Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína sa pridala k Rusku a nepodporila spoločné vyhlásenie skupiny G20

Na snímke zverejnenej tlačovou službou ruského ministerstva zahraničných vecí ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a čínsky minister zahraničných vecí Čchin Gang pózujú pre fotografiu na okraj stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín G20 v indickom Naí Dillí vo štvrtok 2. marca 2023. Foto: TASR/AP

Západní zástupcovia sa v súčasnosti obávajú, že Čína zvažuje dodávky zbraní Rusku. Pred summitom G20 preto uviedli, že chcú Peking odradiť od zasahovania do ukrajinského konfliktu.

Naí Dillí 2. marca (TASR) - Čína sa vo štvrtok pridala k Rusku a odmietla podporiť spoločné vyhlásenie po rokovaní skupiny G20, ktoré žiadalo stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Štvrtkové stretnutie ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v indickom Naí Dillí sa skončilo bez vydania spoločného vyhlásenia. Ide už o druhé stretnutie tejto skupiny, na ktorom sa nepodarilo dosiahnuť dohodu.

Rokovania o spoločnom vyhlásení stroskotali na niekoľkých záležitostiach vrátane žiadosti Ruska o vyšetrenie vlaňajšieho úniku zemného plynu z plynovodov Nords Stream, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Predtým informoval, že po rokovaniach nebude vydané spoločné vyhlásenie a že India ako hosťovská krajina namiesto toho zverejní akési zhrnutie zasadnutia.

Vydaný dokument však ukázal, že Čína a Rusko boli jedinými členmi G20, ktorí nepodporili spoločné vyhlásenie žiadajúce úplne a bezpodmienečné stiahnutie Ruska z územia Ukrajiny.

Na spoločnom vyhlásení sa minulý týždeň nedokázali dohodnúť ani ministri financií skupiny G20 na stretnutí v indickom meste Bangalúr. Aj vtedy sa Rusko a Čína snažili o zmiernenie toho, ako sa hovorí o vojne na Ukrajine.

Západní zástupcovia sa v súčasnosti obávajú, že Čína zvažuje dodávky zbraní Rusku. Pred summitom G20 preto uviedli, že chcú Peking odradiť od zasahovania do ukrajinského konfliktu.

Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu sa Čína vymedzuje ako neutrálna strana, pričom si zachováva blízke vzťahy s Ruskom. Peking vo februári odmietol tvrdenia, že uvažuje o dodávkach zbraní pre Rusko, a vydal mierový plán na riešenie konfliktu mierovou cestou.