Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína: Lety nad Japonským morom neboli namierené proti žiadnej krajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu v pondelok počas návštevy Japonska zopakoval záväzok Spojených štátov vojensky brániť Taiwan v prípade čínskej invázie.

Peking 25. mája (TASR) - Spoločné utorkové prelety čínskych a ruských bojových lietadiel nad Japonským a Východočínskym morom neboli namierené proti žiadnej krajine. V stredu to vo vyhlásení oznámila Čínska ľudová oslobodenecká armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Podľa čínskeho ministerstva obrany bol hliadkovací let Moskvy a Pekingu súčasťou plánovaného spoločného vojenského cvičenia.

Prelety čínskych a ruských bojových lietadiel neďaleko japonskej a juhokórejskej vzdušnej obrannej zóny sa uskutočnili v čase prvej pracovnej návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v Ázii, pripomína Reuters.

Šéf Bieleho domu v pondelok počas návštevy Japonska zopakoval záväzok Spojených štátov vojensky brániť Taiwan v prípade čínskej invázie.

Čína však Taiwan považuje za súčasť svojho územia aj napriek tomu, že ostrov má vlastnú nezávislú vládu od roku 1949.

Peking a Moskva vykonali takéto hliadkovacie lety aj v rokoch 2019, 2020 a 2021, ale v neskorších mesiacoch roka, spresňuje Reuters.