Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína oznámila pokračovanie vojenského cvičenia okolo Taiwanu

Na snímke stíhačka letí smerom k Taiwanu z vyhliadkového miesta, ktoré je najbližším bodom pevninskej Číny k ostrovu Taiwan, pohľad na lode v Taiwanskom prielive v Pingtane v juhovýchodnej čínskej provincii Fujian, 5. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Hovorca čínskeho ministerstva obrany označil v pondelok toto cvičenie za "potrebné varovanie" pre Spojené štáty a Taiwan. Podľa jeho slov ide o primeranú reakciu na ich "provokácie".

Peking 8. augusta (TASR) – Čínska armáda v pondelok oznámila, že pokračuje vo vojenskom cvičení v mori a vo vzduchu v oblastiach okolo Taiwanu. Rozsiahle manévre sa mali pôvodne skončiť v nedeľu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Východné velenie armády a čínska štátna televízia uviedli, že pondelkové cvičenie je zamerané na nácvik útokov proti ponorkám, ako aj vojenských úderov na mori.

Pri ohlásení tohto bezprecedentného námorného a leteckého cvičenia v okolí Taiwanu minulý štvrtok Čína uviedla, že potrvá do nedele. Dosiaľ však oficiálne neoznámila jeho koniec. Niektorí čínski komentátori sa vyjadrili, že takéto manévre by sa mohli konávať pravidelne.

Hovorca čínskeho ministerstva obrany označil v pondelok toto cvičenie za "potrebné varovanie" pre Spojené štáty a Taiwan. Podľa jeho slov ide o primeranú reakciu na ich "provokácie".

Hnev Pekingu vyvolala minulý týždeň návšteva predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čínske vedenie takéto oficiálne kontakty iných krajín s Tchaj-pejom odmieta, pretože Peking považuje samosprávny ostrov Taiwan za súčasť jedinej ľudovej republiky. Čínska armáda pri manévroch nacvičovala nielen námornú a vzdušnú blokádu Taiwanu, ale aj jeho možné dobytie, približuje DPA.