Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čína: Rusko je dôležitým členom skupiny G20

Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Žiaden z členov nemá právo vylúčiť inú krajinu, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Peking 23. marca (TASR) - Čína označila v stredu Rusko za dôležitého člena skupiny G20. Urobila tak po tom, ako Spojené štáty hovorili o perspektívach možného vylúčenia Ruska z G20 v súvislosti inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"G20 je hlavným fórom pre medzinárodnú ekonomickú spoluprácu. Rusko je jej dôležitým členom a žiaden z členov nemá právo vylúčiť inú krajinu," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Čínsky rezort diplomacie k tomuto vyhláseniu pristúpil po tom, ako poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na utorkovej tlačovej konferencii naznačil, že USA sa postavia na čelo nátlaku v súvislosti s vylúčením Ruska z medzinárodných fór pre napadnutie susedného štátu. Podľa Sullivana sa USA totiž domnievajú, že pre Rusko už viac niet miesta v medzinárodných inštitúciách a medzinárodnom spoločenstve.

Čína podľa agentúry AFP poskytla Rusku, ktoré je pre inváziu na Ukrajinu stále viac izolované, určitú diplomatickú ochranu. Lídri Ruska i Číny vo februári uviedli, že vzťahy ich krajín sú "bez limitov". Urobili tak po návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Pekingu.