Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína podala obe dávky vakcíny vyše miliarde obyvateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa denníka The New York Times je to dôležitý míľnik pre túto najľudnatejšiu krajinu sveta, ktorý ju približuje k cieľu 80-percentnej zaočkovanosti obyvateľstva do konca tohto roka.

Peking 16. septembra (TASR) - Čína plne zaočkovala viac než jednu miliardu ľudí, teda 71 percent svojej populácie, uviedli vo štvrtok čínske zdravotnícke úrady.

"K 15. septembru sa po celej krajine podalo 2.16 miliardy dávok vakcíny," povedal na tlačovej konferencii v Pekingu hovorca čínskej Národnej zdravotníckej komisie Lej Čeng-lung, ktorého citovala agentúra AFP.

Podľa denníka The New York Times (NYT) je to dôležitý míľnik pre túto najľudnatejšiu krajinu sveta, ktorý ju približuje k cieľu 80-percentnej zaočkovanosti obyvateľstva do konca tohto roka.

V Číne bolo zaočkovaných viac než 200 miliónov ľudí vo veku 60 a viac rokov a vakcínu dostalo aj zhruba 95 miliónov detí a mladistvých vo veku 12 až 17 rokov, spresnil Lej Čeng-lung. "Celkový počet podaných dávok a ľudí, ktorí ich dostali, je najvyšší na svete," dodal.

Čína, ktorú znepokojilo šírenie vysoko nákazlivého koronavírusového variantu delta, v poslednom období rozšírila a zjednodušila prístup k vakcínam. Očkovacie tímy začali chodiť po domoch a na verejných priestranstvách boli rozmiestnené "očkovacie autobusy". V niektorých vidieckych oblastiach zdravotné sestry očkujú roľníkov priamo pri práci na poli, uvádza NYT.

Čína už v auguste eliminovala niekoľko ohnísk šírenia variantu delta a momentálne zápasí s nárastom počtu nakazených v južnej provincii Fu-ťien, kde zaznamenali už viac než 200 nových infekcií.