Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Čína prepustila z väzenia tibetského ativistu Tašiho Wangčuka

Na archívnej snímke z 8. januára 2018 Tibeťan žijúci v exile s maskou s podobizňou tibetského aktivistu Tašiho Wangčuka, stojí pred veľkoplošnou obrazovkou, na ktorej sa prehrávia dokumentárny film denníka The New York Times počas protestu za jeho prepustenie v Dharmsale. Foto: TASR/AP

Taši Wangčuk bol odsúdený v roku 2018, keď prokuratúra ako dôkaz údajného podnecovania k separatizmu uviedla krátky dokumentárny film o jeho práci.

Peking 29. januára - Tibetský aktivista Taši Wangčuk, odsúdený čínskymi orgánmi na päť rokov väzenia za to, že sa objavil v dokumentárnej snímke denníka The New York Times, bol prepustený z väzenia. Uviedla to agentúra AFP na základe piatkového oznámenia Wangčukovho advokáta.

Taši Wangčuk bol odsúdený v roku 2018, keď prokuratúra ako dôkaz údajného "podnecovania k separatizmu" uviedla krátky dokumentárny film o jeho práci, v ktorej sa venuje záchrane tibetskej kultúry.

Filmový dokument sledoval Tašiho počas jeho cesty do Pekingu, kde sa chcel pokúsiť presvedčiť čínske štátne médiá a súdy, aby sa začali zaoberať problémom postupného vymierania tibetčiny.

Tašiho právnik Liang Siao-ťün vo štvrtok na Twitteri zverejnil, že úrady jeho klienta odviedli k sestre v provincii Čching-chaj a je v dobrom zdravotnom stave. Liang však varoval, že nedokáže overiť, či je Taši "úplne slobodný". V piatok už agentúre AFP oznámil, že sa mu nedarí s ním ani s jeho rodinou spojiť, čím vzbudil obavy.  

Úrady v provincii Čching-chaj, ktorá má početné tibetské etnikum, to pre AFP odmietli komentovať.  

Peking trvá na tom, že v roku 1951 "mierumilovne oslobodil" Tibet a priniesol rozvoj do predtým zaostalého regiónu. Mnoho Tibeťanov však obviňuje Čínu z využívania prírodných zdrojov v regióne a podpory prílevu väčšinového čínskeho etnika Chan, ktoré podľa kritikov oslabuje pôvodnú kultúru a tibetský budhizmus.  

Čínska ústava oficiálne chráni slobodu prejavu, kritici však tvrdia, že len zastiera tvrdý prístup k akýmkoľvek kritickým názorom. Aktivisti vládu obviňujú zo stupňovania represií.

Organizácia PEN American vo štvrtok po Tašiho prepustení vyjadrila "veľkú radosť". "Taši neprávom strávil roky za mrežami za obhajobu jazykových práv v Tibete," uviedol vo vyhlásení vedúci predmetného výskumu James Tager.