Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čínska polícia zadržala deväť ľudí podozrivých v kauze zrútenia budovy

Záchranár pracuje so svojím záchranárskym psom v troskách zrútenej obytnej budovy v meste Čchang-ša v provincii Chu-nan, v centrálnej Číne 30. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Medzi zadržanými je majiteľ budovy, traja ľudia zodpovední za projekt a jeho realizáciu a ďalších päť osôb.

Peking 1. mája (TASR) - Čínska polícia zatkla deväť ľudí, ktorí sú podozriví v súvislosti so zrútením výškovej budovy v meste Čchang-ša v provincii Chu-nan. K zrúteniu objektu došlo v piatok, pričom pod jeho troskami uviazli desiatky ľudí, informovala v nedeľu agentúra AP.

Medzi zadržanými je majiteľ budovy, traja ľudia zodpovední za projekt a jeho realizáciu a ďalších päť osôb, ktoré sú podozrivé, že nesprávne vyhodnotili bezpečnosť penziónu na štvrtom až šiestom poschodí budovy.

Do soboty, keď od zrútenia budovy uplynulo viac než 24 hodín, bolo spod ruín zachránených päť ľudí. Predpokladá sa, že v sutinách zostáva uväznených asi 20 osôb a ďalších 39 ich je nezvestných.

Podľa agentúry Sinchua mala budova osem poschodí. Nachádzala sa v nej reštaurácia na druhom a kaviarne na treťom poschodí. Na dvoch najvyšších poschodiach boli údajne byty.

V súvislosti s tragédiou sa objavili tvrdenia, že nájomníci urobili v budove stavebné úpravy rôzneho rozsahu, čo mohlo narušiť stabilitu objektu.
Záchranári pracujú zo žeriavu nad zrútenou obytnou budovou v meste Čchang-ša v provincii Chu-nan, v centrálnej Číne 30. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Samotná príčina zrútenia budovy je predmetom vyšetrovania. Agentúra AP s odvolaním sa na políciu informovala, že spoločnosť Hunan Xiangda Engineering Testing Co. vydala 13. apríla správu o stave budovy, ktorá nezodpovedala skutočnosti.

Aj preto sú medzi zatknutými i právny zástupca spoločnosti a štyria technici podozriví z poskytnutia sfalšovaného hodnotenia objektu.

Vzhľadom na nárast počtu prípadov, keď sa v Číne zrútili svojpomocne postavené alebo upravené budovy, čínsky prezident Si Ťin-pching v sobotu vyzval skontrolovať takéto stavby, odhaliť skryté chyby a opraviť ich, aby sa predišlo ďalším tragédiám.

Príčinou nešťastí tohto druhu býva nedostatočné dodržiavanie bezpečnostných noriem vrátane nezákonného pridávania ďalších poschodí a nepoužívania výstužných železných tyčí.