Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS: Rozšírenie epidémie výrazne zasiahlo letecké spoločnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Akcie aerolínií easyJet klesli o vyše 16 % a írskej leteckej spoločnosti Ryanair o 13,5 %.

Rím 24. februára (TASR) - Akcie v pondelok padali najmä európskym nízkonákladovým aerolíniám, keďže rozšírenie nového koronavírusu do Talianska naznačilo, že problém môže byť omnoho väčší a mať omnoho dlhšie trvanie, než sa pôvodne očakávalo.

Akcie aerolínií easyJet klesli o vyše 16 % a írskej leteckej spoločnosti Ryanair o 13,5 %. Vzhľadom na najnovší vývoj musia teraz letecké spoločnosti prehodnotiť svoje plány. Firmy zatiaľ nemuseli rušiť žiadne lety do a z Talianska, na druhej strane, výrazný nástup nového koronavírusu v tejto krajine zvyšuje obavy pred blížiacou sa letnou turistickou sezónou. Napríklad írska vláda upozornila obyvateľov, aby sa vyhli niektorým oblastiam Talianska.

"Zvyšujú sa obavy, že COVID-19 sa bude šíriť ďalej a zasiahne dopyt po leteckom spojení aj do a z ďalších európskych štátov," uviedli analytici Credit Suisse.

Akcie klasických aerolínií ako Air France-KLM, Lufthansa či spoločnosti IAG, ktorá je vlastníkom British Airways, klesli zhruba o 9 %. "Reakcia trhov odráža obavy a neistotu po tom, ako sa vírus rozšíril do Európy a najmä do Talianska," povedal Stephen Furlong, dopravný analytik v írskej maklérskej spoločnosti Davy.

Air France-KLM minulý týždeň uviedla, že vírus by ju mohol stáť 150 až 200 miliónov eur, aj to v prípade, že v januári zrušené lety sa najneskôr v apríli obnovia. Vzhľadom na najnovšiu situáciu je však takýto scenár podľa analytikov dosť optimistický.

Rovnako, minulý týždeň Medzinárodné združenie leteckej dopravy (IATA) zverejnilo prognózu, na základe ktorej by nový koronavírus mohol leteckú dopravu stáť tento rok približne 28 miliárd USD (25,88 miliardy eur). Podľa Phila Seymoura z poradenskej spoločnosti v oblasti leteckej dopravy IBA je možné, že finančné dôsledky koronavírusu budú pre leteckú dopravu vyššie, než zverejnila IATA. V tom čase sa totiž ešte nevedelo, aké informácie o pár dní zverejnia Taliansko, Južná Kórea a Irán, kde rovnako zaznamenali prudký nástup infikovaných a aj niekoľko úmrtí.

(1 EUR = 1,0818 USD)



Americký miliardár napriek epidémii nechce predávať akcie


Americký miliardár Warren Buffett neplánuje napriek epidémii nového koronavírusu a riziku vzniku pandémie predávať akcie. Ako povedal v rozhovore pre televíznu stanicu CNBC, investori plánujúci na 10 či 20 rokov by nemali mať problém a ani vypuknutie epidémie nového koronavírusu jeho dlhodobé prognózy nezmení.

Americký investor Warren Buffett, archívna foto.
Foto: TASR/AP


"Je to síce hrozivé," povedal Buffett na margo šírenia koronavírusu, nemyslí si však, že by to malo ovplyvniť jeho rozhodovanie, čo sa týka akcií. Svetové akciové trhy pritom v pondelok zaznamenali výrazný pokles, keď zareagovali na rýchle rozšírenie vírusu počas víkendu do viacerých krajín sveta. Najmä v Južnej Kórei, Taliansku a Iráne sa situácia v týchto dňoch prudko zhoršila.

Podľa Buffetta však investori plánujúci na dlhšie obdobie by nemali reagovať na titulky v dennej tlači a jeho konglomerát Berkshire Hathaway "bude mať ešte väčší záujem o nákup akcií než predtým". Berkshire Hathaway v týchto dňoch zverejnil výsledky za minulý rok. Čistý zisk vzrástol na 81,42 miliardy USD (75,26 miliardy eur) a vysoko prekonal rekord 44,94 miliardy USD z roku 2017, keď konglomerát Berkshire Hathaway profitoval z daňovej reformy v USA.

(1 EUR = 1,0818 USD)


Koronavírus môže pripraviť výrobcov o 40 miliárd eur


Epidémia koronavírusu môže stáť výrobcov luxusného tovaru vo svete 30 až 40 miliárd eur a zisky branže by sa mohli znížiť zhruba o 10 miliárd eur. Podľa agentúry APA to vyplýva zo štúdie konzultačnej spoločnosti Boston Consulting Group (BCG), ktorá vyspovedala 28 šéfov predstavenstiev a finančných riaditeľov luxusných značiek.

