Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS sa šíri po svete, štáty reagujú

Nebezpečný koronavírus šarapatí vo svete. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda zvažuje evakuáciu svojich občanov zo stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy novým koronavírusom.

Čínska metropola Peking potvrdila prvé úmrtie na ochorenie spôsobené novým koronavírusom, ktorý si v Číne celkovo vyžiadal už najmenej 81 obetí na životoch a viac ako 2700 osôb vo viacerých krajinách sa ním nakazilo. Informovala o tom agentúra AFP.

Nový koronavírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS dostal označenie 2019-nCoV. Doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc sa prenáša z človeka na človeka. Prvýkrát ho zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan, ktoré Čína medzičasom - rovnako ako viacero ďalších oblastí - prakticky izolovala od okolitého sveta.

Prípady ochorení hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok aj vo Francúzsku. V sobotu prvého pacienta potvrdili aj v Kanade.

Nový koronavírus, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Dva nové prípady podozrenia na nákazu novým koronavírusom sa objavili v Rakúsku


Dva nové prípady podozrenia na nákazu novým koronavírusom, ktorý sa rozšíril z Číny, sa objavili v Rakúsku. Dvaja rakúski občania - jeden muž a jedna žena - prišli nezávisle od seba do dvoch viedenských nemocníc s príznakmi typickými pre tento vírus, akými sú kašeľ a horúčka. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na združenie viedenských nemocníc (KAV).

Príznaky vírusu sa u oboch Rakúšanov objavili po tom, ako sa vrátili z Číny. To, či boli aj v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy, nebolo bezprostredne známe. Hospitalizovaní sú na izolačke v Nemocnici Františka Jozefa vo Viedni.

Ako uviedla KAV, obaja pacienti sú vo všeobecnosti v dobrom zdravotnom stave a nie sú ťažko chorí.

V nedeľu bolo v Rakúsku vyvrátené podozrenie na nákazu novým koronavírusom v súvislosti s čínskou letuškou, ktorú v sobotu večer hospitalizovali s príznakmi chrípkového ochorenia. Druhý podozrivý prípad bol vyvrátený po výsledkoch testov v pondelok. Išlo o Rakúšanku, ktorá bola v Číne na dovolenke a v nedeľu ju hospitalizovali pre podozrenia z tohto vírusu.

V Kroměříži hospitalizovali muža s podozrením na koronavírus


Nemocnica v Kroměříži prijala pacienta s podozrením na koronavírus. Nedávno sa vrátil z Číny, informovala v pondelok Česká televízia.

Zdravotníci muža transportovali z Kroměříža na špecializované oddelenie do nemocnice v Uherskom Hradišti. Odbery potom odošlú do laboratória.

Spravodajský server Novinky.cz tiež uviedol, že na infekčné oddelenie pražskej Nemocnice na Bulovke v pondelok previezli vietnamského turistu.

Ten podľa dostupných informácií nebol v Číne ani v žiadnom mieste s rozšírenou nákazou koronavírusom. Nevykazuje ani žiadne symptómy nákazy.

Nemocnica na Bulovke v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu uviedla, že pre prípadných pacientov má vyčlenené dve nemocničné izby. Počty lôžok v izolácii by v prípade potreby mohla navyšovať.

Turisti majú na tvári ochranné rúška počas návštevy Karlovho mosta v Prahe v pondelok 27. januára 2020. Český premiér Andrej Babiš v pondelok po rokovaní bezpečnostnej rady štátu vyhlásil, že v súvislosti so šírením nového koronavírusu by chcel lepšie opatrenia na letiskách.
Foto: TASR/AP


Malajzia zakázala návštevníkom z čínskeho Chu-peju vstup na svoje územie


Vstup na svoje územie zakázala Malajzia v pondelok návštevníkom z čínskej provincie Chu-pej, v ktorej sa nachádza mesto Wu-chan - považované za epicentrum nákazy novým smrtiacim koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

Ako uviedla kancelária malajzijského premiéra Mahathira Mohamada, úrady prestanú osobám z predmetného regiónu udeľovať víza. "Vláda sa rozhodla pozastaviť dočasne všetky imigračné konania, ktoré sa týkajú občanov Číny z mesta Wu-chan, ako aj provincie Chu-pej," uviedla kancelária vo svojom vyhlásení.

Malajzia zatiaľ potvrdila štyri prípady nákazy novým koronavírusom. Nakazené osoby, pôvodom z Wu-chanu, prišli do krajiny na dovolenku cez Singapur. Všetci pacienti, vrátane dvoch detí, sú v stabilizovanom stave.

Malajziu navštívilo vlani 2,94 milióna návštevníkov z Číny, pričom krajina si dala za cieľ zvýšiť tento počet na 3,48 milióna.

Petícia zverejnená na stránke change.org s výzvou pre malajzijskú vládu, aby zakázala do krajiny vstup všetkým občanom Číny, medzitým vyzbierala 383.000 z cieľových 500.000 podpisov.

Belgicko je pripravené na koronavírus; stiahne svojich občanov zo strednej Číny


Vzhľadom na rastúce obavy zo šírenia epidémie koronavírusu v Číne sa belgické ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo repatriovať Belgičanov nachádzajúcich sa v uzavretej zóne v oblasti Wu-chanu považovanej za epicentrum nákazy. Informovala o tom v pondelok belgická televízna stanica RTBF.

"Niektorí naši štátni príslušníci žijúci v tejto oblasti vyjadrili želanie, aby sa mohli vrátiť do vlasti. Po ich príchode do Belgicka ministerstvo zdravotníctva prijme potrebné opatrenia," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva s odkazom na uvalenie karantény pre Belgičanov, ktorých sa podarí priviezť domov.

Zamestnanec letiska používa infračervený teplomer pri kontrole cestujúcich na medzinárodnom letisku v čínskom meste Wu-chan v utorok 21. januára 2020.
Foto: TASR/AP


RTBF upozornila, že ešte nepadlo rozhodnutie, či si Belgicko prenajme vlastné lietadlo alebo či sa pridá k ďalším európskym krajinám, ktoré sa rovnako snažia o repatriácie svojich občanov zo strednej Číny.

V súčasnosti je mimo územia Číny potvrdených 29 prípadov koronavírusu v desiatich rôznych krajinách. V Belgicku do pondelka do obeda neboli potvrdené žiadne prípady. Belgicko je však na epidémiu pripravené, vyhlásila v nedeľu večer federálna ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková. V rozhovore pre televíznu stanicu VTM uviedla, že jej rezort prijal všetky preventívne opatrenia na boj proti novému typu koronavírusu. Spresnila, že po potvrdení troch prípadov vo Francúzsku a podozrenie na výskyt choroby v Berlíne nevidí dôvod, aby vírus obišiel Belgicko.

"Naše zdravotnícke orgány sú veľmi ostražité. Máme dobré laboratóriá, referenčné nemocnice, protokoly v prípade podozrenia, informovali sme všetkých lekárov a nemocnice o postupoch, ktoré sa majú dodržiavať, prijali sme všetky preventívne opatrenia," opísala situáciu ministerka.

Šírenie epidémie ovplyvnilo aj študentský výmenný program Leuvenskej univerzity. Študenti, ktorí mali v priebehu tohto semestra vycestovať v rámci výmenného programu do Číny, budú presmerovaní do ďalších krajín, uviedla tlačová agentúra Belga. Hoci vysokoškoláci nemali ísť do oblastí blízko k prepuknutiu epidémie, vedenie univerzity sa rozhodlo v prospech ich bezpečnosti.

Nemecko zvažuje evakuáciu svojich občanov z epicentra nákazy novým vírusom


Nemecká vláda zvažuje evakuáciu svojich občanov zo stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy novým koronavírusom. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa o tom informovala agentúra AFP.

"Zvažujeme možnosť evakuácie všetkých nemeckých občanov, ktorí o to budú mať záujem," uviedol Maas na tlačovej konferencii s tým, že Peking vyslal do Wu-chanu tím špecialistov, aby poskytli podporu Nemcom, ktorí sa tam momentálne nachádzajú. Tých je podľa slov šéfa nemeckej diplomacie "dvojciferný počet".

Pracovníci letiska striekajú dezinfekčný roztok v príletovej hale, v ktorej sa vyskutuje väčšie množstvo cestujúcich na medzinárodnom letisku v juhokórejskom meste Inčchon.
Foto: TASR/AP


Berlín zároveň svojich občanov vyzval, aby sa v súvislosti so smrtiacim vírusom vystríhali "zbytočných ciest" do Číny. "Cestovatelia by mali zvážiť odloženie, prípadne zrušenie akýchkoľvek zbytočných ciest do Číny," zdôraznil Maas.

Budapešť eviduje Maďarov v izolovanej oblasti mesta Wu-chan

Koronavírus sa šíri z Čína po svete. Štáty zvolávajú krízové štáby, riešia bezpečnostné opatrenia.



