Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Čína odsúdila Trumpovo pomenovanie koronavírusu ako Kung Flu

Americký prezident Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Americký prezident už predtým nazval nový koronavírus "čínskym morom".

Peking 22. júna (TASR) - Čína v reakcii na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v súvislosti s ochorením COVID-19 spomenul výraz "Kung Flu" (flu znamená chrípka), varovala pred používaním tohto vírusu za účelom onálepkovania krajín. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia CNN.

Keď Trump v sobotu počas predvolebného mítingu v americkej Tulse v štáte Oklahoma opäť prirovnal nový druh koronavírusu ku chrípke, spomenul okrem iného výraz Kung Flu.

Znova tak hovoril o "čínskom víruse", čím narážal na skutočnosť, že ohniskom pandémie je Čína, respektíve veľkomesto Wu-chan. Trump už predtým nazval nový koronavírus "čínskym morom".

"Čína dôrazne nesúhlasí s akýmikoľvek slovami alebo činmi, ktoré sa snažia využiť pôvod koronavírusu na onálepkovanie ktorejkoľvek krajiny," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien v reakcii na otázku týkajúcu sa Trumpovej poznámky.

Čao dodal, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a medzinárodné spoločenstvo sú "vyslovene proti prepojeniu vírusu s konkrétnou krajinou alebo regiónom".

Podľa agentúry AFP sa dlhotrvajúce spory oboch veľmocí v otázkach obchodu, ľudských práv či ďalších záležitostí od vypuknutia koronavírusovej pandémie dostali na dosiaľ najhoršiu úroveň.