Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína: NATO posúva napätie medzi Ruskom a Ukrajinou k bodu zlomu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čína v reakcii na dianie na Ukrajine zároveň kritizovala americký zákaz dovozu ropy, plynu a uhlia z Ruska.

Peking 9. marca (TASR) - Čína, ktorá odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu, v stredu vyhlásila, že za zvyšovanie napätia medzi Kyjevom a Moskvou môže Severoatlantická aliancia (NATO) pod vedením Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Kroky NATO pod vedením USA posunuli napätie medzi Ruskom a Ukrajinou k bodu zlomu," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien a zároveň vyzval USA, aby brali do úvahy obavy Číny a vyhýbali sa podkopávaniu práv alebo záujmov Pekingu v otázke vzťahov s Ruskom.

Čína v reakcii na dianie na Ukrajine zároveň kritizovala americký zákaz dovozu ropy, plynu a uhlia z Ruska.

"Veľká palica sankcií nám neprináša mier a bezpečnosť," dodal Čao, podľa ktorého ekonomické opatrenia voči Rusku spôsobia len veľké ťažkosti pre hospodárstvo a blaho ľudí.

"V tomto scenári prehráva každý a sankcie len zvyšujú rozdelenie a konfrontáciu," dodal hovorca čínskeho rezortu diplomacie.

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že "Čína a Rusko udržiavajú dobrú spoluprácu v oblasti energetiky". Peking varoval medzinárodné spoločenstvo, že krajina červeného draka prijme "všetky potrebné opatrenia", aby bránila záujmy čínskych spoločností a jednotlivcov.