Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína odmietla telefonát so šéfom Pentagónu po zostrelení balóna

Na snímke poskytnutej americkým námorníctvom námorníci vyberajú balón z vôd Atlantického oceána 5. februára 2023. Foto: TASR/AP

Po incidente zrušil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dvojdňovú návštevu Číny, ktorú mal začať 5. februára.

Washington 8. februára (TASR) — Čína odmietla žiadosť Spojených štátov o telefonický rozhovor medzi ministrami obrany oboch krajín, ktorý sa mal uskutočniť v deň, keď americká stíhačka zostrelila pri pobreží Severnej Karolíny predpokladaný čínsky špionážny balón. Podľa agentúry AFP to uviedol v utorok hovorca Pentagónu Pat Ryder.

"Čína, žiaľ, odmietla našu žiadosť. Náš záväzok ponechať komunikačné linky otvorené trvá," povedal Ryder.

K zostreleniu balóna došlo 4. februára. Čína tvrdí, že išlo o zatúlaný balón používaný na meteorologické účely. Washington to odmieta s tým, že išlo o sofistikované špionážne zariadenie na nasadenie vo veľkých výškach.

Po tomto incidente zrušil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dvojdňovú návštevu Číny, ktorú mal začať 5. februára.

Balón bol nad západom USA zaznamenaný 2. februára. Počas pomalého letu nad stredom Spojených štátov údajne preletel ponad niekoľko prísne tajných vojenských objektov, kým ho 4. februára nezostrelila stíhačka pri pobreží Atlantického oceánu.

Americké námorníctvo uskutočňuje rozsiahlu operáciu s cieľom zozbierať všetky časti čínskeho balóna. Do pátrania sú nasadené podvodné drony, vojnové lode a nafukovacie plavidlá.