Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čína odmietla žiadosť USA o stretnutie šéfov obrany na samite

Na snímke minister obrany USA Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Hovorca Bieleho domu John Kirby minulý týždeň povedal, že americké ministerstvo obrany s Pekingom rokovalo o stretnutí Austina a jeho čínskeho partnera.

Washington 30. mája (TASR) - Čína odmietla žiadosť USA o spoločné stretnutie šéfov obrany na výročnom bezpečnostnom fóre počas nasledujúceho víkendu v Singapure. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá to označila za nový znak napätia medzi oboma mocnosťami.

"Čínska ľudová republika informovala USA, že odmietla naše pozvanie na stretnutie ministra obrany Lloyda Austina s jeho čínskym rezortným kolegom Li Šang-fuom," uviedol Pentagón.

Pentagón verí v otvorenú komunikáciu, "aby sa zabezpečilo, že súperenie nebude smerovať ku konfliktu".

Hovorca Bieleho domu John Kirby minulý týždeň povedal, že americké ministerstvo obrany s Pekingom rokovalo o stretnutí Austina a jeho čínskeho partnera.

Príprava ich stretnutia bola pozorne sledovaná vzhľadom na napätie v oblasti regionálnej bezpečnosti a obchodné spory, ktoré zmarili plány na obnovenie spolupráce oboch najväčších svetových ekonomík.

Americká ministerka obchodu Gina Raimondová a čínsky minister obchodu Wang Wen-tchao minulý týždeň rokovali vo Washingtone o investíciách a vývoznej politike. Išlo o prvú výmenu názorov medzi USA a Čínou na vládnej úrovni za uplynulé mesiace.

Podujatie Shangri-La Dialogue v Singapure sa začína v piatok a je neformálnym stretnutím predstaviteľov obrany a analytikov. Popri ňom sa koná aj niekoľko sprievodných rokovaní.

Jeho účastníkmi budú aj Austin a Li. Podľa očakávaní absolvujú bilaterálne stretnutia s partnermi z celého regiónu.

Li je podľa bezpečnostných expertov veteránom úsilia o modernizáciu čínskej armády. Od roku 2018 čelí americkým sankciám pre nákup bojových lietadiel a ďalšieho vybavenia od hlavného ruského vývozcu zbraní, spoločnosti Rosoboronexport.

Li je členom Ústrednej vojenskej komisie, najvyššieho čínskeho obranného orgánu, ktorému velí prezident Si Ťin-pching.