Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína si v reakcii na návštevu Pelosiovej predvolala veľvyslanca USA

Čínski policajti hliadkujú pred veľvyslanectvom Spojených štátov amerických v Pekingu, v stredu 3. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Sie Feng obvinil Nancy Pelosiovú, že Čínu úmyselne provokuje a zahráva sa s ohňom. Upozornil, že dôsledky návštevy americkej političky budú mimoriadne vážne.

Čína/Washington 3. augusta (TASR) - Námestník čínskeho ministra zahraničných vecí Sie Feng si v utorok predvolal veľvyslanca USA v Pekingu Nicholasa Burnsa, aby mu tlmočil protest pekinského vedenia proti návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane.

S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom v noci na stredu informovala americká spravodajská televízia CNN.

Sie Feng obvinil Nancy Pelosiovú, že Čínu úmyselne provokuje a zahráva sa s ohňom. Upozornil, že dôsledky návštevy americkej političky budú mimoriadne vážne. "Čína sa nebude nečinne prizerať," varoval čínsky diplomat.

Hovorca Bieleho domu pre strategické otázky John Kirby v reakcii na najnovší vývoj vyhlásil, že Nancy Pelosiová má právo navštíviť Taiwan, a dodal, že prezident USA Joe Biden rešpektuje toto jej rozhodnutie.

Kirby pred novinármi pripomenul postoj Spojených štátov k Taiwanu - USA uznávajú "jednu Čínu" a oficiálne neuznali Taiwan ako nezávislý štát. Zopakoval tiež, že Washington si neželá nezávislosť ostrova.

Podľa Kirbyho Peking nemá "žiadny dôvod" na to, aby z návštevy Pelosiovej na Taiwane vyrobil krízu alebo ju využil ako zámienku na zvýšenie vojenskej aktivity "v Taiwanskom prielive alebo v jeho okolí". Hovorca Bieleho domu zdôraznil, že Spojené štáty nechcú krízu medzi Washingtonom a Pekingom.

Spravodajská televízia CNN citovala aj vyjadrenie čínskeho veľvyslanca v USA Čchin Kanga, ktorý ostro kritizoval návštevu Nancy Pelosiovej na Taiwane.

"Návšteva Nancy Pelosiovej na Taiwane, v akejkoľvek forme a v akomkoľvek bode jej pôsobenia, je politicky veľmi citlivá a povedie k eskalácii napätia" v regióne a medzi Washingtonom a Pekingom, varoval Čchin Kang.

Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Taiwanu za uplynulých 25 rokov. Čína považuje tento fakticky nezávislý ostrov za súčasť svojho územia. Tchaj-pej však dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne si brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť.