Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína po raketovom útoku v Poľsku vyzvala na zachovanie pokoja

Policajti kontrolujú vodičom doklady na kontrolnom stanovišti neďaleko areálu bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Przewodów na východe Poľska v stredu 16. novembra 2022, kde dopadla v utorok podľa poľskej vlády raketa ruskej výroby. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že vyšetrovatelia ešte nevedia s istotou povedať, kto ju vystrelil, ani kde bola vyrobená.

Peking 16. novembra (TASR) - Čína v stredu vyzvala na zachovanie pokoja v súvislosti s incidentom, pri ktorom v utorok zasiahla raketa poľnohospodársky objekt v poľskej obci Przewodów, približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"V súčasnej situácii by všetky príslušné strany mali zostať pokojné a zdržanlivé, aby sa vyhli eskalácii situácie," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Raketa zasiahla poľnohospodársky objekt v Przewodówe v utorok o 15.40 h. Pri jej dopade zahynuli podľa poľského ministerstva zahraničných vecí dvaja ľudia, spresňuje agentúra DPA.

Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že vyšetrovatelia ešte nevedia s istotou povedať, kto ju vystrelil, ani kde bola vyrobená. Podľa zdrojov DPA americký prezident Joe Biden na stredajšom stretnutí so svetovými lídrami hovoril o náznakoch, že na poľské územie dopadla protivzdušná strela z Ukrajiny.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v súvislosti s týmto incidentom zvolal v stredu mimoriadne stretnutie s veľvyslancami členských štátov NATO.

Podľa viacerých svetových agentúr o zvolanie schôdzky požiadalo Poľsko na základe článku 4 Severoatlantickej zmluvy. Na základe tohto článku môže ktorákoľvek krajina NATO požiadať všetkých členov Aliancie o konzultácie, ak vidí vznikajúcu hrozbu pre seba alebo ktoréhokoľvek iného člena aliancie.

Peking naďalej odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu, hoci už viackrát vyzval na ukončenie bojov.