Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čína ponúka KĽDR pomoc v boji proti novému koronavírusu

Čínsky prezident Si Ťin-pching má na tvári rúško a nechal si zmerať teplotu, keď prišiel do nemocnice vo Wun-chane navštíviť zdravotníkov a pacientov postihnutých smrtiacim koronavírusom 10. februára 2020, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Experti varujú, že KĽDR je vzhľadom na svoj slabý systém zdravotnej starostlivosti mimoriadne zraniteľná voči vírusu.

Peking 9. mája (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching adresoval severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi list, v ktorom Kimovmu režimu ponúka pomoc v boji proti novému koronavírusu. S odvolaním sa na správu čínskej štátnej agentúry Sinchua o tom v sobotu informovala televízia CNN.

V liste prezident Si vyjadril "obavy z prevencie a kontroly epidemickej situácie a zdravia občanov v Severnej Kórei".

"Čína je ochotná posilniť protiepidemickú spoluprácu s KĽDR a poskytovať jej podporu v rámci svojich možností a podľa potrieb KĽDR. Veríme, že spoločným úsilím Číny, KĽDR a medzinárodného spoločenstva dosiahneme v boji proti epidémii konečné víťazstvo," píše sa v liste.

Podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA Severná Kórea v týchto dňoch zintenzívňuje svoju reakciu na "rozsiahlu vírusovú infekciu vykonávaním protiepidemických aktivít s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu".

Ministerstvo zdravotníctva sa podľa agentúry KCNA pokúša vyvinúť vakcínu a pripravuje materiály potrebné na núdzovú protiepidemickú činnosť. Okrem toho vznikol špeciálny výbor, ktorý zintenzívňuje kontrolu a pokyny spojené s vyhlásením karantény a obmedzení voľného pohybu. V záujme tohto výboru je tiež sledovanie vývoja nákazy COVID-19.

Severokórejské úrady doteraz neoznámili Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) ani jeden prípad ochorenia COVID-19. Vzhľadom na politickú situáciu v krajine však existujú obavy, že informácie severokórejských úradov o priebehu pandémie sú zavádzajúce. Experti varujú, že KĽDR je vzhľadom na svoj slabý systém zdravotnej starostlivosti mimoriadne zraniteľná voči vírusu.