Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína obnovila prevádzku vysokorýchlostných vlakov do Hongkongu

Na snímke vysokorýchlostný vlak, ktorý smeruje do Hongkongu, stojí na železničnej stanici v čínskom meste Šen-čen v nedeľu 15. januára 2023. Foto: TASR/Sinchua

Mnohí obyvatelia Hongkongu pracujúci v Šen-čene považujú túto službu za pohodlnú a ekonomickú voľbu na cestovanie domov počas víkendov.

Peking 15. januára (TASR) - Čína v nedeľu obnovila prevádzku vysokorýchlostného železničného spojenia medzi hlavnou kontinentálnou časťou krajiny a osobitnou administratívnou jednotkou Hongkong. Stalo sa tak po takmer trojročnej pauze spôsobenej obmedzeniami súvisiacimi s covidovou pandémiou.

Prvý vysokorýchlostný vlak odišiel z hongkonskej železničnej stanice West Kowloon do mesta Šen-čen o 7.03 h miestneho času (14.03 h SEČ), informovala tlačová agentúra Sinchua.

"Dnešný deň bude nezabudnuteľný. Obnovenie prevádzky vysokorýchlostných železníc má veľký význam pre celkové spojenie medzi Hongkongom a pevninou," povedal študent Liao Ťün z provincie Ťiang-si, ktorý študuje v Hongkongu.

Na juh do Hongkongu začali opäť premávať vysokorýchlostné vlaky zo severnej železničnej stanice v Šen-čene. Mnohí obyvatelia Hongkongu pracujúci v Šen-čene považujú túto službu za pohodlnú a ekonomickú voľbu na cestovanie domov počas víkendov.

Spoločnosť China Railway Guangzhou Group uviedla, že v počiatočnej fáze obnovenia prevádzky zabezpečí v priemere 38,5 páru vysokorýchlostných vlakov denne, ktoré budú premávať z miest Kuang-čou a Šen-čen do hongkonskej stanice West Kowloon.

Spoločnosť bude v budúcnosti optimalizovať plán prevádzky podľa toku cestujúcich a podporovať riadne oživenie cezhraničných vysokorýchlostných železničných služieb.