Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching podpísal zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong

Čínsky prezident Si Ťin-pching tlieska počas otvorenia konferencie Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (CPPCC) v Pekingu 21. mája 2020. Na tohtoročnom zasadnutí budú podľa očakávania dominovať ekonomické témy a zdravotná starostlivosť. Zasadnutie sa koná v čase zhoršeného napätia so Spojenými štátmi v obchodnej a politickej oblasti v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Foto: TASR/AP

Čínski zákonodarcovia schválili tento zákon v hlasovaní skôr v priebehu utorka a rozhodli, že "zákon o národnej bezpečnosti bude zahrnutý" do miniústavy Hongkongu

Peking 30. júna (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching podpísal zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong, ktorý tak vstúpil do platnosti, informovali v utorok čínske štátne médiá. Kritici sa obávajú, že legislatíva bude potláčať politické slobody v tomto poloautonómnom čínskom meste, uviedla tlačová agentúra AFP.

Čínski zákonodarcovia schválili tento zákon v hlasovaní skôr v priebehu utorka a rozhodli, že "zákon o národnej bezpečnosti bude zahrnutý" do miniústavy Hongkongu, napísala čínska oficiálna tlačová agentúra Sinchua.

Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov jednomyseľne odhlasovalo kontroverzný návrh zákona o národnej bezpečnosti, ktorý zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Urobilo tak menej než 40 dní po tom, čo ho čínski zákonodarcovia po prvý raz navrhli.

Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy". Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.