Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína odsúdila kritiku zo strany G7 ohľadom porušovania ľudských práv

Na archívnej snímke hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. Foto: TASR/AP

Tieto krajiny uviedli, že sú "hlboko znepokojené" porušovaním ľudských práv a zlým zaobchádzaním s moslimskou menšinou Ujgurov v západočínskej provincii Sin-ťiang a takýmto správaním v Tibete.

Peking 6. mája (TASR) - Čína vo štvrtok oznámila, že "ostro odsudzuje" vyhlásenie siedmich krajín skupiny G7, v ktorom Peking obvinili z porušovania ľudských práv v západočínskej provincii Sin-ťiang, Tibete a Hongkongu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Skupina G7 vyjadrila "nepodložené obvinenia proti Číne a otvorene zasiahla do vnútorných záležitostí Číny", uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Dodal, že skupina sa pustila do "zámerného rozkladu noriem platných v medzinárodných vzťahoch".

Wang vo štvrtok pripomenul dlhodobý postoj Pekingu, podľa ktorého sú tieto témy vnútornými záležitosťami Číny.

Dodal, že G7 by sa mala viac snažiť zlepšovať zotavovanie celosvetovej ekonomiky, než vyvolávať "rozpory a nejednotu" v medzinárodnom spoločenstve.

Ministri zahraničných vecí pred stretnutím šéfov diplomacií skupiny G7 v Londýne 5. mája 2021, ktoré sa koná po dvoch rokoch.
Foto: TASR/AP


"Vyzývame príslušné krajiny, aby riešili svoje vlastné problémy... a prestali zovšeobecňovať pojem národná bezpečnosť, ako aj ďalšie chybné praktiky," povedal Wang.

Výroky hovorcu nasledovali po tom, čo ministri zahraničných vecí zo skupiny krajín G7 v stredu vyzvali Čínu, aby dodržiavala svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva a čínskych zákonov, pripomína AFP. Pod toto vyhlásenie sa podpísali Británia, USA, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanada a Japonsko.

Tieto krajiny uviedli, že sú "hlboko znepokojené" porušovaním ľudských práv a zlým zaobchádzaním s moslimskou menšinou Ujgurov v západočínskej provincii Sin-ťiang a takýmto správaním v Tibete.

Skupina G7 takisto vyzvala na skoncovanie s potláčaním práv prodemokratických protestujúcich v Hongkongu.