Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS: Čína hlási už 636 mŕtvych a vyše 31.000 nakazených

Na snímke zdravotník v ochrannom odeve kráča vo výstavnom centre, ktoré je prerobené na dočasnú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom v čínskom meste Wu-chan 5. februára 2020. Foto: TASR/AP

Počet nakazených v Číne by mohol v blízkej budúcnosti ešte značne porásť, keďže pri vyše 26.000 osobách existuje dosiaľ nepotvrdené podozrenie, že sa vírusom nakazili.

Peking 7. februára (TASR) - Na 636 mŕtvych a 31.161 infikovaných sa v piatok v Číne zvýšil počet potvrdených obetí nového druhu koronavírusu.

V čínskej provincii Chu-pej, z ktorej sa vírus rozšíril a naďalej ním je aj najzasiahnutejšou, hlásili za ostatných 24 hodín nových 69 úmrtí, pričom v celej Číne to bolo dovedna 73 nových úmrtí, uviedla komisia.



V Číne tiež zaznamenali 3143 nových potvrdených prípadov nákazy, vďaka čomu celkový počet ľudí infikovaných koronavírusom aktuálne dosiahol číslo 31.161. Spomedzi nakazených je vyše 4800 ľudí vo vážnom stave.

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 25 krajín sveta vrátane napríklad Nemecka, Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov či Kanady, čo viedlo Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) k vyhláseniu stavu globálnej zdravotnej núdze.

Čínske úrady medzičasom prijali prísne opatrenia a výrazne obmedzili dopravu v mnohých mestách, aby tak zamedzili šíreniu tohto vírusu, ktorý sa im však dosiaľ nedarí dostať pod kontrolu.

Počet nakazených v Číne by mohol v blízkej budúcnosti ešte značne porásť, keďže pri vyše 26.000 osobách existuje dosiaľ nepotvrdené podozrenie, že sa vírusom nakazili, uviedla zdravotná komisia.

Pre podozrenie na koronavírus uzavreli časť terminálu letiska v Kodani


Predstavitelia Kodanského letiska museli v piatok v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu uzavrieť časť tretieho terminálu. Stalo sa tak po tom, ako sa u pasažierky z Číny prejavili príznaky ochorenia. Informoval o tom portál thelocal.dk.

Hovorca Kodanského letiska Kenni Leth spresnil, že ženu, ktorá priletela z Číny cez Helsinki, odviezla v piatok ráno o 07.40 h sanitka. Pasažierka hneď po prílete sama kontaktovala predstaviteľov letiska s tým, že sa necíti dobre. Následne sa ukázalo, že má príznaky, ktoré sa okrem iných ochorení môžu vyskytnúť aj pri infikovaní novým koronavírusom 2019-nCoV.

Podľa dostupných informácií bola následne časť tretieho terminálu uzavretá, pričom momentálne sú v nej uskutočňované sanitárne opatrenia.

"Stále môžete bez problémov vojsť do tretieho terminálu a pohybovať sa po väčšine jeho plochy. Prevádzka letiska nebola touto udalosťou nijak ovplyvnená," dodal Leth.

Príčinou nového koronavírusu môže byť nelegálny obchod so šupinavcami


Nový koronavírus 2019-nCoV sa mohol na človeka preniesť z netopierov v dôsledku nelegálneho obchodu so šupinavcami — jedinými šupinatými cicavcami na svete. Tí sú v Číne považovaní za delikatesu, pričom ich šupiny sú využívané v tradičnej medicíne.

"Tento najnovší objav bude mať zásadný význam pre prevenciu a kontrolu pôvodu (vírusu)," konštatujú výskumníci na intertnetových stránkach univerzity.

Hongkong: Vyvinuli metódu na rýchle zistenie prítomnosti nového koronavírusu


Tím výskumníkov z technickej univerzity v Hongkongu údajne vyvinul metódu umožňujúcu zatiaľ najrýchlejšie zistenie prítomnosti nového koronavírusu 2019-nCoV v ľudskom organizme.

"Rýchla detekcia ľudí infikovaných novým koronavírusom v súvislosti so šíriacou sa epidémiou globálnou úlohou prvoradého významu," uviedol vo vyhlásení tím hongkonskej univerzity, ktorý metódu vyvinul.

Vedci tvrdia, že zariadenie využívajúce technológiu tekutých mikročipov je schopné uskutočniť test na prítomnosť koronavírusu v priebehu 40 minút. V súčasnosti trvá zistenie prítomnosti vírusu založené na polymerázovej reťazovej reakcii 1,5 až tri hodiny.

Prvý prípad nákazy koronavírusom zaznamenali už aj v Taliansku


Prvý prípad nákazy koronavírusom zaznamenalo už aj Taliansko. Výsledky testov v Ríme potvrdili vírus u muža, ktorý sa spolu so skupinou 56 talianskych študentov a podnikateľov vrátil z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy.

