Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína obnovila vydávanie víz pre japonských občanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Japonsko v súčasnosti naďalej vyžaduje od ľudí cestujúcich priamymi letmi z pevninskej Číny preukázanie sa negatívnym testom, ktorý podstúpili nie viac ako 72 hodín pred odletom.

Tokio 29. januára (TASR) - Čínske veľvyslanectvo v Tokiu v nedeľu oznámilo, že obnovilo vydávanie víz japonským občanom. Čína tak pristúpila k zrušeniu odvetného kroku proti rozhodnutiu Japonska vyžadovať testy na ochorenie COVID-19 pre cestujúcich z pevninskej Číny, informuje agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.

"Ambasáda a úrady generálnych konzulátov Čínskej ľudovej republiky oddnes obnovia vydávanie bežných víz pre japonských občanov," uviedlo čínske veľvyslanectvo v Japonsku, ďalšie informácie však neposkytlo.

Čína zastavila vydávanie víz japonským občanom 10. januára po tom, ako začalo Tokio vyžadovať od cestujúcich z Číny test na covid pred odletom a tiež po pristátí v Japonsku pre obavy zo zhoršenej pandemickej situácie v Číne.

Peking zastavil začiatkom januára vydávanie víz z rovnakého dôvodu aj občanom Južnej Kórey. Čínske veľvyslanectvo v Soule však zatiaľ predmetný zákaz nezrušilo, všíma si AFP.

Japonsko v súčasnosti naďalej vyžaduje od ľudí cestujúcich priamymi letmi z pevninskej Číny preukázanie sa negatívnym testom, ktorý podstúpili nie viac ako 72 hodín pred odletom. Cestujúci z Číny musia tiež stále podstúpiť test na ochorenie COVID-19 aj po príchode na japonské územie, pripomína AFP.

Peking začiatkom januára označil predmetný krok Japonska za "diskriminačný". Tokio tvrdí, že prijatie tohto opatrenia bolo nevyhnutné s ohľadom na prudké šírenie koronavírusu v Číne.