Budapešť eviduje Maďarov v izolovanej oblasti mesta Wu-chan


Maďarský rezort diplomacie zatiaľ nemá informácie o nákaze občanov Maďarska koronavírusom, ale na základe dobrovoľnej registrácie eviduje pobyt šiestich Maďarov v uzatvorenej čínskej provincii. Povedal to v pondelok pre komerčnú spravodajskú rozhlasovú stanicu InfoRádió hovorca ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer.

"Piati sú v meste Wu-chan, z nich štyria pracujú na rôznych pozíciách pri znovuotvorení jednej fabriky. Ich zmluva trvá do začiatku februára a nechcú sa skôr vrátiť do vlasti," konštatoval Menczer.

Piaty Maďar by podľa jeho slov chcel opustiť mesto i provinciu, avšak zostáva v Číne, pričom šiesty avizoval snahu z Činy odísť. V tom mu podľa hovorcu pomôže veľvyslanectvo Maďarska v Pekingu.

S uvedenými občanmi Maďarska v Číne rezort diplomacie udržiava priebežne kontakt, zdôraznil Menczer a dodal, že všetci šiesti sú zdraví a nepodľahli panike.



Babiš chce v súvislosti s koronavírusom lepšie opatrenia na letiskách


Český premiér Andrej Babiš v pondelok po rokovaní bezpečnostnej rady štátu vyhlásil, že v súvislosti so šírením nového koronavírusu by chcel lepšie opatrenia na letiskách. Informoval o tom spravodajský server Novinky cz.

"(Pasová kontrola) by sa pasažierov mala pýtať, či nie sú z danej (rizikovej) oblasti. Bolo by, samozrejme, možné kontrolovať všetkých pasažierov z Číny," uviedol Babiš s tým, že hygiena jeho názor zatiaľ nezdieľa. Babiš by si podľa svojich slov predstavoval zavedenie podobných opatrení ako pred rokmi v prípade vtáčej chrípky.

Na možných pacientov s podozrením na nakazenie novým koronavírusom sa podľa spravodajského servera pripravuje aj pražská Nemocnica na Bulovke.

"Potenciálni pacienti s potvrdenou nákazou koronavírusom podliehajú respiračnému izolačnému režimu. Boli by umiestnení na samostatné izby, na ktoré by mal prístup len ošetrujúci personál vybavený špeciálnymi pomôckami - plášťom, rukavicami, respiračnou maskou, čiapkou a (ochrannými) okuliarmi," uviedla Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčných, parazitárnych a tropických chorôb Nemocnice na Bulovke.

Čína pre nový vírus predĺžila novoročné voľno


O tri dni predĺžila čínska vláda týždňové voľno pri príležitosti osláv lunárneho nového roka po tom, čo sa v pondelok počet obetí nového koronavírusu v krajine zvýšil na 81. Číňania tak nepôjdu do práce a do škôl až do 2. februára. Informovala o tom agentúra Reuters.

V úsilí zabrániť ďalšiemu šíreniu smrteľnej nákazy zostali zatvorené aj viaceré veľké podniky, alebo ich zamestnanci dostali nariadenie pracovať z domu.

Bágrovanie základov pre nemocnicu, kde sa má liečiť nový nebezpečný koronavírus. Wuahn, centrálna Čína, 24. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Epicentrum nákazy, mesto Wu-chan, navštívil čínsky premiér Li Kche-čchiang. Stal sa tak prvým vysokopostaveným štátnym predstaviteľom, ktorý od vypuknutia epidémie prišiel do tohto stredočínskeho mesta.

Premiér oblečený v modrom ochrannom odeve a maske kontroloval snahy o zamedzenie ďalšieho šírenia vírusu a rozprával sa aj s pacientmi a zdravotníkmi, uviedla vláda.

Počas osláv čínskeho nového roku, ktoré sa začali minulú sobotu, zvyčajne milióny obyvateľov cestujú do svojich rodných miest - pre obavy zo šírenia vírusu však mnohí museli svoje plány zrušiť.

Doterajšia bilancia ľudí nakazených novým koronavírusom v Číne predstavuje 2744 prípadov - ide o 30-percentný nárast. Približne polovica z nich sa objavila v provincii Chu-pej, ktorého hlavným mestom je práve Wu-chan.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Čínska vláda zvýšila financie na boj proti šíreniu nového koronavírusu


Čínske ministerstvo financií a Národná komisia pre zdravie v pondelok oznámili, že zvýšili objem prostriedkov na boj proti šíreniu nového koronavírusu z doterajších 60,33 miliardy jüanov (7,88 miliardy eur) na takmer 9 miliárd USD (8,15 miliardy eur).

Počet obetí vírusu dosiahol v pondelok 81 osôb. Vláda predĺžila voľno počas osláv nového lunárneho roka. A ďalšie veľké podniky zatvorili svoje prevádzky, alebo povedali zamestnancom, aby pracovali z domu v snahe obmedziť šírenie vírusu.

Ázijské akcie v pondelok klesli, pričom hodnota japonského indexu Nikkei sa znížila v priemere o 2 %, čo je jeho najväčší jednodňový pokles za päť mesiacov. Dôvodom sú čoraz väčšie obavy investorov z vývoja v Ázii. A zároveň vzrástol dopyt po tzv. bezpečných aktívach, ako sú japonský jen a pokladničné poukážky.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Číne stúpol o 30 % na 2744, pričom približne polovica z nich je z provincie Chu-pej, ktorej hlavným mestom je Wu-chan. Niektorí odborníci sa však domnievajú, že počet infikovaných ľudí je oveľa vyšší.

Hongkong, v ktorom bolo potvrdených osem prípadov nákazy vírusom, zakázal vstup na svoje územie ľuďom, ktorí navštívili provinciu Chu-pej v predchádzajúcich 14 dňoch. Zákaz sa nevzťahoval na obyvateľov Hongkongu.

Zdravotníci merajú cestujúcim telesnú teplotu, ktorí pricestovali v čínskeho mesta Wu-chan, na letisku v Pekingu 22. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Neďaleké centrum hazardných hier Macau, ktoré zaznamenalo minimálne jeden prípad vírusu, zaviedlo podobný zákaz pre ľudí prichádzajúcich z Chu-pej, kým sa neukáže, že nie sú nakazení.

Čínska vláda predĺžila týždenné oslavy nového lunárneho roka o tri dni do 2. februára, aby spomalila šírenie vírusu.

Oslavy nového lunárneho roka v Číne sú spravidla obdobím hromadného cestovania, keď sa milióny ľudí presúvajú k svojim rodinám, ale tento rok museli mnohí z nich zrušiť svoje cestovné plány.

Čínsky vírus zasiahol akciové trhy vo svete


Akcie na svetových trhoch klesli v pondelok na dvojtýždňové minimá, pod čo sa podpísali rastúce obavy z dôsledkov šíriaceho sa nového koronavírusu na ekonomiku. Naopak, zvýšil sa dopyt po aktívach považovaných za takzvaný bezpečný prístav ako zlato, americké dlhopisy či japonský jen.

Počet obetí vírusu vzrástol v Číne na 81 a vírus sa už rozšíril do viac než desiatich krajín vrátane Japonska, Francúzska a USA. Situácia sa odrazila na vývoji akcií viacerých sektorov, ktoré sú citlivé na vývoj čínskej ekonomiky. Nadol smerovali akcie v oblasti dopravy, cestovného ruchu, luxusného tovaru či ťažby nerastných surovín.

Index MSCI All-Country World, ktorý zahrnuje významné tituly v 47 krajinách sveta, klesol na najnižšiu úroveň od 13. januára, uviedla agentúra Reuters. Pokles zaznamenali ázijské akciové trhy a aj akcie na európskych trhoch otvorili pondelkové obchodovanie poklesom.

Paneurópsky index STOXX 600 klesol o 1,7 %. V rámci sektorov najvýraznejší pokles zaznamenali akcie ťažobných spoločností, až o 3,1 %, keďže Čína patrí ku kľúčovým dovozcom nerastných surovín. V rámci tohto sektora zaznamenali najvýraznejší pokles akcie koncernu Anglo American, o 4,7 %.

Klesol hlavný index londýnskej burzy FTSE 100, ako aj nemeckej burzy DAX. Výrazný pokles zaznamenali akcie leteckých spoločností po tom, ako sa skomplikovalo cestovanie do a z Číny. Medzi leteckými spoločnosťami výrazne klesli podľa Financial Times akcie IAG, vlastníka britskej spoločnosti British Airways a španielskej Iberie, ešte horšie na tom však boli akcie britskej módnej značky Burberry. Pre jej vysokú previazanosť s čínskym trhom zaznamenali pokles o 5,5 %, čo bola jedna z najvýraznejších redukcií v rámci európskych trhov.

V Ázii hlavný index japonskej burzy Nikkei 225 klesol o 2 %, čo bol najvýraznejší denný pokles za posledných päť mesiacov. Viaceré ázijské trhy boli pre oslavy lunárneho Nového roka zatvorené.

