Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Čína pozastavila vydávanie krátkodobých víz aj pre Japoncov

Cestujúci zo Šanghaja sa pri príchode na letisko Narita neďaleko Tokia 8. januára 2023 zoradia, aby absolvovali test na antigén COVID-19 s vyššou citlivosťou. Foto: TASR/AP

Niekoľko krajín vrátane Južnej Kórey a Japonska - ale tiež v Európe - zaviedlo pre cestujúcich z Číny povinnosť predložiť pred odletom z krajiny negatívny test na ochorenie COVID-19.

Peking 10. januára (TASR) - Peking od utorka zastavil vydávanie krátkodobých víz pre Juhokórejčanov a Japoncov. Reaguje tým na osobitné cestovné podmienky pre návštevníkov z Číny, ktoré Soul a Tokio zaviedli pre obavy zo šírenia koronavírusu.

Informácie priniesli čínske štátne médiá a následne tlačová agentúra DPA či portál britskej stanice BBC.

Podľa čínskeho veľvyslanectva v Soule vydávanie víz pre Juhokórejčanov z dôvodov ako podnikanie a turizmus, bude pozastavené dovtedy, kým nebudú zrušené "diskriminačné" obmedzenia vstupu proti Číne. Japonské médiá informovali, že Čína zaviedla podobné opatrenia aj pre Japonsko. Japonsko povoľuje vstup čínskym návštevníkom, ak predložia negatívny test na covid.

Niekoľko krajín vrátane Južnej Kórey a Japonska - ale tiež v Európe - zaviedlo pre cestujúcich z Číny povinnosť predložiť pred odletom z krajiny negatívny test na ochorenie COVID-19. Obávajú sa, že z Číny sa môžu začať šíriť nové varianty koronavírusu.

Peking prestal uplatňovať politiku nulovej tolerancie voči covidu 7. decembra, po takmer troch rokoch lockdownov, hromadného testovania a povinnej karantény.

Odvtedy rýchlo pribúdajú prípady nákazy a úmrtí. Nemocnice sú preplnené a krematóriá fungujú na plný výkon. Podľa odhadov zrejme na covid zomreli desaťtisíce ľudí, Peking však prestal zverejňovať počty nakazených aj úmrtí.