Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Čína obvinila zo špionáže dvoch Kanaďanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bývalého kanadského diplomata Michaela Kovriga a podnikateľa Michaela Spavora zadržali ešte v decembri 2018.

Peking 19. júna (TASR) - Čína vzniesla voči dvom Kanaďanom zadržiavaným od decembra 2018 oficiálne obvinenia zo špionáže. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na piatkové oznámenie čínskej prokuratúry.

Bývalého kanadského diplomata Michaela Kovriga a podnikateľa Michaela Spavora zadržali ešte v decembri 2018. Ich zadržanie bolo považované za odvetu za to, že v Kanade predtým na žiadosť USA zatkli finančnú riaditeľku čínskej spoločnosti Huawei Meng Wan-čou.

Čína Kovriga podľa prokuratúry upodozrieva zo špionáže a odcudzenia štátnych tajomstiev. Spavor je podozrivý zo špionáže v súvislosti so štátnymi tajomstvami a z ich nepovoleného poskytovania zahraničným silám.

Čína kanadským úradom umožňuje pravidelne sa stretávať so zadržanými mužmi. Úrady však Kovrigovi a Spavorovi nepovoľujú stretnúť sa s právnikmi a rodinnými príslušníkmi.

Spojené štáty vzniesli voči Meng a spoločnosti Huawei viacero obvinení vrátane bankového podvodu, marenia spravodlivosti a krádeže obchodných tajomstiev od spoločnosti T-Mobile.

Najvyšší súd v kanadskej provincii Britská Kolumbia v máji oznámi, že Meng Wan-čou môže byť vydaná do USA, pretože obvinenia vznesené voči nej sú pokladané za trestné činy i v Kanade.