Cestujúca, ktorá stojí pred železničnou stanicou v Pekingu, má na tvári ochranné rúško v piatok 17. januára 2020. Už druhá obeť podľahla v Číne záhadnému novému vírusu, ktorým sa nakazili desiatky ľudí a ktorý zaznamenali aj v dvoch ďalších ázijských krajinách.
Foto: TASR/AP


Čínska vláda pristúpila k viacerým opatreniam v úsilí zabrániť rýchlemu šíreniu nového koronavírusu, okrem iného predĺžila oslavy Nového roka o tri dni do 2. februára. Niektorí experti v zdravotníckej oblasti však pochybujú, či bude Čína schopná dostať epidémiu pod kontrolu.

Vláda nevylučuje, že smrteľný vírus sa odrazí na vývoji ekonomiky v 1. kvartáli tohto roka, keďže zasiahol cestovanie a domácu spotrebu v období osláv lunárneho Nového roka. Práve v tomto období spotreba a záujem o dopravu prudko rastie. Ako uviedol Jim Reid z Deutsche Bank, "postup koronavírusu bude rozhodujúcim faktorom pre vývoj na trhoch v krátkodobom horizonte".

Čínska komunita pre koronavírus odložila Jarný festival


Komunita Číňanov žijúca v Maďarsku v pondelok na Facebooku oznámila, že pre výskyt koronavírusu odkladá na neskorší termín nadchádzajúci 4. ročník maďarského Jarného festivalu Číňanov.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV organizátori pripomenuli, že tento najvýznamnejší z tradičných čínskych sviatkov zrušili vo všetkých veľkých mestách v Číne. Podobne sa rozhodli aj čínske komunity v mnohých európskych mestách.

Festival sa mal konať 1. a 2. februára v budapeštianskej čínskej štvrti v nákupnom stredisku Monori Center.

V Maďarsku sa lekárňam míňajú rúška, aj pre hrozbu šírenia koronavírusu


V maďarských lekárňach sa míňajú rúška, viaceré budapeštianske lekárne už vypredali svoje zásoby. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Pénzcentrum.hu, podľa ktorého za veľkým dopytom po rúškach nie sú iba bežné chrípkové ochorenia, ale aj hrozba šírenia nového koronavírusu z Číny.

"V čase chrípkovej epidémie je veľký záujem o túto lacnú, ale účinnú ochranu pred infekciou, avšak teraz prichádza aj mnoho zákazníkov, ktorí cestujú do Ázie a chcú si zabezpečiť rúška. Medzi nimi je mnoho občanov ázijských krajín," citoval server nemenovaného budapeštianskeho lekárnika, podľa ktorého sú rúška vypredané už aj vo viacerých okolitých lekárňach.

V Maďarsku zatiaľ vyšetrili dvoch pacientov, u ktorých existovalo podozrenie na nákazu koronavírusom, ktoré sa však nepotvrdilo. Povedal to v pondelok hovorca rezortu maďarskej diplomacie Tamás Menczer a dodal, že ministerstvo zatiaľ nemá žiadne informácie o tom, že by sa týmto vírusom infikovali nejakí občania Maďarska.

spravodajca TASR Ladislav Vallach

Šírenie koronavírusu vystrašilo investorov, burzy padajú


Európske burzy na začiatku nového týždňa prudko oslabili. Akciové indexy padajú po celom svete. Investorov totiž vystrašilo rýchle šírenie čínskeho koronavírusu.

Počet smrteľných prípadov už vzrástol na 81, uviedli čínske úrady. Infikovaných je už takmer 2900 ľudí. Piaty prípad sa potvrdil v USA a vírus sa už objavil v Singapure, Južnej Kórei, Austrálii, Kanade, Japonsku, Malajzii a Vietname.

Kľúčový nemecký index Dax v pondelok stratil 2,74 % a uzavrel na 13.204,77 bodu. Hlavný francúzsky index CAC 40 klesol o 2,68 % na 5863,02 bodu, taliansky FTSE MIB o 2,31 % na 23.416,13 bodu a britský FTSE 100 o 2,29 % na 7412,05 bodu. Index blue-chipov z eurozóny EuroStoxx 50 sa znížil o 2,68 % na 3677,84 bodu a paneurópsky index STOXX Europe 600 o 2,26 % na 414,07 bodu.

Väčšina trhov v Ázii bola zatvorená, ale japonský Nikkei 225 stratil vyše 2 % a širší index Topix klesol o 1,6 %.

Wall Street odštartovala pondelkové obchodovanie prudkým poklesom. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average po otvorení obchodovania padol o 521 bodov alebo 1,8 %. Dow neskôr zmazal časť strát a o 18.15 h SEČ sa nachádzal s mínusom 1,29 % na 28.616,51 bodu. Širší index S&P 500 sa znížil o 1,37 % na 3250,20 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 1,55 % na 9170,57 bodu.