BCG vypočítal, že podiel Číny na globálnom trhu luxusného tovaru predstavuje hodnotu 110 miliárd eur (34 %). K tomu sa pripočítava 280 miliárd USD (258,83 miliardy eur), ktoré míňajú čínski turisti všade vo svete. Počas epidémie vírusu SARS v roku 2003 dosahoval podiel Číny na globálnom trhu luxusného tovaru len 3 %, čiže v prepočte asi päť miliárd eur.

Ľudia s ochrannými maskami na tvári kráčajú ulicou v Hongkongu 24. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Podľa respondentov je najpravdepodobnejší scenár ten, že šírenie koronavírusu sa obmedzí najmä na Čínu a počas niekoľkých mesiacov prekoná maximálnu úroveň a následne začne klesať. Branža bude v takom prípade trpieť dôsledkami zhruba 6 mesiacov a potom sa rýchlo zotaví. Väčšina manažérov vychádza z predpokladu, že svoje ciele tržieb spred epidémie splnia o rok neskôr.

V najhoršom prípade, ktorým je globálna pandémia, môže dôjsť k citeľnému spomaleniu konjunktúry v Ázii, a teda aj k dôsledkom pre svetové hospodárstvo. Vtedy by mohli byť výrobcovia luxusného tovaru nútení zoškrtať produkciu v Ázii a zatvoriť tam obchody aj fabriky.


Prvé prípady zaznamenali v Iraku a Ománe


Prvý prípad nákazy novým druhom koronavírusu potvrdili v pondelok v irackom meste Nadžaf. Infikovanou osobou je študent teológie pôvodom z Iránu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na iracké ministerstvo zdravotníctva.

Pacient prišiel do Iraku ešte predtým, než vláda uzatvorila hraničné prechody a zakázala vstup do krajiny všetkým cudzincom prichádzajúcim zo susedného Iránu, kde zaznamenali už desiatky úmrtí spôsobených koronavírusom.

"Výsledky laboratórnych testov jasne potvrdili, že študent teológie, iránsky občan... sa nakazil koronavírusom," uvádza sa vo vyhlásení.

Prvé dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdil v pondelok aj Omán, napísala agentúra AFP. Nakazenými osobami sú dve ženy, ktoré sa vrátili z Iránu. Obe sú v stabilizovanom stave, informovala štátna televízia.

Krajina s okamžitou platnosťou zastavila lety z a do Iránu, ako uvádzajú miestni predstavitelia. Úrad civilného letectva na Twitteri uviedol, že "oddnes až do odvolania zastavuje všetky civilné lety medzi sultanátom a Islamskou republikou Irán".

V iránskom meste Kom v pondelok stúpol počet úmrtí spôsobených novým typom koronavírusu na 50.

Maďarsko: Koronavírusom sa nakazil aj maďarský občan, je na lodi v Japonsku


Na lodi Diamond Princess, ktorá bola v karanténe v Japonsku, sa nakazil koronavírusom SARS-CoV-2 už aj občan Maďarska. O prvom prípade nákazy u maďarského občana informoval v pondelok v Budapešti hovorca tamojšieho rezortu diplomacie Tamás Menczer.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV hovorca dodal, že na výletnom plavidle pracujú traja Maďari, avšak iba u jedného z nich zistili nákazu.

V súčasnosti sa pacient má dobre, nekašle a nemá ani horúčku, povedal Menczer. Infikovaného Maďara umiestnili do karantény a pravidelne ho budú testovať.

Taliansko oznámilo šiestu obeť



Taliansko v pondelok popoludní oznámilo, že koronavírusu v krajine podľahla v poradí už šiesta osoba. Ide o ženu z mesta Crema v Lombardsku, ktorá sa liečila na rakovinu a bola v kritickom stave. Zomrela v nemocnici v meste Brescia. Informovali o tom miestne zdravotnícke orgány, píše agentúra APA.



Ide už o piateho človeka, ktorý zomrel na koronavírus v regióne Lombardsko - ohnisku nákazy v Taliansku. Tamojšie úrady už v 11 mestách a dedinách vyhlásili karanténu v snahe zastaviť šírenie choroby spôsobovanej koronavírusom. V oblasti karantény sa nachádza približne 50.000 obyvateľov.

V pondelok dopoludnia Taliansko ohlásilo úmrtia dvoch mužov vo veku 88 a 84 rokov. Prvý z nich zomrel v obci Caselle Landi a druhý v nemocnici v severotalianskom Bergame.

Nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Taliansku potvrdili lekárske testy už u 219 ľudí, pričom 167 z nich sa nachádzalo v Lombardsku, 27 v regióne Benátsko a 18 v regióne Emilia-Romagna.

Taliansko má zatiaľ najviac potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe.

Hongkong zakáže vstup do mesta cestujúcim z Južnej Kórey



Úrady v Hongkongu zakážu vstup do krajiny ľuďom cestujúcim z Južnej Kórey. Opatrenie sa netýka obyvateľov Hongkongu, ktorí sa však pri návrate do vlasti budú musieť podrobiť karanténe. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie hongkonského ministra bezpečnosti.

