Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident: Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, sa popália

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a americký viceprezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident J. Biden v telefonickom rozhovore s čínskym prezidentom vyjadril "znepokojenie" nad porušovaním ľudských práv a upozornil na "jednostranné" kroky s cieľom zmeniť štatút Taiwanu.

Peking 16. novembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching šéfa Bieleho domu Joea Bidena varoval, že podpora nezávislosti Taiwanu je ako "hranie sa s ohňom". Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

"Taiwanské úrady sa opakovane pokúšajú spoliehať sa v otázke nezávislosti na USA," povedal Si Ťin-pching, ktorého vyjadrenia zaznamenala čínska tlačová agentúra Sinchua. Niektorí ľudia v USA majú podľa neho v úmysle využiť Taiwan na ovládanie Číny.

"Tento trend je veľmi nebezpečný a je to ako zahrávať sa s ohňom. Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, sa popália," povedal.

Americký prezident Joe Biden v pondelok v telefonickom rozhovore s čínskym prezidentom vyjadril "znepokojenie" nad porušovaním ľudských práv a upozornil na "jednostranné" kroky s cieľom zmeniť štatút Taiwanu.

Spojené štáty podľa Bidenových slov naďalej podporujú politiku "jednej Číny" a nesúhlasia s jednostranne vyvíjaným úsilím zmeniť súčasný stav či prípadne oslabiť mier a stabilitu v Taiwanskom prielive.

Americký prezident upozornil aj na dodržiavanie ľudských práv a postup Číny v oblasti Sin-ťiang, v Tibete a v Hongkongu.

Prezidenti počas viac ako trojhodinového rozhovoru hovorili aj o zložitých vzťahoch medzi svojimi krajinami a zdôraznili zodpovedný prístup k vzájomnej konkurencii.

Biden takisto upozornil na potrebu chrániť amerických pracovníkov a podniky pred nespravodlivými obchodnými a hospodárskymi praktikami Číny a pripomenul dôležitosť slobodnej plavby a preletov v indotichomorskom regióne.