Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína po prvý raz nenahlásila žiadny nový prípad nákazy

Čínsky prezident Si Ťin-pching má na tvári rúško a nechal si zmerať teplotu, keď prišiel do nemocnice vo Wun-chane navštíviť zdravotníkov a pacientov postihnutých smrtiacim koronavírusom 10. februára 2020. Foto: TASR/AP

Oficiálny počet obetí ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom, dosiahol v Číne 4634 a počet nakazených 82.971.

Peking 23. mája (TASR) - Čína v sobotu nenahlásila žiadny nový prípad nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2. A to po prvý raz od januára, keď začala zverejňovať tieto údaje, informovala agentúra AFP.

Oficiálny počet obetí ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom, dosiahol v Číne 4634 a počet nakazených 82.971. Koronavírus sa rozšíril do sveta zo stredočínskeho mesta Wu-chan a vyžiadal si vyše 335.000 obetí, poznamenala AFP.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok na virtuálnej konferencii zástupcov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) povedal, že Čína podporí "komplexné vyhodnotenie" odpovede na koronavírusovú pandémiu po tom, čo sa situácia dostane "pod kontrolu". Vyhlásil, že Čína mala vždy "otvorený, transparentný a zodpovedný prístup" a informácie o koronavíruse zdieľala včas.

Na medzinárodné vyšetrovanie pôvodu pandémie a reakcie na ňu vyzývajú najmä Spojené štáty a Austrália. Ďalšie krajiny vrátane Británie, Francúzska a Nemecka žiadali od Číny transparentnejší postup v súvislosti s pandémiou. Čína doteraz žiadosti o vyšetrovanie odmietala a obviňovala USA, že záležitosť politizujú.