Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čína považuje francúzsku rezolúciu o Ujguroch za hrubý zásah

Niekoľko stoviek demonštrantov protestovalo v piatok pred čínskou ambasádou s požiadavkou o ukončenie údajného masového zadržiavania Ujgurov v prevýchovných táboroch v Číne, foto z archívi. Foto: TASR/AP

Podľa odhadov expertov OSN sa v uplynulých rokoch ocitlo v čínskych pracovných táboroch vyše milióna Ujgurov a príslušníkov iných moslimských menšín.

Peking 21. januára (TASR) - Čína sa v piatok ohradila proti hrubému zasahovaniu do svojich vnútorných záležitostí, ktorého sa vo štvrtok dopustil francúzsky parlament, keď prijal rezolúciu uznávajúcu násilie páchané Čínskou ľudovou republikou (ČĽR) proti Ujgurom za zločiny proti ľudskosti a genocídu.

Informoval o tom francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťiena.

Le Monde pripomenul, že čínske veľvyslanectvo v Paríži už vo štvrtok označilo túto rezolúciu za nezmyselný dokument, ktorý Čínu ohovára. Vyjadrilo tiež obavy, že "predmetné uznesenie poškodí čínsko-francúzske vzťahy, ako aj dôveryhodnosť a obraz Francúzska v očiach Číňanov," uviedol hovorca veľvyslanectva v písomnom stanovisku.

Francúzsky denník vo svojom článku konštatuje, že tieto reakcie Číny sú pomerne mierne. "Je to preto, že (Čína) zisťuje, že Európska únia je voči nej čoraz nepriateľskejšia, že sa čoraz ostrejšie vyjadruje k otázke Ujgurskej autonómnej oblasti (AO) Sin-ťiang, ale aj Taiwanu," píše sa v článku. Jeho autor konštatuje, že Francúzsko v tomto kontexte patrí k jedným z najumiernenejších krajín. Jeho prezident Emmanuel Macron, podobne ako bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová a zdá sa, že i jej nástupca Olaf Scholz "sa uspokoja s dostatočne umiernenou kritikou, len aby neprerušili dialóg s Pekingom".

Príslušníci ujgurskej národnostnej menšiny v Číne protestujú proti politike Číny, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Podobnú rezolúciu prijali ešte vlani v Británii, Holandsku či Kanade. Vláda USA označila zaobchádzanie s Ujgurmi za genocídu ešte počas vládnutia prezidenta Donalda Trumpa.

Viaceré krajiny už oznámili diplomatický bojkot zimných olympijských hier v Pekingu, ktoré sa začnú 4. februára.

Ujguri sú turkické (turkotatárske) etnikum a väčšina z nich vyznáva islam. V Ujgurskej AO Sin-ťiang na severozápade ČĽR tvoria väčšinu obyvateľstva. Spomínaný región je bohatým na nerastné suroviny a ťažbu a dôležitým pre poľnohospodársku produkciu – najmä pestovanie bavlny. Je aj priemyselným centrom.

Podľa odhadov expertov OSN sa v uplynulých rokoch ocitlo v čínskych pracovných táboroch vyše milióna Ujgurov a príslušníkov iných moslimských menšín v rámci vládnej kampane na asimiláciu etnických menšín v Číne. Peking všetky tieto obvinenia dlhodobo odmieta.