Hongkong sa týmto krokom snaží zabrániť šíreniu nového typu koronavírusu SARS-CoV-2. Južná Kórea už potvrdila minimálne 833 prípadov nákazy, čo je najviac mimo Číny. V Hongkongu doposiaľ zaznamenali 79 nakazených, z ktorých dvaja zomreli.

"Obyvateľov Hongkongu vyzývame aby tam (do Južnej Kórey) necestovali pokiaľ to nie je nutné," uviedol hongkonský minister bezpečnosti John Lee.

Hongkončania, nachádzajúci sa v Južnej Kórei, sa budú môcť vrátiť domov, avšak budú sa musieť podrobiť dvojtýždňovej karanténe. Rovnaké opatrenie Hongkong zaviedol voči zvyšku Číny, odkiaľ sa vírus pôvodne začal šíriť.

Hongkonská vláda takisto uviedla, že pošle charterové lety po obyvateľov čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom koronavírusu. V tomto meste sa stále nachádzajú stovky obyvateľov Hongkongu. Prioritu pri evakuácii dostanú tehotné ženy a ľudia, ktorých stav si vyžaduje okamžitú lekársku starostlivosť.

EÚ zatiaľ pre koronavírus v Taliansku neuvažuje o pozastavení Schengenu



Európska únia zatiaľ nemá v úmysle pozastaviť voľné cestovanie v rámci schengenského priestoru. V pondelok to uviedla Európska komisia (EK) s odkazom na rozšírenie choroby COVID-19 na severe Talianska. Choroba je spôsobovaná vírusom SARS-CoV-2, ktorý sa do Európy rozšíril z Číny.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič spolu s eurokomisárkou pre zdravie Stellou Kyriakidisovou v pondelok pred zástupcami médií predstavili najnovší finančný balík EÚ v hodnote 232 miliónov eur, ktorý má pomôcť pri zastavení šírenia epidémie koronavírusu.

Na otázku, či po náraste počtu nakazených v Taliansku, ktoré už hlási päť obetí na životoch a vyše 200 infikovaných, nepristúpi EÚ k obnoveniu hraničných kontrol v celom schengenskom priestore, Lenarčič odpovedal, že "koordinované pozastavenie Schengenu" zatiaľ nie je v pláne. Zároveň však dodal, že eurokomisia pracuje na rôznych núdzových plánoch.

EK je v nepretržitom kontakte so všetkými členskými krajinami EÚ a pozorne sleduje vývoj situácie okolo šírenia koronavírusu.

Rakúsko v noci z nedele na pondelok pozastavilo na štyri hodiny vlakovú dopravu z Talianska cez Brennerský priesmyk.

Komisárka Kyriakidisová v tejto súvislosti dodala, že cestovné obmedzenia v schengenskom priestore - medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ - by mali byť "primerané a koordinované" a hlavne by mali byť založené na vedeckých dôkazoch. "Svetové zdravotnícka organizácia zatiaľ neodporučila zaviesť obmedzenia voči cestujúcim ani voči obchodu," povedala Kyriakidisová pred novinármi.

Spravodajca TASR Jaromír Novak

Stredoškoláčky, ktoré sa vrátili z Talianska, už vyšetrujú v karanténe



Lekári začali vyšetrovať 11 maďarských stredoškoláčok, dvoch pedagógov a dvoch vodičov, ktorí sa v nedeľu večer vrátili do vlasti zo zájazdu do talianskeho regiónu Lombardsko. Primár Centra hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik povedal v pondelok vo vysielaní verejnoprávnej televíznej stanice M1, že žiaci i dospelí, ktorí sú umiestnení v karanténe, sú v zdravotne v poriadku.

Dodal, že nemajú žiadne ťažkosti ani horúčku, avšak zostanú na 14 dní v karanténe. Skupina mala ubytovanie pri Miláne, veľmi blízko k oblasti, ktorú talianske orgány pre prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 hermeticky uzatvorili, preto je podľa Szlávika nutná karanténa.

"Priebežne kontrolujeme ich zdravotný stav, dúfame, že nebudú žiadne problémy," povedal primár a zdôraznil, že šíreniu takýchto epidémií možno zabrániť iba drastickými opatreniami.

Do konca tohto týždňa zostáva v 14-dňovej karanténe ešte trojica Maďarov, z ktorej dvaja sa vrátili z výletnej lode MS Westerdam kotviacej v Kambodži. Podľa Szlávika ani oni nemajú žiadne príznaky ochorenia.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Časti cestujúcich z Talianska nedovolili na Mauríciu vystúpiť z lietadla



Úrady afrického ostrova Maurícius v pondelok nedovolili časti cestujúcich leteckej spoločnosti Alitalia, aby vystúpili z lietadla, ktoré v nedeľu odštartovalo z rímskeho letiska Fiumicino. Informovala o tom talianska vláda, ktorá dodala, že opatrenie súvisí s obavami zo šírenia nového koronavírusu v Taliansku.

