Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína poprela, že koronavírus sa začal šíriť z wuchanského laboratória

Na snímke kancelárska budova zmenená na dočasnú nemocnicu v meste Suej-fen-che v čínskej provincii Chej-lung-ťiang 10. apríla 2020. Rusko sa po tom, ako bolo z neho do Číny zavlečených už 409 prípadov ochorenia COVID-19, stalo pre Peking najväčším zahraničným zdrojom nákazy. Čínski občania, ktorí sa v Rusku momentálne nachádzajú, by sa preto podľa čínskeho denníka Global Times nemali vracať späť do vlasti. V čínskej provincii Chej-lung-ťiang, ktorá sa nachádza na hraniciach s Ruskom, bolo v pondelok 13. apríla 2020 potvrdených 79 prípadov zavlečenia ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový typ koronavírusu. Vo všetkých prípadoch išlo o občanov Číny, ktorí do provincie pricestovali z Ruska. Foto: TASR/AP

Čína takisto odmieta tvrdenie, že o výskyte koronavírusu v meste Wu-chan informovala neskoro a zámerne poskytovala nesprávne údaje o počte prípadov.

Peking 16. apríla (TASR) – Čína popiera obvinenia, že pandémia koronavírusu by mohla mať pôvod v laboratóriu neďaleko čínskeho mesta Wu-chan, kde boli uskladnené vzorky s nákazou.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien sa vo štvrtok na pravidelnom každodennom brífingu odvolal pred novinármi na vyjadrenia šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie a ďalších zdravotníckych expertov, podľa ktorých neexistujú dôkazy, že sa nákaza začala šíriť z uvedeného laboratória, a tieto tvrdenia "nemajú vedecký základ".

Záležitosť si podľa Čaových slov vyžaduje profesionálne posúdenie od vedcov a expertov z oblasti zdravotníctva. Píše o tom agentúra AP.

Čína takisto odmieta tvrdenie, že o výskyte koronavírusu v meste Wu-chan informovala neskoro a zámerne poskytovala nesprávne údaje o počte prípadov.

Americký prezident Donald Trump v stredu povedal, že jeho vláda sa snaží určiť, či sa koronavírus začal šíriť z laboratória vo Wu-chane, približuje agentúra Reuters. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo konštatoval, že Peking by mal povedať pravdu.

Prvé prípady nákazy koronavírusom zaznamenali vo Wu-chane koncom decembra 2019. Odtiaľ sa postupne rozšíril do takmer celého sveta. V súčasnosti sú viac ako dva milióny ľudí nakazené ochorením COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje. Viac ako 135 000 osôb na následky ochorenia už zomrelo.