Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína smúti za bývalým vodcom Ťiang Ce-minom

Národné zástavy Číny a Hongkongu vejú spustené na pol žrde na pamiatku bývalého čínskeho prezidenta Ťiang Ce-mina, ktorý zomrel v stredu vo veku 96 rokov, pred vládnou budovou v Hongkongu 1. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Štátne médiá informovali, že Ťiang Ce-min zomrel vo veku 96 rokov v Šanghaji na leukémiu a mnohopočetné zlyhanie orgánov, keď už nepomáhala žiadna liečba, a že sa začali prípravy na pohreb.

Šanghaj 1. decembra (TASR) - Mobilné aplikácie a webové stránky čínskych štátnych médií sa zmenili na čierno-biele, vlajky na niektorých vládnych budovách v Pekingu sú spustené na pol žrde a ľudia kladú kvety na pietne miesta. Čína vo štvrtok smúti nad smrťou bývalého prezidenta Ťiang Ce-mina, píše tlačová agentúra AFP.

Štátne médiá informovali, že Ťiang Ce-min zomrel vo veku 96 rokov v Šanghaji na leukémiu a mnohopočetné zlyhanie orgánov, keď už nepomáhala žiadna liečba, a že sa začali prípravy na pohreb. Zatiaľ nebol oznámený termín, ale očakáva sa, že sa bude konať v hlavnom meste Peking. Komisiu pre prípravu pohrebu vedie prezident Si Ťin-pching.

Ľudia kládli kvety v exprezidentovom meste Jang-čou a v neďalekom Šanghaji. Tamojšie úrady – ako videli samotní reportéri AFP – vyslali vo štvrtok ráno policajtov na križovatky blízko nemocnice, v ktorej Ťiang Ce-min podľa šíriacich sa správ zomrel.

Okolo 12.45 h miestneho času (05.45 h SEČ) videli kolónu vozidiel prichádzajúcu od nemocnice; na jej čele išlo auto vezúce na kapote veniec žltých kvetov.

Kolóna smerovala k medzinárodnému šanghajskému letisku Chung-čchiao.

Hodinu predtým polícia nariadila chodcom, aby opustili križovatku blízko nemocnice. Ľudia v autobusoch, v oblečení nevýrazných farieb a s rúškami na tvárach, sa zhromaždili aj okolo ďalších križovatiek.

Čínska národná zástava veje spustená na polžrde na pamiatku bývalého čínskeho prezidenta Ťiang Ce-mina, ktorý zomrel v stredu vo veku 96 rokov, neďaleko námestia Nebeského pokoja (Tchien-an-men) v Pekingu 1. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Agentúre AFP poslal fotografie niekto žijúci pri jednej z hlavných ciest – zábery zachytávali ľudí lemujúcich chodník, v rukách s bielymi chryzantémami. To je na čínskych pohreboch tradičný kvet.

Niekto držal pútač s textom "Nech sú tvoje cesty bezpečné, dávny spolužiak".

Cestu lemovali príslušníci bezpečnostných zložiek v žltých vestách, niektorí boli na výškových budovách s výhľadom na hlavnú cestu.

Miestny obyvateľ povedal novinárom AFP, že v stredu neskoro večer dostal náhle upozornenie, že škola jeho dieťaťa bude nasledujúci deň z "dopravných dôvodov" zatvorená.

Dodal, že mu zakázali opustiť bytový dom až do 17.00 h vo štvrtok a prikázali mu aj zatvoriť okná bytu, dôvod mu však úrady neoznámili.

Odkaz Ťiang Ce-mina je vnímaný zmiešane – mnohí ľudia vítali jeho humorom prekypujúcu osobnosť ako závan čerstvého vzduchu po desaťročiach vážneho komunistického vedenia, ale kritici ho obviňovali, že umožňuje bujnú korupciu, nerovnosť a potláčanie politických aktivistov.

Do hodiny od oznámenia jeho úmrtia sa na účte štátnej televízie CCTV na on-line platforme Weibo, podobnej Twitteru, objavilo vyše pol milióna komentárov. V nich ho mnohí nazvali "Deduško Ťiang".