Taliansky denník Corriere della Sera napísal, že maurícijské úrady cestujúcim oznámili, že buď pôjdu do karantény na ostrove, alebo sa obratom vrátia do Talianska. Toto nariadenie sa však týka len tých osôb, ktorí pochádzajú z koronavírusom najviac zasiahnutých oblastí na severe Talianska - z Lombardska a Benátska. Podľa médií ide o skupinu asi 70 osôb z celkovo asi 300 ľudí na palube.

Ostatní cestujúci po lekárskej prehliadke mohli opustiť lietadlo, dodala agentúra AFP.

Lekár si oblieka ochranný oblek a okuliare v nemocnici v meste Wu-chan 30. januára 2020.
Foto: TASR/AP


ANSA dodala, že talianske ministerstvo zahraničných vecí je v kontakte s talianskym veľvyslanectvom v Juhoafrickej republike, aby Talianom na palube lietadla poskytli pomoc.

Taliansko medzičasom v pondelok oznámilo, že novému koronavírusu podľahol už piaty nakazený.

Taliansko má zatiaľ najviac potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe. Okrem už spomínaných regiónov Benátsko a Lombardsko vyššie počty nakazených hlásia aj oblasti Piemont a Emilia-Romagna.

EÚ podporila 232 miliónmi eur medzinárodné úsilie zastaviť šírenie koronavírusu



Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že v súvislosti s chorobou COVID-19, ktorá je spôsobovaná vírusom SARS-CoV-2, nepretržite pracuje v prospech podpory členských štátov EÚ a na posilnení medzinárodného úsilia zameraného na spomalenie šírenia COVID-19.

Komisia v tejto súvislosti oznámila vyčlenenie nového balíka pomoci v hodnote 232 miliónov eur.

"S pribúdajúcimi prípadmi sa verejné zdravie pre nás stáva prioritou číslo jedna," uviedla v správe pre médiá predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. A dodala, že medzinárodné spoločenstvo musí spolupracovať bez ohľadu na to, či zvyšuje pripravenosť na epidémiu v Európe, Číne alebo inde v svete. "Európa je tu, aby zohrávala vedúcu úlohu," odkázala šéfka exekutívy EÚ.

Pacient ďakuje doktorovi v nemocnici Ťin-jin-tchan, ktorá je určená pre kritických pacientov s novým smrtiacim koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19, 13. februára 2020 v čínskom Wu-chane.
Foto: TASR/AP



Podľa vyjadrenia eurokomisára pre krízové riadenie a zároveň európskeho koordinátora reakcií na núdzové situácie Janeza Lenarčiča pri doterajšom počte približne 2600 obetí novej choroby už neexistuje iná možnosť, ako sa pripraviť na všetkých možných úrovniach. Spresnil, že nový balík finančnej pomoci EÚ podporí Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) a pomôže aj krajinám so slabšími zdravotnými systémami.

V nadväznosti na vývoj v Taliansku EK zintenzívnila podporu členským štátom EÚ v oblasti pripravenosti, reakcií na nepredvídané udalosti a plánovania opatrení. Spoločná misia odborníkov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb a Svetovej zdravotníckej organizácie odcestuje už tento týždeň do Talianska, ktoré zaznamenalo už štyri obete koronavírusu. Regionálne talianske úrady už v 11 mestách a dedinách vyhlásili karanténu v snahe zastaviť šírenie choroby spôsobovanej koronavírusom.

Nové finančné prostriedky EÚ majú pomôcť odhaliť a diagnostikovať chorobu, zaistiť starostlivosť o infikovaných ľudí a zabrániť jej ďalšiemu šíreniu.

Z celkového balíka pomoci vo výške 232 miliónov eur je 114 miliónov eur určených pre WHO. Zámerom je podporiť pohotovosť a pripravenosť v oblasti verejného zdravia v krajinách so slabým zdravotným systémom a obmedzenou odolnosťou. Do Afriky poputuje suma 15 miliónov eur, aj v prospech Pasteurovho inštitútu v senegalskom Dakare, na podporu urýchlenia diagnostiky a epidemiologického dohľadu. Suma 90 miliónov eur bola vyčlenená pre Partnerstvo verejného a súkromného sektora s farmaceutickým priemyslom a 10 miliónov pôjde na výskum v oblasti epidemiológie, diagnostiky, liečebných postupov a klinického manažmentu v oblasti obmedzenia a prevencie epidémií. Najmenšia čiastka, tri milióny eur, bola pridelená pre mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU), ktorý pomáha zabezpečiť repatriačné lety občanov EÚ z čínskeho mesta Wu-chan, považovaného za epicentrum novej epidémie.

Spravodajca TASR Jaromír Novak


Koronavírusu v meste Kom už podľahlo 50 ľudí



Počet úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v iránskom meste Kom stúpol na 50. Informovala o tom v pondelok iránska polooficiálna tlačová agentúra ILNA.

Počet úmrtí na nový vírus je tak výrazne vyšší, než medzitým potvrdili iránski predstavitelia, ktorí hlásili 64 potvrdených prípadov nákazy vrátane 12 smrteľných.

