testovacích strediskách, uviedla vláda.

Podľa šéfa vlády v Macau Ho Iat-senga (v mandarínčine: Che I-čcheng) úrady zisťujú, či sa členka zmienenej rodiny nakazila počas júlového letu z mesta Ču-chaj do stredočínskeho mesta Si-an.

Rovnakým letom totiž cestovali aj ďalšie dve infikované osoby z mesta Nanking (Nan-ťing), ohniska nákazy variantu delta v Číne, s ktorým súvisí viac ako 300 nových prípadov zaznamenaných za dva týždne v 15 provinciách a mestách.

Miestne médiá informovali, že v stredu ráno sa pred odbernými miestami tvorili dlhé rady a trasovacia aplikácia nefungovala. Šéf exekutívy v Macau sa obyvateľom za to verejne ospravedlnil.

Macau sa darilo udržať počet prípadov infekcie na nízkej úrovni tým, že sa v čase pandémie uzavrelo pred zvyškom sveta a obmedzilo príchod osôb z pevninskej Číny. V Macau doteraz zaznamenali len 60 prípadov infekcie a žiadne úmrtia spojené s ochorením COVID-19.