Infikovaného muža najprv previezli do karantény do vojenského zariadenia v Ríme a následne bol presunutý do nemocnice Spallanzani, ktorá sa špecializuje na infekčné ochorenia. Tam sa u neho potvrdil výskyt koronavírusu. Pacient má mierne zvýšenú telesnú teplotu, uviedli zdravotníci.

V rovnakej nemocnici v talianskom hlavnom meste je hospitalizovaný aj čínsky manželský pár, u ktorého sa nákaza koronavírusom potvrdila pred ôsmimi dňami. Ďalšie osoby sú v nemocnici na pozorovaní.

Tridsaťpäť Talianov sa momentálne nachádza v karanténe na palube výletnej lode Diamond Princess, ktorá kotví v prístave japonského mesta Jokohama. Dvadsaťpäť z nich sú členovia posádky, kapitánom lode je Neapolčan Gennaro Arma.

Žena kráča okolo nástennej maľby, ktorá zobrazuje ženu v bielom oblečení a ochrannom rúšku na tvári a s nápisom "Je tu epidémia nevedomosti ... musíme sa chrániť!", v Ríme 6. marca 2020. Prvý prípad nákazy koronavírusom zaznamenalo už aj Taliansko.
Foto: TASR/AP


Úrady začali vyšetrovanie v súvislosti so smrťou doktora lekára


Čínsky Ústredný výbor pre kontrolu disciplíny (CCDI) v piatok oznámil, že začal vyšetrovanie po tom, ako smrť lekára Li Wen-lianga, ktorý medzi prvými upozornil na koronavírus, vyvolala vlnu nespokojnosti s prístupom vlády k epidémii tohto infekčného ochorenia.

CCDI vyhlásil, že tím jeho špecialistov odcestuje do mesta Wu-chan, v ktorom tento lekár v piatok v piatok v skorých ranných hodinách miestneho času podľahol novému koronavírusu 2019-nCoV, aby tam "komplexne vyšetril prípad doktora Li Wen-lianga, o ktorom informovalo obyvateľstvo".

Smrť 34-ročného oftalmológa vyvolala vlnu smútku a hnevu najmä v súvislosti so zhoršujúcou sa epidémiou nového koronavírusu, ktorá si vyžiadala už viac než 630 obetí na životoch.

Na videosnímke čínsky doktor Li Wen-liang. Čínsky lekár Li Wen-liang (34), ktorý sa dostal do ťažkostí s úradmi komunistickej krajiny za skoré varovanie pred epidémiou smrtiaceho koronavírusu, tomuto ochoreniu v piatok 7. februára 2020 miestneho času podľahol.
Foto: TASR/AP


Japonsko: Na výletnej lodi sa koronavírus potvrdil u ďalších 41 ľudí


Ďalších 41 prípadov nákazy novým koronavírusom potvrdili lekárske testy pasažierov výletnej lode, ktorá sa momentálne nachádza v karanténe pri pobreží Japonska. Doterajší počet nakazených na plavidle Diamond Princess sa tak zvýšil na 61. Oznámil to v piatok japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató.

Japonské úrady dosiaľ vykonali lekárske testy na 273 ľuďoch na palube Diamond Princess. Loď odstavili do karantény v prístave mesta Jokohama po tom, ako sa u jej bývalého pasažiera, ktorý vystúpil v Hongkongu, potvrdila nákaza koronavírusom.

"Prišli výsledky zvyšných 171 testov a 41 bolo pozitívnych," povedal médiám Kató. "Dnes ich (nakazených) pošleme do nemocníc vo viacerých prefektúrach, sme na to pripravení," uviedol ďalej. "Celkovo bolo z 273 testovaných vzoriek pozitívnych 61," dodal.

Na lodi Diamond Princess, ktorá v pondelok doplávala k pobrežiu Japonska, bolo asi 3700 pasažierov. Loď zakotvila v Jokohame, pričom jej pasažieri by v karanténe mohli zostať až do 19. februára.

Z lode medzičasom evakuovali 20 ľudí, u ktorých sa už skôr potvrdila nákaza vírusom a previezli ich do nemocníc. Lekárske testy spravili pasažierom, ktorí buď vykazovali symptómy nákazy alebo boli predtým v kontakte s nakazeným mužom, ktorý vystúpil v Hongkongu. Minister Kató však v piatok uviedol, že lekárske testy teraz vykonajú aj ďalším pasažierom.

Úrady podľa jeho slov "otestujú tých, ktorí sú náchylní na ochorenie vrátane starých ľudí a ľudí s inými chorobami, ako aj tých, ktorí bolo v úzkom kontakte s novopotvrdenými nakazenými".

Koľko ľudí takéto kritéria spĺňa, ani kedy ich testovanie prebehne, nebolo bezprostredne zrejmé. Japonsko hlásilo okrem nakazených na lodi aj 25 iných prípadov ľudí infikovaných koronavírusom.

Ďalších 41 prípadov nákazy novým koronavírusom potvrdili lekárske testy pasažierov výletnej lode, ktorá sa momentálne nachádza v karanténe pri pobreží Japonska. Doterajší počet nakazených na plavidle Diamond Princess sa tak zvýšil na 61.
Foto: TASR/AP


Trump telefonoval so Si Ťin-pchingom, hovorili o koronavíruse


Americký prezident Donald Trump v piatok telefonoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, pričom vyslovil "dôveru" v schopnosť Číny vyrovnať sa s epidémiou nového koronavírusu.

Trump v telefonáte "vyjadril dôveru v silu a odolnosť Číny v konfrontácii s výzvou, akú predstavuje vypuknutie nového koronavírusu," uviedol Biely dom. "Obaja lídri sa zhodli, že budú pokračovať v rozsiahlej komunikácii a spolupráci," dodal.

Vo vyhlásení Bieleho domu sa tiež uvádza, že obaja lídri spolu hovorili tiež o "skvelom úspechu" nedávno dosiahnutej prvej fázy vzájomnej obchodnej dohody a opätovne sa uistili o svojom záväzku voči jej implementácii.

Si Ťin-pching podľa správ čínskych štátnych médií v telefonáte zdôraznil, že Čína sa v boji s epidémiou "snažila, ako len mohla". Trumpovi tiež povedal, že Čína je plne presvedčená, že je schopná celú situáciu zvládnuť a že ani epidémia koronavírusu neovplyvní pozitívny vývoj čínskej ekonomiky. Si Ťin-pching podľa čínskych štátnych médií zároveň USA vyzval, aby na epidémiu vírusu "reagovali rozumne".

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Foto: TASR/AP


WHO upozornila na nedostatok ochranných pomôcok proti koronavírusu


Na svete sa míňajú ochranné rúška, ako aj ďalšie zdravotnícke pomôcky na ochranu pred novým druhom koronavírusu a hrozí, že ich nebude dostatok. Uviedol to v piatok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, píše agentúra AFP.

"Svet čelí chronickému nedostatku ochranných pomôcok pre ľudí," povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus predstavenstvu WHO v Ženeve. Dodal, že plánuje viesť rozhovory s členmi siete dodávateľských reťazcov, aby sa pokúsil vyriešiť problémy v produkcii ochranných pomôcok.

WHO tento týždeň uviedla, že začala posielať tvárové rúška, rukavice, dýchacie prístroje, ochranné izolačné obleky a testovacie súpravy do krajín, ktoré potrebujú pomoc.

Šéf WHO zároveň však upozornil, že niektoré krajiny s ňou ešte stále nezdieľajú klinické údaje o počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

"Tieto členské štáty sme vyzvali, aby informácie okamžite sprístupnili," povedal. "Nijaká krajina ani organizácia nedokáže túto epidémiu zastaviť sama. Našou najlepšou a zároveň našou jedinou nádejou je pracovať spoločne," vyhlásil. "Máme spoločného nepriateľa, ktorý je nebezpečný a môže spôsobiť vážne spoločenské, politické a ekonomické nepokoje. Je načase bojovať proti nemu a zjednotiť sa," vyzval.

Čína vyslala do Wu-chanu vyše 11.000 zdravotníkov


Čína vyslala do mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nového koronavírusu, viac ako 11.000 zdravotníkov. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie Kua Jen-chunga z Národnej komisie pre zdravie (NHC) o tom informovala čínska tlačová agentúra Sinchua.

Predstaviteľ NHC zdôraznil, že medzi zdravotníkmi, ktorí boli vyslaní do Wu-chanu, sa nachádza 3000 najlepších špecialistov v oblasti intenzívnej starostlivosti.

Novým koronavírusom sa v Číne už nakazilo najmenej 31.000 ľudí, pričom desiatky prípadov boli zaznamenané aj vo viac ako dvoch desiatkach iných krajín. Viac ako 630 osôb infekcii podľahlo.

Dvaja občania Maďarska zostali v uzatvorenej časti Číny a nechcú ísť domov


Maďarské ministerstvo zahraničných vecí eviduje dvoch občanov Maďarska, ktorí sú v uzatvorenej časti Číny, avšak ani jeden nechce opustiť túto krajinu, povedal v piatok v Budapešti hovorca rezortu diplomacie Tamás Menczer.

Podľa spravodajského servera 24.hu hovorca na schôdzke príslušného parlamentného výboru, ktorý sa zaoberal situáciou hrozby šírenia nového koronavírusu, spresnil, že v Číne je v súčasnosti celkovo 197 Maďarov. Kontakt s nimi udržiava maďarské veľvyslanectvo v Pekingu.

Menczer potvrdil, že traja Maďari pracujúci na zaoceánskej výletnej lodi, ktorá je pri japonských brehoch pre výskyt koronavírusu umiestnená v karanténe, sú zdraví. Dvaja z nich sú hudobníci a jeden je čašník. Na lodi registrovali zatiaľ 61 prípadov nákazy.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)