Cestujúci s ochranným rúškom na tvári sa pozerá cez okno autobusu 23. februára 2020 v Teheráne.
Foto: TASR/AP


Podľa miestneho zákonodarcu Ahmada Amírabádího Faráháního sa v Kome nachádza v karanténe viac ako 250 ľudí. Prvé úmrtia v tomto meste, ktoré je vyhľadávaným cieľom pútí šiitských moslimov a leží neďaleko Teheránu, podľa neho zaznamenali už 13. februára. Iránske úrady však prvé prípady nákazy novým koronavírusom, ako aj prvé úmrtia oficiálne potvrdili až 19. februára, píše agentúra AP.

Faráhání obvinil iránsku vládu, že sa snaží ututlať rozsah šírenia koronavírusu v Kome a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny. Iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí potvrdil v pondelok 12 úmrtí.

Faráhání podľa ISNA obvinil Namakího "z klamstva". Podľa neho totiž infekcii podľahlo 50 ľudí len v samotnom Kome.

"Zvyšné médiá tento počet nezverejnili, ale my nechceme cenzurovať nič, čo súvisí s koronavírusom, pretože sú ohrozené životy ľudí," uviedol pre agentúru AFP redaktor ILNA. Námestník iránskeho ministra zdravotníctva však správu agentúry poprel.

Iránska vláda sa zaviazala, že v súvislosti s koronavírusom bude transparentná. "Budeme oznamovať akékoľvek počty úmrtí na území celej krajiny," povedal hovorca vlády.

Čína pre koronavírus zakázala obchodovanie s divožijúcou zverou



Čína oznámila v pondelok "okamžitý" a "úplný" zákaz obchodovania s divožijúcou zverou a jej konzumáciu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vedci veria, že pôvodcom nového koronavírusu sú práve divožijúce zvieratá.

Stály výbor Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) sa stretol v pondelok a schválil návrh, ktorý "zakazuje obchodovanie s divožijúcou zverou, snaží sa skoncovať so zlozvykom jej nadmernej konzumácie a efektívne chráni životy a zdravie ľudí", uviedla čínska štátna televízia.

Od januára v Číne platí dočasný zákaz obchodovania s divožijúcou zverou. Aktivisti však upozorňovali, že úrady ho naďalej tolerujú a dokonca podporujú.

Na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobované vírusom SARS-CoV-2, zomrelo v Číne už viac ako 2500 ľudí.

Čína pre koronavírus odložila výročné zasadnutie parlamentu



Čína odložila začiatok výročného zasadnutia Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) pre obavy zo šírenia koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

Zasadnutie sa pôvodne malo začať 5. marca. Stály výbor čínskeho parlamentu by v najbližších dňoch mal rozhodnúť o novom termíne. Čína odložila zasadnutie parlamentu po prvý raz od tzv. kultúrnej revolúcie.

Zasadnutie čínskeho parlamentu sa tradične začína 5. marca, trvá viac ako dva týždne a schádzajú sa naň do Pekingu tisícky delegátov.

Vo viacerých častiach krajiny boli už odložené zasadnutia na miestnej úrovni, ktoré tradične predchádzajú celočínskemu zhromaždeniu.

Na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené vírusom SARS-CoV-2, zomrelo v Číne už viac ako 2500 ľudí. Epidémia predstavuje jednu z najväčších výziev pre prezidenta Si Ťin-pchinga, odkedy v roku 2012 prevzal vedenie vo vládnej komunistickej strane.

Afganistan potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom



Afganistan potvrdil v pondelok prvý prípad nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2 na svojom území. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na afganského ministra zdravotníctva Férózuddína Féróza.

Stalo sa tak po tom, ako v nedeľu Kábul oznámil, že v rámci preventívnych opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu preruší dopravné spojenia s Iránom, kde v uplynulých dňoch zaznamenali 12 úmrtí.

Féróz uviedol, že prvý prípad nakazenia bol zistený v meste Herát. Zároveň na tlačovej konferencii obyvateľov vyzval, aby necestovali do západnej provincie, ktorá hraničí s Iránom.

Národná bezpečnostná rada v Afganistane v nedeľu informovala o prechodnom pozastavení cestnej a leteckej dopravy do a z Iránu. Takisto bol pozastavený dovoz hydinových výrobkov z tejto krajiny. Afganské ministerstvá financií a vnútra sa budú snažiť zabrániť pašovaniu rúšok z krajiny a vyčlenia zdroje na ochranu zdravia obyvateľstva.

Väčšina prípadov infikovania koronavírusom SARS-CoV-2 v Iráne je hlásená z mesta Kom a jeho okolia. Kom je považovaný za centrum šiitského islamu a významné pútnické miesto.

Južná Kórea hlási ďalších 70 prípadov koronavírusu, celkovo ich je 833



Južná Kórea potvrdila v pondelok popoludní miestneho času 70 ďalších nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 833. Informovala o tom agentúra AFP.

Z aktualizovaných údajov na webovej stránke Kórejského centra pre kontrolu a prevenciou chorôb (KCDC) vyplýva, že 231 prípadov predstavuje najväčší nárast za jeden deň.

