Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína oznámila sankcie voči predstaviteľom vlády exprezidenta USA

Americký exprezident Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Čína sa rozhodla zaviesť sankcie voči 28 osobám, ktoré vážne porušili suverenitu Číny, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Peking 20. januára (TASR) - Čína uvalila sankcie na takmer tri desiatky predstaviteľov vlády bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa a členov jeho kabinetu vrátane exministra zahraničných vecí Mikea Pompea, a to za narušenie "suverenity" krajiny. Oznámilo to v stredu čínske ministerstvo zahraničných vecí, informovala agentúra AFP.

"Čína sa rozhodla zaviesť sankcie voči 28 osobám, ktoré vážne porušili suverenitu Číny," uviedlo ministerstvo v oznámení v čase, keď sa vo Washingtone konala inaugurácia Trumpovho nástupcu na poste amerického prezidenta Joea Bidena.

Okrem Pompea sa na sankčnom zozname ocitli Trumpov obchodný poradca Peter Navarro, poradca pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien, tajomník ministerstva zahraničných vecí pre otázky východnej Ázie a Pacifiku David Stilwell, minister zdravotníctva Alex Azar či veľvyslankyňa pri OSN Kelly Craftová. Peking tiež zaviedol sankcie voči Trumpovmu niekdajšiemu poradcovi pre národnú bezpečnosť Johnovi Boltonovi a bývalému poradcovi Stephenovi Bannonovi.