Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Čína posilnila bezpečnosť na tibetských hraniciach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Daný krok poskytuje právny základ na boj proti potenciálnym teroristickým aktivitám, ktoré súvisia s ďalším otváraním sa Tibetu, napísal čínsky štátny denník Global Times.

Peking 3. januára (TASR) - Čína posilnila bezpečnostné opatrenia v oblastiach hraničiacich s historickým územím Tibetu v rámci boja proti teroristickým hrozbám a "separatizmu".

Daný krok "poskytuje právny základ na boj proti potenciálnym teroristickým aktivitám, ktoré súvisia s ďalším otváraním sa Tibetu", napísal dnes čínsky štátny denník Global Times (Chuan-čchiou š'-pao).

Peking vníma tibetského duchovného vodcu dalajlámu žijúceho v exile ako nebezpečného separatistu. Tento držiteľ Nobelovej ceny mieru, ktorý v roku 1959 utiekol do Indie po neúspešnom povstaní Tibeťanov proti čínskym vládnym silám, však tvrdí, že požaduje iba skutočnú autonómiu pre svoju vlasť.

Podľa ľudskoprávnych organizácií Čína potláča náboženské a kultúrne tradície Tibetu, čo však Peking odmieta, pričom vyhlasuje, že čínska armáda v roku 1950 tento región nenásilne oslobodila.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyhlásil: "Na to, aby sme mohli vládnuť národu, musíme mať kontrolu nad našimi štátnymi hranicami. A na to, aby sme mohli ovládať naše štátne hranice, musíme najprv stabilizovať Tibet."