Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čína v reakcii na vírus 2019-nCoV postaví novú nemocnicu za desať dní

Ťažké stavebné stroje pracujú na stavebnom pozemku budúcej nemocnice v meste Wu-chan v strednej Číne 24. januára 2020. Foto: TASR/AP

Cieľom novej nemocnice je podľa čínskej tlačovej agentúry Sin-chua "reagovať na nedostatok zdravotníckych zdrojov a zlepšiť starostlivosť o pacientov".

Peking 24. januára (TASR) - Čína chce v meste Wu-chan do desiatich dní postaviť novú nemocnicu. Peking sa týmto krokom snaží efektívnejšie reagovať na šírenie nového koronavírusu v jeho epicentre, ktoré sa nachádza práve v tomto stredočínskom meste. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Čínska štátna televízna stanica CCTV zverejnila zábery desiatok bagrov a nákladných vozidiel na stavenisku, ktoré by sa do 3. februára malo zmeniť na nemocnicu s rozlohou 25.000 štvorcových metrov a s kapacitou tisíc lôžok.

Cieľom novej nemocnice je podľa čínskej tlačovej agentúry Sin-chua "reagovať na nedostatok zdravotníckych zdrojov a zlepšiť starostlivosť o pacientov".

"Mobilizovali sme všetkých robotníkov, ktorí zostali vo Wu-chane, aby pracovali v zmenách umožňujúcich nepretržitú výstavbu," vyhlásil v tejto súvislosti Čang Čchung-si zo spoločnosti Wu-chan Construction.

Ako pripomína AFP, v roku 2003 vybudovala Čína novú nemocnicu na predmestí Pekingu za menej ako týždeň. Peking vtedy takýmto spôsobom reagoval na rastúci počet pacientov nakazených ochorením SARS, ktorému v rokoch 2002 a 2003 podľahlo takmer 650 ľudí po celej pevninskej Číne a v Hongkongu.

Nový koronavírus dostal označenie 2019-nCoV. Väčšina osôb nakazených týmto ochorením má príznaky podobné chrípke vrátane horúčok, kašľa, dýchavičnosti, podráždeného hrdla a nádchy.

Vírus sa pôvodne pravdepodobne vyskytoval u netopierov, avšak vedci predpokladajú, že pri prechode na človeka mohol svoju úlohu zohrať prechodný hostiteľ, za ktorého jedna štúdia označila hady.

Doteraz si vyžiadal najmenej 26 obetí na životoch a 830 ľudí sa ním nakazilo.