Juhokórejské úrady už predtým v pondelok oznámili 161 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Taktiež potvrdili úmrtie dvoch ďalších pacientov, v krajine tak vírusu podľahlo dosiaľ sedem ľudí.

Nárastom počtu nakazených sa Južná Kórea stala druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Z nových prípadov nákazy je viacero spojených s menšou kresťanskou cirkvou v meste Tegu na juhu krajiny. Dve ďalšie úmrtia súvisia s rozšírením nákazy v nemocnici v meste Čchongdo a okolí.

Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil v nedeľu v krajine najvyšší stupeň varovania v súvislosti s novým koronavírusom. Úradom nariadil, aby podnikli "bezprecedentné" a "silné" opatrenia na potlačenie šírenia epidémie. Nasledujúce dni budú podľa neho "veľmi dôležitým a rozhodujúcim okamihom".

Najvyšší stupeň výstrahy umožňuje napríklad dočasne uzavrieť školy, ako aj obmedziť prevádzku verejnej dopravy či lety z Južnej Kórey a do tejto krajiny.

Začiatok nového školského roka v krajine odložili o týždeň na 9. marca.

Koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, sa v Číne od tamojšieho decembrového začiatku šírenia nakazilo približne 77.000 ľudí a 2592 mu podľahlo.

Francúzsky minister: Uzavretie hranice s Talianskom šírenie koronavírusu nezastaví



Štátny tajomník francúzskeho ministerstva dopravy Jean-Baptiste Djebbari v pondelok uviedol, že napriek šíreniu nového koronavírusu nie je dôvod na uzavretie hranice medzi Francúzskom a Talianskom.

Novým koronavírusom SARS-CoV-2 je v Taliansku nakazených viac ako 150 ľudí, pričom ochoreniu COVID-19 podľahli podľa najnovších informácií z pondelka už štyri osoby. Najviac prípadov nakazenia evidujú v severotalianskych regiónoch Lombardsko a Benátsko, kde vláda v najviac postihnutých obciach a mestách vyhlásila karanténu.

V súvislosti s vývojom chorobnosti v Taliansku susedné Francúzsko prijalo sériu opatrení na zvládnutie prípadnej epidémie. Štátny tajomník Djebbari však vo vysielaní televíznej stanice BFM v pondelok vyhlásil, že "uzavretie (štátnej) hranice by nemalo význam, keďže administratívne hranice vírus nezastavia".

Ako informoval francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, vláda v nedeľu nariadila zmobilizovať ďalších 70 zdravotníckych zariadení, takže v každom departmáne Francúzska je najmenej jedna nemocnica, kde môžu prijať a ošetrovať nakazených novým koronavírusom. Vláda tiež rozhodla navýšiť kapacity, pokiaľ ide o diagnostické testy a ochranné pomôcky, a to v prvom rade pre lekárov a zdravotnícky personál.

Minister Véran ubezpečil, že situácia vo Francúzsku nateraz nevyvoláva znepokojenie. Zatiaľ jediný nakazený je hospitalizovaný a jeho stav nie je znepokojivý. Véran dodal, že v dohľadnom čase bude rokovať so svojimi rezortnými kolegami z členských krajín EÚ, aby v súvislosti s prudkým nárastom počtu nakazených v Taliansku spoločne reagovali na riziko vypuknutia epidémie.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 30 krajinách.

Grécko prijalo preventívne opatrenia po výskyte koronavírusu v Taliansku



Po tom, ako sa nový koronavírus rozšíril v Taliansku, pristúpilo k prijatiu nových preventívnych opatrení aj Grécko, píše v pondelok agentúra DPA.

Okrem iného od pondelkového rána oboznámili posádky trajektov premávajúcich medzi Talianskom a Gréckom s preventívnymi opatreniami, ktoré je potrebné prijať, aby sa rýchlo izolovali prípady podozrenia na nákazu, informoval v pondelok grécky rozhlas.

Zamestnanci nesú nové postele do nemocnice v talianskom meste Codogno 21. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Už v nedeľu večer pozastavili Atény všetky školské zájazdy do Talianska. Študenti z desiatich škôl, ktorí sa aktuálne v Taliansku nachádzajú, by sa mali vrátiť do Grécka, uviedlo ministerstvo.

"Všetky tieto opatrenia prijímame preventívne. Nie je žiadny dôvod na znepokojovanie sa," povedala v pondelok ráno vo vysielaní ministerka školstva Niki Kerameosová.

V Grécku dosiaľ prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 nezaznamenali.


Irán potvrdil už 12 úmrtí na ochorenie spôsobené koronavírusom



V Iráne potvrdili v pondelok ďalšie štyri úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne momentálne predstavuje 12 mŕtvych. S odvolaním sa na oznámenie iránskeho ministra zdravotníctva Saída Namakího o tom informovala agentúra AFP.

Podľa miestneho zákonodarcu Asadolláha Abbásího, ktorého citovala agentúra ISNA, v krajine zaznamenali 47 potvrdených prípadov nákazy vrátane smrteľných.

Nákaza sa v Iráne šíri najmä v meste Kom a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny.

Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa v pondelok zvýšil na 2592 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 150 ľudí. Oznámila to Národná zdravotnícka komisia s tým, že všetky nové úmrtia okrem jedného evidujú v provincii Chu-pej, epicentre šírenia nákazy.

Komisia tiež v pondelok potvrdila celkovo 409 nových prípadov infekcie v Číne. Väčšina z nich sa vyskytla taktiež v provincii Chu-pej. Počet nakazených od začiatku epidémie v Číne tým prevýšil 77.000.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali v takmer 30 krajinách.

V meste Wu-chan zrušili zmiernenie karanténnych opatrení



Úrady v čínskom meste Wu-chan zrušili rozhodnutie, ktoré by umožňovalo niektorým ľuďom odísť z tohto ohniska epidémie nového koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Mesto vo vyhlásení uviedlo, že predošlé oznámenie bolo vydané "bez súhlasu" miestneho vedenia a vyhlásili ho za neplatné. Vedenie mesta zmazalo príspevok na sociálnej sieti Weibo, ktorý približne tri hodiny predtým ohlásil zmiernení obmedzení.

Mesto v zrušenom oznámení napríklad uvádzalo, že osoby, ktoré nie sú obyvateľmi Wu-chanu, môžu opustiť mesto, ak sa u nich neprejavujú príznaky nákazy koronavírusom a nikdy sa nedostali do kontaktu s pacientmi.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Mesto s 11 miliónmi obyvateľov je uzavreté od 23. januára po tom, ako úrady zastavili dopravné spojenia do Wu-chanu a z neho v snahe zastaviť šírenie koronavírusu.

Vo Wu-chane, keď sa podľa predpokladov koronavírus SARS-CoV-2 po prvý raz objavil vlani v decembri, naďalej evidujú väčšinu nových prípadov infekcie i úmrtí v krajine.

Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa v pondelok zvýšil na 2592 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 150 ľudí. Oznámila to Národná zdravotnícka komisia s tým, že všetky nové úmrtia okrem jedného evidujú v provincii Chu-pej, epicentre šírenia nákazy.

V Nemecku sa vypredali ochranné rúška na tvár



Rúška na tvár sa z nemeckých lekární vypredali na celé týždne a nové zásielky pravdepodobne tak skoro nedostanú. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

"Pri dodávkach dochádza k výrazným oneskoreniam a komplikáciám," povedal podľa DPA predseda nemeckej asociácie farmaceutických veľkoobchodníkov Thomas Porstner. Na nedostatkový tovar sa sťažovali aj lokálni dovozcovia.

Dopyt po ochranných rúškach prudko stúpol vzhľadom na nedávne prepuknutie epidémie koronavírusu, i keď ich účinnosť je minimálna, uviedol hovorca Spolkového zväzu nemeckých farmaceutických združení.

"V skutočnosti pri každodennej ochrane nepomáhajú," povedal Bernd Salzberger, výskumník z nemeckého inštitútu infekčných ochorení. Základné ochranné rúško zakrývajúce ústa a nos pred infekciou vírusom SARS-CoV-2 nechráni, dodal Salzberger. Rúška na tvár so zabudovaným ochranným filtrom sú určené pre zdravotnícky personál, ale nie sú vhodné na každodenné použitie.


Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa zvýšil na 2592



Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa v pondelok zvýšil na 2592 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 150 ľudí. Oznámila to Národná zdravotnícka komisia s tým, že všetky nové úmrtia okrem jedného evidujú v provincii Chu-pej, epicentre šírenia nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Takýto nárast počtu úmrtí je výrazne vyšší než bilancia 97 úmrtí, ktorú zdravotnícka komisia oznámila vo svojej každodennej bilancii v nedeľu.



Komisia v pondelok tiež potvrdila celkovo 409 nových prípadov infekcie v Číne. Väčšina z nich sa vyskytla taktiež v provincii Chu-pej. Počet nakazených od začiatku epidémie v krajine tým prevýšil 77.000.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali v takmer 30 krajinách.

Južná Kórea hlási dve ďalšie úmrtia na koronavírus, 161 nových prípadov nákazy


Južná Kórea oznámila v pondelok 161 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 763. Úrady tiež potvrdili úmrtie dvoch ďalších pacientov, v krajine tak vírusu podľahlo dosiaľ sedem ľudí. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Nárastom počtu nakazených sa Južná Kórea stala druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Z nových prípadov nákazy je až 129 spojených s menšou kresťanskou cirkvou v meste Tegu na juhu krajiny, uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciou chorôb. Dve ďalšie úmrtia súvisia s rozšírením nákazy v nemocnici v meste Čchongdo a okolí.

Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil v nedeľu v krajine najvyšší stupeň varovania v súvislosti s novým koronavírusom. Úradom nariadil, aby podnikli "bezprecedentné" a "silné" opatrenia na potlačenie šírenia epidémie. Nasledujúce dni budú podľa neho "veľmi dôležitým a rozhodujúcim okamihom".

