Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína opäť pohrozila Taiwanu a vyslala varovný signál jeho partnerom

Delegáti amerického Kongresu prichádzajú do budovy parlamentu v meste Tchaj-pej, 15. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Na ostrov pricestovali tento týždeň dve delegácie poslancov z Nemecka a Litvy, aby mu tak vyjadrili podporu.

Peking 11. januára (TASR) - Čína v stredu opäť pohrozila Taiwanu útokom a upozornila, že zahraniční politici, ktorí navštevujú a podporujú tento ostrov, sa "zahrávajú s ohňom". Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu čínskeho Úradu pre záležitosti Taiwanu Ma Siao-kuanga, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Čína sa v novom roku znovu zaviazala "ochraňovať svoju suverenitu a územnú celistvosť a rozbíjať sprisahania za nezávislosť Taiwanu", povedal hovorca na tlačovej konferencii. "Zlomyseľná podpora nezávislosti Taiwanu zo strany protičínskych živlov v niekoľkých krajinách je zámernou provokáciou," dodal.

Taiwan má od roku 1949 vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko prevažne malých štátov. Na ostrov pricestovali tento týždeň dve delegácie poslancov z Nemecka a Litvy, aby mu tak vyjadrili podporu.

Hovorca čínskeho Úradu pre záležitosti Taiwanu zároveň "vyzval príslušné krajiny, aby... prestali vysielať nesprávne signály separatistickým silám za nezávislosť Taiwanu a prestali sa zahrávať s ohňom v tejto otázke".

Taiwanská armáda tento týždeň organizuje vojenské cvičenia zamerané na uistenie verejnosti o pripravenosti ozbrojených síl čeliť hrozbám Číny.