Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čína sa ohradila proti správe Human Rights Watch

Na archívnej snímke z 1. novembra 2018 riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) Kenneth Roth reční na tlačovej konferencii v Soule. Roth v nedeľu 12. januára 2020 oznámil, že mu bol odopretý vstup do Hongkongu, kde plánoval realizovať výročnú správu HRW po tom, čo sa v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny už niekoľko mesiacov konajú protivládne prodemokratické protesty. Foto: TASR/AP

Čínska vláda je obviňovaná, že zadržiava viac ako milión príslušníkov moslimskej menšiny Ujgurov a členov ďalších etnických moslimských skupín.

Peking 15. januára (TASR) - Čína sa v stredu ohradila voči správe medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch, ktorá Peking obvinila z vytvorenia štátu, v ktorom sledujú obyvateľov, a zo snáh o umlčiavanie kritikov v zahraničí. Informovala o tom agentúra AP.

Šéf HRW Kenneth Roth obvinil v utorok Čínu, že zrealizovala "jeden z najintenzívnejších útokov na globálny systém presadzovania ľudských práv od polovice dvadsiateho storočia, keď sa tento systém začal vytvárať".

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang v stredu namietal, že posledné slovo o situácii ľudských práv v krajine majú mať samotní Číňania. Súčasný stav označil za najlepšie "obdobie v dejinách".

Dodal, že správu HRW síce nečítal, podobné dokumenty však podľa neho "zatvárajú oči pred faktami a bez akejkoľvek objektivity miešajú správne a nesprávne".

Roth mal mať tento týždeň v Hongkongu tlačovú konferenciu, kde chcel predstaviť najnovšie hodnotenie situácie vo svete, vypracované práve organizáciou HRW so sídlom v New Yorku. Avšak v nedeľu Roth uviedol, že úrady ho na letisku v Hongkongu zastavili.

Namiesto toho zorganizoval v utorok tlačovú konferenciu na pôde Asociácie korešpondentov OSN (UNCA) v New Yorku.

"Peking sa snaží podkopať medzinárodné inštitúcie určené na ochranu ľudských práv, aby sa vyhol globálnemu odporu voči domácemu dohľadu, internetovej cenzúre a útlaku," povedal Roth.

Podľa Rotha i keď iné vlády sa taktiež dopúšťajú závažného porušovania ľudských práv, "žiadna iná vláda nenapína svoje politické svaly s takou ráznosťou a odhodlaním podkopávať medzinárodné normy a inštitúcie v oblasti ľudských práv, ktoré by ich mohli brať na zodpovednosť".

Čína minulý mesiac oznámila sankcie voči americkým mimovládnym organizáciám, vrátane HRW, odvetou za schválenie návrhu zákona v americkom Kongrese, ktorý podporuje prodemokratické hnutie v Hongkongu.

Čínska vláda je obviňovaná, že zadržiava viac ako milión príslušníkov moslimskej menšiny Ujgurov a členov ďalších etnických moslimských skupín v zadržiavacích a tzv. prevýchovných táboroch vystavaných na území autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade krajiny. Tam sú vystavení politickej prevýchove a sú pod tlakom, aby sa vzdali svojho náboženstva.

Peking akékoľvek zneužívanie popiera a nazýva tábory centrami odbornej prípravy a deradikalizácie.

Agentúra AP píše, že počas vlády súčasnej hlavy štátu, prezidenta Si Ťin-pchinga, sa zintenzívnili aktivity komunistickej strany namierené proti politickým kritikom. Vláda taktiež rozšírila svoju moc v akademickom a náboženskom prostredí ako aj v občianskom sektore.

V ostatných rokoch Peking taktiež obviňovali, že sa pokúša získať úplnú kontrolu nad študentmi a inými Číňanmi žijúcimi v zahraničí, ako aj z ovplyvňovania médií a politikov v krajinách ako Austrália a USA.