Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína podnikla test novej antibalistickej strely

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Peking podľa Reuters zintenzívňuje výskum všetkých druhov striel. Testuje napríklad rakety schopné zničiť satelity na obežnej dráhe Zeme, ale aj pokročilé balistické strely s jadrovými hlavicami.

Peking 20. júna (TASR) - Čína v nedeľu večer úspešne vykonala test antibalistickej strely, ktorý bol súčasťou pokračujúceho vojenského úsilia o posilnenie obranných schopností krajiny. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Čína vykonala pozemný test zachytenia rakiet, ktorý "dosiahol svoj očakávaný účel", uviedol tamojší silový rezort s tým, že skúška nebola namierená voči žiadnej konkrétnej krajine. Ďalšie podrobnosti ministerstvo neposkytlo.

Čínsky expert na bezpečnostnú politiku a jadrové zbrane Tchung Čao pre americkú televíznu stanicu CNN uviedol, že na základe rozlohy uzavretého vzdušného priestoru mohol Peking testovať antibalistický systém typu HQ-19, ktorý je podobný systému THAAD americkej výroby. Ide o protilietadlový raketový komplet slúžiaci predovšetkým na obranu proti balistickým raketám krátkeho a stredného doletu. Čína spoločne s Ruskom opakovane vyjadrila nesúhlas s rozmiestnením systému THAAD v Južnej Kórei.

Peking podľa Reuters zintenzívňuje výskum všetkých druhov striel. Testuje napríklad rakety schopné zničiť satelity na obežnej dráhe Zeme, ale aj pokročilé balistické strely s jadrovými hlavicami. Ide o súčasť ambiciózneho programu, na ktorú osobný osobne dohliada prezident Si Ťin-pching. Štátne médiá uviedli, že Čína vykonáva testy protiraketového systému minimálne od roku 2010. Peking tvrdí, že takáto technológia je potrebná pre národnú obranu a bezpečnosť.