Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Čína otvorila v Hongkongu nový úrad pre národnú bezpečnosť

Nový úrad pre národnú bezpečnosť, 8. júla 2020 v Hongkongu. Foto: TASR/AP

V stredu ráno bola za účasti hongkonských a čínskych predstaviteľov – vrátane vyslanca Pekingu v Hongkongu a veliteľa kasární čínskej armády v Hongkongu – odhalená tabuľa s názvom tohto úradu.

Hongkong 8. júla (TASR) – Čína v stredu otvorila v Hongkongu nový úrad pre národnú bezpečnosť. Jeho sídlom sa stal bývalý hotel nachádzajúci sa neďaleko parku Victoria v centre Hongkongu, ktorý bol jedným z miest, kde sa zhromažďovali účastníci vlaňajších prodemokratických protestov. Informovala o tom agentúra Reuters.

V stredu ráno bola za účasti hongkonských a čínskych predstaviteľov – vrátane vyslanca Pekingu v Hongkongu a veliteľa kasární čínskej armády v Hongkongu – odhalená tabuľa s názvom tohto úradu. Na stĺpe pred budovou úradu zároveň vztýčili čínsku vlajku.

Polícia podľa agentúry AFP zablokovala ulice v okolí bývalého hotela Metropark a rozostavila okolo neho bariéry.

Propekinská správkyňa Hongkongu Carrie Lamová otvorenie úradu označila za historický moment. Uviedla, že čínske spravodajské služby budú dôležitým partnerom, ktorý bude pomáhať pri zaisťovaní bezpečnosti Hongkongu.

Nový bezpečnostný zákon schválil čínsky parlament v Pekingu 30. júna. Tento sporný zákon zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči ústrednej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Zákon agentom čínskych tajných služieb umožňuje napríklad podozrivé osoby z Hongkongu súdiť na čínskych súdoch kontrolovaných čínskou komunistickou stranou a jej agentom dáva mimoriadne práva vrátane toho, že hongkonskí policajti nemôžu kontrolovať ich vozidlá.

Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu.