Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína nahradila vedúceho predstaviteľa vlády v regióne Sin-ťiang

Veľký čínsky múr, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sin-ťiang je regiónom bohatým na nerastné suroviny a ťažbu, dôležitý pre poľnohospodársku produkciu – najmä pestovanie bavlny a paradajok – a je tiež priemyselným centrom.

Peking 26. decembra (TASR) - Čína nahradila Čchena Čchüan-kuo vo funkcií tajomníka regionálnej organizácie Komunistickej strany Číny v regióne Sin-ťiang. Čchen počas výkonu tejto funkcie dohliadal na zásahy proti ujgurskej moslimskej menšine a ostatným moslimov v mene boja proti náboženskému extrémizmu, informovala v nedeľu agentúra Reuters.

Čchen pôsobil vo funkcii tajomníka regionálnej organizácie Komunistickej strany Číny v regióne Sin-ťiang od roku 2016, no čínska vláda ho teraz presunula na inú pozíciu. Vo funkcii šéfa strany v regióne Sin-ťiang ho nahradí Ma Sing-žuej, ktorý bol doposiaľ guvernérom čínskej provincie Kuang-tung. V sobotu o tom informovala čínska agentúra Sin-chua, ktorá však v tejto súvislosti neposkytla bližšie detaily.

Čchen (66) je členom čínskeho komunistického politbyra a je považovaný za jedného z najvyšších politických predstaviteľov, ktorý je zodpovedný za bezpečnostné zákroky v regióne Sin-ťiang. V tejto súvislosti proti nemu Spojené štáty vlani tiež zaviedli sankcie.

Sin-ťiang je regiónom bohatým na nerastné suroviny a ťažbu, dôležitý pre poľnohospodársku produkciu – najmä pestovanie bavlny a paradajok – a je tiež priemyselným centrom. Podľa odhadov expertov OSN sa za posledné roky do zadržiavacích táborov v Sin-ťiangu dostalo vyše milión Ujgurov a príslušníkov iných moslimských menšín v rámci vládnej kampane na násilnú asimiláciu etnických menšín v Číne. Peking tieto obvinenia odmieta.

Americký prezident Joe Biden pritom len vo štvrtok podpísal zákon, ktorý zakazuje všetok dovoz z autonómnomnej oblasti Sin-ťiang. USA tak reagovali na porušovanie ľudských práv Ujgurov v tejto oblasti. Mnohí zahraniční politici, rovnako ako aj Biden, totiž označili zaobchádzanie s Ujgurmi v Číne za genocídu, píše Reuters.