Najvyšší stupeň výstrahy umožňuje napríklad dočasne uzavrieť školy, ako aj obmedziť prevádzku verejnej dopravy či lety z Južnej Kórey a do tejto krajiny.

Začiatok nového školského roka v krajine odložili o týždeň na 9. marca.

Vlak zastavený pre podozrenie na koronavírus cestuje ďalej do Rakúska


Vlak Eurocity zastavený na talianskej hranici s Rakúskom pre obavy z nového koronavírusu môže pokračovať v ceste do nemeckého Mníchova. Rozhodli o tom v nedeľu neskoro večer rakúske úrady, oznámili hovorca rakúskej železničnej spoločnosti ÖBB, ako aj ministerstvo vnútra vo Viedni.

Rakúsko predtým z obáv pred šírením nového koronavírusu zastavilo železničnú dopravu s Talianskom len na centrálnej trati cez Brennerský priesmyk, spresnil hovorca ÖBB predošlé informácie o úplnom zastavení vlakových spojení so susednou krajinou.

Informácie priniesli agentúry DPA a APA.

Osobná železničná doprava medzi Rakúskom a Talianskom cez Brennerský priesmyk bol v nedeľu pozastavená na niekoľko hodín pre podozrenie na nákazu koronavírusom, ktoré vzniklo u dvoch cestujúcich vlaku Eurocity 86 z Benátok do Mníchova. V talianskej pohraničnej stanici Brennero uviazlo okolo 500 pasažierov celkovo dvoch súprav. Talianske železnice oznámili, že zastavený vlak Eurocity 86 pokračoval ďalej v ceste o 23.30 h.

"Testy u oboch osôb s podozrením na nákazu koronavírusom boli negatívne. Vlak bude preto zakrátko cestovať ďalej," uviedol rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. Vo vyhlásení dodal, že úrady budú zisťovať totožnosť všetkých cestujúcich, ktorí z vlaku vystúpia v Rakúsku.

Vlak Eurocity 86 vyrazil popoludní z Benátok a zastavil v meste Verona po tom, ako v ňom vzbudili pozornosť personálu dve ženy z Nemecka s príznakmi teploty a silným kašľom. Obe ženy následne previezli do nemocnice vo Verone, testy na vírus však u nich boli negatívne.

Vlak cestoval ďalej, znova ho však zastavili v pohraničnej stanici Brennero na talianskom území - zrejme po tom, ako talianske železnice FS o možných prípadoch nákazy informovali spoločnosť ÖBB, ktorá následne upovedomila koordinačné centrum rakúskeho ministerstva vnútra. Rakúske úrady krátko na to zakázali vstup tohto vlaku na územie krajiny, ako uviedol minister Nehammer.

Vo vlaku sa nachádzalo okolo 300 ľudí, prevažne Rakúšanov a Nemcov. Ďalších okolo 200 pasažierov cestovalo v taktiež zastavenom vlaku Eurocity 1288, smerujúcom z Talianska rovnako do Mníchova. Regionálne vlaky do Talianska na rakúskej strane hranice vrátili do ich východiskových staníc.

Rozhodnutie Rakúska zastaviť vlaky pritom podľa APA vyvolalo nevôľu talianskych predstaviteľov. Tí tvrdili, že na to nie je nijaký dôvod, keďže sa podozrenie na koronavírus vo vlaku nepotvrdilo, pričom obe nemecké cestujúce s horúčkou ležia v nemocnici vo Verone, nič však u nich nesvedčí o ochorení na koronavírus.

Taliansko predtým cez víkend ohlásilo dôrazné opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu Sars-CoV-2, ktorým sa v krajine už nakazilo najmenej 152 ľudí, čo je najviac mimo Ázie. Na severe Talianska uzavreli viacero obcí, aby sa vírus nedostal do hospodárskej metropoly Miláno, turistického centra Benátky i iných regiónov. Vírusu medzičasom v Taliansku podľahli traja ľudia.

V nedeľu medzičasom potvrdili po prvý raz aj prípady nákazy v provincii Trentino, ktorá leží južne od Autonómnej provincie Bolzano - Horná Adiža pri hranici s Rakúskom a je známa aj ako Južné Tirolsko. Ide o troch turistov z Lombardska. Rodinu z lombardskej provincie Cremona umiestnili v nemocnici v Bergame.

Kuvajt a Bahrajn oznámili prvé prípady nákazy koronavírusom


Kuvajt a Bahrajn potvrdili v pondelok prvé prípady nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvá zdravotníctva oboch krajín.

Kuvajt hlásil tri prípady nákazy a Bahrajn jeden. Vo všetkých prípadoch išlo o občanov, ktorí sa vrátili z Iránu.

Novému koronavírusu podľahlo v Iráne už osem ľudí a počet nakazených sa zvýšil na 43, informovali v nedeľu agentúry AP a DPA s odvolaním sa na iránske ministerstvo zdravotníctva.

Nákaza sa v Iráne šíri najmä v mesta Kom a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny.