Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS NEUSTUPUJE: Podľahlo mu už 717 ľudí

Na archívnej snímke ľudia s rúškami na tvárach sa fotografujú pred dekoráciami uzavretého Zakázaného mesta v Longtan Parku v Pekingu. Foto: TASR/AP

Zdravotná komisia v činskom Chu-pej, kde sa nový koronavírus objavil na prelome rokov, tiež potvrdila 2841 nových prípadov nakazenia.

Peking 8. februára (TASR) - Počet ľudí, ktorí podľahli v Číne ochoreniu spôsobovanému novým druhom koronavírusu, vzrástol v sobotu na 717, keď úrady v provincii Chu-pej nahlásili ďalších 81 úmrtí. Smrteľných prípadov je tak už viac ako pri epidémii ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) z rokov 2002 a 2003, uviedla tlačová agentúra AFP.

Zdravotná komisia v Chu-pej, kde sa nový koronavírus objavil na prelome rokov, tiež potvrdila 2841 nových prípadov nakazenia, čím celkový počet potvrdených prípadov v Číne presiahol 34.000.

Pri spomínanej epidémii SARS - ochorenia s podobným pôvodcom, ako je nový koronavírus - zomrelo v pevninskej Číne a Hongkongu takmer 650 ľudí.

Čína zápasí so šírením koronavírusu 2019-nCoV aj po zavedení praktického zákazu voľného pohybu pre zhruba 56 miliónov ľudí v Chu-peji vrátane obyvateľov provinčného hlavného mesta Wu-chan, známeho ako ohnisko súčasnej epidémie. Opatrenia s cieľom udržať ľudí čo najviac doma zaviedli aj čínske mestá ležiace ďaleko od Wu-chanu.

Prejavy smútku i hnevu vyvolala v Číne správa o piatkovom úmrtí 34-ročného lekára z Wu-chanu, ktorý pol postihovaný za to, že ešte v decembri vystríhal pred novým vírusovým ochorením. Ústredná nemocnica vo Wu-chane oznámila, že lekár Li Wen-liang "sa nešťastne nakazil, keď bojoval proti šíreniu epidémie nového koronavírusu".

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc hlásili z Wu-chanu prvýkrát 31. decembra 2019. Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 25 krajín sveta vrátane Nemecka, Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov či Kanady, čo viedlo Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) k vyhláseniu stavu globálnej zdravotnej núdze.




Piatim Britom vrátane jedného dieťaťa diagnostikovali vo Francúzsku koronavírus


Londýn 8. februára (TASR) - Piatim Britom vrátane jedného dieťaťa diagnostikovali vo Francúzsku nový typ koronavírusu, informovali v sobotu na svojich webových stránkach stanice Sky News a BBC. Nakazení Briti prišli do kontaktu s mužom, ktorý bol predtým v Singapure.

Francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová podľa BBC povedala, že pätica prišla do kontaktu s Britom, ktorý sa v januári vrátil zo Singapuru. Všetci sa istý čas zdržiavali na tom istom mieste v horskej chate na východe Francúzska. Zdravotný stav nakazených podľa Buzynovej nevyvoláva obavy.

Počet prípadov nákazy koronavírusom vo Francúzsku sa týmto zvýšil na 11 osôb. V Británii zatiaľ zaznamenali tri prípady nákazy.

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc hlásili prvýkrát 31. decembra 2019 z Wu-chanu, mesta v provincii Chu-pej.

Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 25 krajín sveta - vrátane Nemecka, Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov či Kanady, čo viedlo Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) k vyhláseniu stavu globálnej zdravotnej núdze.

Podľa aktualizovaných údajov zomrelo na koronavírus už vyše 720 nakazených, čím bola prekonaná bilancia epidémie ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) z rokov 2002 a 2003. Čínske úrady zároveň evidujú takmer 35.000 prípadov nakazenia.

Na ilustračnej snímke vydanej v januári 2020 koronavírus 2019-nCoV. Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní. Prípady nakazenia sú potvrdené už v najmenej 15 krajinách, pričom v Číne už vírusu podľahlo 170 ľudí.
Foto: TASR/AP


Koronavírusom je globálne doposiaľ infikovaných vyše 34.800 ľudí


Peking/Svet 8. februára (TASR) - Novým druhom koronavírusu, ktorý sa nedávno objavil v Číne, sa už na celom svete nakazilo dovedna vyše 34.800 ľudí. Agentúra AP prináša aktuálny zoznam infikovaných osôb podľa krajín, ako ho v sobotu v Pekingu sumarizovali zdravotnícke zdroje.



-- Čína: 722 mŕtvych a 34.546 potvrdených prípadoch infekcie v pevninskej Číne. Navyše, Hongkong hlási 25 prípadov vrátane 1 úmrtia. Macao má 10 prípadov. Väčšina úmrtí je v stredočínskej provincii Chu-pej, kde choroba spôsobená novým typom koronavírusu bola aj vlani v decembri po prvý raz zistená.

-- Japonsko: 89

-- Singapur: 33

-- Thajsko: 32

-- Južná Kórea: 24

-- Taiwan: 16

-- Malajzia: 16

-- Austrália: 14

-- Nemecko: 13

-- Vietnam: 13

-- Spojené štáty: 12

-- Francúzsko: 6

-- Kanada: 6

-- Spojené arabské emiráty: 5

-- Filipíny: 3 (vrátane 1 úmrtia)

-- Británia: 3

-- India: 3

-- Taliansko: 3

-- Rusko: 2

-- Belgicko: 1

-- Nepál: 1

-- Srí Lanka: 1

-- Švédsko: 1

-- Španielsko: 1

-- Kambodža: 1

-- Fínsko: 1



iDNES.cz: Čína začína koronavírus liečiť látkou s hlbokou českou stopou


Praha/Peking 8. februára (TASR) - Zatiaľ síce neexistuje stopercentný liek na nebezpečný koronavírus, šíriaci sa v poslednom období z Číny, avšak jedna z aktuálne najsľubnejších látok nosí v sebe hlbokú českú stopu - pred rokmi ju pomáhal vyvinúť tím, ktorý viedol Tomáš Cihlář, napísal v sobotu spravodajský server iDNES.cz.

Látka zvaná remdesivir mala pôvodne liečiť ebolu. Vedec Cihlář je žiakom českej vedeckej ikony, chemika Antonína Holého, objaviteľa antivirotík, ktoré pomáhajú liečiť milióny ľudí na celom svete a sú základom na výrobu doposiaľ najúčinnejších liekov proti AIDS i ďalším chorobám.

Preparát remdesivir ponúkla na experimentálnu liečbu jedna americká firma, ktorá zároveň do Holého liečiv aj investovala. Či tento liek na koronavírus zaberie, ukážu klinické skúšky, poznamenáva iDNES.cz.

"Bol by to v liečbe prelom," potvrdzuje Jan Konvalinka z Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied ČR. Testy remdesiviru na pacientoch začali v piatok čínski lekári v nemocniciach v epicentre nákazy, niekoľkomiliónovom meste Wu-chan, odkiaľ tiež pochádza väčšina chorých. Liečiť budú 761 nakazených osôb, približuje iDNES.cz.


Na snímke zdravotník v ochrannom odeve kráča vo výstavnom centre, ktoré je prerobené na dočasnú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom v čínskom meste Wu-chan 5. februára 2020.
Foto: TASR/AP

Vo Wu-chane zomreli na koronavírus Japonec i Američan - prvý potvrdený cudzinec



Tokio/Washington/Peking 8. februára (TASR) - Japonec, ktorý bol pravdepodobne nakazený novým druhom koronavírusu, zomrel v Číne, informovala v sobotu tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na japonské ministerstvo zahraničných vecí.

Muža-šesťdesiatnika hospitalizovali v stredočínskom meste Wu-chan na ťažký zápal pľúc. Ak sa potvrdí, že zomrel skutočne na uvedenú infekciu, pôjde o prvý prípad japonskej obete epidémie koronavírusu, poznamenáva agentúra DPA.

Hovorca amerického veľvyslanectva v Číne v sobotu novinárom agentúry AFP oznámil, že v nemocnici vo Wu-chane - epicentre nákazy - zomrel 6. februára občan Spojených štátov, ktorému koronavírus bol naozaj diagnostikovaný. Ide teda o prvý potvrdený prípad úmrtia cudzinca na túto infekciu, konštatuje AFP.

Podľa aktualizovaných údajov zomrelo na koronavírus už vyše 720 nakazených, čím bola prekonaná bilancia epidémie ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) z rokov 2002 a 2003. Čínske úrady zároveň evidujú takmer 35.000 prípadov nakazenia.

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc hlásili prvýkrát 31. decembra 2019 z Wu-chanu, mesta v provincii Chu-pej.

Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 25 krajín sveta - vrátane Nemecka, Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov či Kanady, čo viedlo Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) k vyhláseniu stavu globálnej zdravotnej núdze.


Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


V Kanade pristálo prvé lietadlo s ľuďmi evakuovanými z čínskeho Wu-chanu



Trenton 7. februára (TASR) - Lietadlo s prvou skupinou Kanaďanov evakuovaných z čínskeho mesta Wu-chan pristálo v piatok na kanadskej vojenskej základni, kde zostanú v karanténe, uviedla tlačová agentúra AFP.

Kanadskou vládou prenajaté lietadlo pristálo na vojenskej leteckej základni v meste Trenton, ktoré leží východne od Toronta v provincii Ontário, približne o 06.30 h miestneho času (12.30 h SEČ).

Počas letu z Wu-chanu absolvovalo krátke medzipristátie na dotankovanie paliva vo Vancouveri na západnom pobreží Kanady. Na jeho palube sa nachádzalo 174 pasažierov, informoval kanadský minister zahraničných vecí Francois-Philippe Champagne.

Ďalšie lietadlo s 39 evakuovanými Kanaďanmi pristálo vo Vancouveri. Týchto ľudí mali previezť do Trentonu neskôr v priebehu dňa iným vládnym letom.

Z mesta Wu-chan v čínskej provincii Chu-pej, ktoré je ohniskom šírenia nového koronavírusu do sveta, už svojich občanov evakuovalo viacero krajín vrátane Spojených štátov a Francúzska. Kanade trvalo dlhšie, kým získala povolenie od čínskych úradov.

Skupina Kanaďanov, obyvateľov s trvalým pobytom, ako aj niekoľkých čínskych občanov s vízami, ktorí sprevádzali maloletých kanadských občanov, zostane na základni v Trentone v 14-dňovej karanténe. U nikoho z evakuovaných ľudí sa symptómy ochorenia dosiaľ neprejavili.

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc hlásili z Wu-chanu prvýkrát 31. decembra 2019. Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 25 krajín sveta vrátane Nemecka, Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov či Kanady, čo viedlo Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) k vyhláseniu stavu globálnej zdravotnej núdze.

Koronavírusom sa v dvoch desiatkach krajín nakazilo najmenej 31.400 ľudí a vyše 630 chorobe podľahlo.



Ilustračná foto.
Foto: TASR/AP


Hongkong začal posielať do karantnény každého, kto prichádza z pevninskej Číny


Hongkong/Peking 8. februára (TASR) - Hongkonské úrady začali v sobotu vyžadovať povinnú dvojtýždňovú karanténu u každého, kto prichádza z pevninskej Číny, čím vystupňovali svoje úsilie zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu. Samospráva Hongkongu ohlásila toto opatrenie už pred niekoľkými dňami, podrobnosti však ministri zverejnili až v piatok večer - len šesť hodín pred jeho vstupom do platnosti, informovala tlačová agentúra AFP.

Predpokladá sa, že veľká väčšina ľudí prekračujúcich hranicu zostane v "sebakaranténe" a bude podrobovaná každodenným telefonickým i osobným kontrolám. V prípade nedodržania dĺžky izolácie má previnilcom hroziť až šesťmesačné väzenie.

Úrady v Hongkongu, ktorý je čínskym územím s osobitným štatútom, si od povinnej karantény sľubujú praktické zastavenie cezhraničného cestovného ruchu pri súčasnom zachovaní zásobovania potravinami a iným tovarom z pevninskej Číny. Počty prichádzajúcich v uplynulých týždňoch poklesli o 75 percent, v piatok večer však čakali pri hraničnom priechode v Šen-čene ešte tisíce ľudí, aby stihli prejsť do zavedenia nových pravidiel o polnoci miestneho času.

Povinná karanténa sa týka aj ľudí, ktorí boli počas uplynulých 14 dní v pevninskej Číne a následne cestujú letecky do Hongkongu z iných regiónov. Pre zahraničných návštevníkov, ktorí nemajú zabezpečené ubytovanie, sú pripravené dočasné karanténne zariadenia. Návštevníkom s vízami pre pobyt kratší ako 14 dní vstup do Hongkongu neumožnia, čo podľa AFP postihne väčšinu cestujúcich z pevninskej Číny.

Novozavedené pravidlá sa netýkajú osôb vykonávajúcich určité dôležité povolania, ako sú členovia posádok lietadiel a lodí alebo vodiči kamiónov.

Zdravotné úrady v Číne medzitým oznámili ďalšie zvýšenie počtu ľudí, ktorí ochoreniu spôsobovanému novým koronavírusom podľahli, ako aj počtu potvrdených prípadov nakazenia.

Podľa aktualizovaných údajov zo soboty, ktoré prevzala AFP, zomrelo v Číne už 722 nakazených, čím bola prekonaná bilancia epidémie ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) z rokov 2002 a 2003. Úrady zároveň evidujú takmer 35.000 prípadov nakazenia.

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc hlásili prvýkrát 31. decembra 2019 z mesta Wu-chan v čínskej provincii Chu-pej. Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 25 krajín sveta vrátane Nemecka, Južnej Kórey, Japonska, Spojených štátov či Kanady, čo viedlo Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) k vyhláseniu stavu globálnej zdravotnej núdze.