Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čína zavedie voči USA v súvislosti s Ujgurmi recipročné opatrenia

Niekoľko stoviek demonštrantov protestovalo v piatok pred čínskou ambasádou v hlavnom meste Indonézie s požiadavkou o ukončenie údajného masového zadržiavania Ujgurov v prevýchovných táboroch v Číne. Foto: TASR/AP

USA navyše oznámili zákaz udeľovania víz a zmrazenie majetku troch čínskych predstaviteľov vrátane šéfa čínskej komunistickej strany v provincii Sin-ťiang.

Peking 10. júla (TASR) - Čína v piatok uviedla, že zavedie "recipročné opatrenia" voči inštitúciám a jednotlivcom zo Spojených štátov, ktorí "sa zle správajú" v otázkach súvisiacich s ujgurskou menšinou a ďalšími moslimskými skupinami v západočínskej provincii Sin-ťiang. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sankcie Spojených štátov vážne zasahujú do čínskych medzinárodných záležitostí, vážne porušujú základné pravidlá medzinárodných vzťahov a vážne poškodzujú čínsko-americké vzťahy," povedal na tlačovom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. Podrobnosti o tzv. "recipročných opatreniach" však neuviedol.

Americký prezident Donald Trump v júni podpísal zákon umožňujúci zavádzať sankcie voči Pekingu pre utláčanie a porušovanie práv Ujgurov v ich domovskom regióne, Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

USA navyše oznámili zákaz udeľovania víz a zmrazenie majetku troch čínskych predstaviteľov vrátane šéfa čínskej komunistickej strany v provincii Sin-ťiang.

"V reakcii na nesprávne konanie Spojených štátov sa Čína rozhodla zaviesť recipročné opatrenia voči dôležitým americkým inštitúciám a jednotlivcom, ktorí sa zle správajú v otázkach súvisiacich s (provinciou) Sin-ťiang," vyhlásil hovorca.

Podľa odhadov OSN sa v internačných táboroch v Číne v súčasnosti nachádza približne milión Ujgurov a príslušníkov ďalších turkotatárskych menšín. Osoby, ktoré tieto tábory zažili, vydávajú svedectvá o mučení, podvýžive a bití väzňov.